tisdag, maj 08, 2012

Styrketräning: Vanliga misstag och vad ska man träna för bäst resultat?

 Ett av de största och vanligaste misstagen när det gäller styrketräning är att favorisera isoleringsövningar som exempelvis bicepscurls, framför basövningar som räckhäv, som tränar flera muskelgrupper samtidigt.

 Den främsta anledningen till varför du bör fokusera på basövningar är att de aktiverar fler muskelfibrer än isoleringsövningar.
De hjälper också till att frigöra mer tillväxthormoner. Genom att göra basövningar vänjer du dessutom olika kroppsdelar vid att jobba tillsammans, vilket får till följd att du förbättrar stabiliteten och koordinationen och att din träning kommer att ge dig större fördelar i ditt dagliga liv.

Om vi tar marklyft till exempel.
Marklyftet gör underverk för din fysik eftersom det aktiverar flera olika muskelgrupper och låter dig lyfta tunga vikter.
För att kunna utföra effektiva och säkra marklyft krävs inte bara starka lår- och sätesmuskler, du måste också bli starkare i corepartiet, ländryggen och den raka ryggmuskeln, som utgör stöd för och sträcker ut ryggraden.
Om du har oproportionerligt stora bröstmuskler kommer de att rubba din balans under lyftet, och om dina bakre lårmuskler är för korta kommer du inte att kunna få till den nödvändiga svanken i ländryggen.

 Räckhäv då?
Räckhäv är ett av de allra svåraste lyften eftersom du måste jobba mot gravitationen och lyfta hela din kroppsvikt, vilket innebär att musklerna belastas tungt.
Fördelen med övningen är att den balanserar för alla pressövningar du gör, så att du inte ser ihopsjunken ut.
Men om du inte är tillräckligt stark i axlarna, ryggen, underbarmarna och nyporna kan det blir svårt att göra så många repetitioner som krävs för att din styrkeutveckling ska bli så stor som möjligt.

Om du känner dej svag i räckhäv, kan du alltid träna övningar som förbättrar dina räckhäv; till exempel Skivstångsrodd, Kettlebellcurls (förbättrar greppstyrkan, biceps och underarmarna), eller "Raka-armar-dips" (ökar rörligheten i lederna och de större muskelgrupperna), och Bicepscurls upp till uppercuts med hantlar (som låter biceps arbeta med ett större rörelseomfång).


Här har vi en som fattat grejjen ;-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar