torsdag, september 04, 2008

GI FAS 1 / LCHF - Rivstart, snabb viktnedgång

Har fått flera frågor i veckan (och förra) om Gi-metoden och främst då Fas 1.
Jag tycker att det är jätteroligt att ni mailar mej om era funderingar, och jag hoppas att jag hinner svara alla, och att alla blir nöjda med sitt svar.... ;-)
Här kommer en liten repetition om Fas 1 i GI metoden.....

GI-metoden är uppdelad i tre faser.
Den första fasen, Fas 1, är den striktaste och den mest effektiva för viktnedgång.
I den här fasen utesluts de kolhydratrika produkterna som vi är vana att stoppa i oss.
Bröd, pasta, ris, flingor, müsli, vissa mejeriprodukter och till och med frukt ska vi vara försiktiga med under den här tiden.
Det kanske låter svårt.
Men tänk istället på alla godsaker som du kan unna dig - samtidigt som du rasar i vikt. Recept hittar du i min högermarginal!
På bordet kan du duka upp allt av kött, fisk, fågel, ost, nötter, grädde, creme fraiche och grönsaker som du överhuvudtaget orkar äta.
Du behöver inte äta prickar eller kalorier och du behöver inte väga någon mat.

Den här "fasen" kallas även LCHF-dieten; där man äter så här hela tiden. Jag har ätit Fas 1/LCHF sedan 2006/2007 och har aldrig varit friskare, piggare, bättre mage, bättre sömn, orkat mer, tränat hårdare eller varit av med min värk så lång tid som under denna period.
Värken försvann efter 1 vecka utan socker/kolhydrater i kosten, och efter det har hälsoförbättringarna bara blivit bättre.
Jag utbildade mej till GI COACH 2007 och till Kostrådgivare med inriktning på LCHF-kost 2009.

********************************************
För dig som: Snabbt vill gå ner i vikt och få en rivstart på ditt nya liv
Tid: 2 veckor, upp till någon månad (enligt GI-metoden). DU kan alltså följa Fas 1 så länge du mår bra på det (då enligt LCHF)!
Resultat: 1-2kg viktnedgång/vecka. Bli av med sockersuget! Bli friskare och börja må bättre!
I korthet: Minimalt intag av kolhydrater. Fritt intag av protein och nyttiga fetter. Ät tills du blir mätt. 4-5 måltider per dag. Glöm kaloriräkningen.
Att tänka på: Drick mycket vatten och ät gärna linfrön och extra fibertillskott. Komplettera gärna med en multivitamintablett eller C-vitaminbrus. Lågintensiv träning.
Efter ett tag på fas 1/ LCHF (finns mer att läsa på www.kostdoktorn.se) så kan du börja träna hårdare än du tidigare gjort, men känn efter vad kroppen säger!
********************************************
Vad händer egentligen när vi strikt begränsar intaget av kolhydrater i kroppen?
Svaret är lika enkelt som välkommet - vi börjar bränna fett!
För att uttrycka det bildligt kan man säga att kroppen har två förbränningsmotorer: en som drivs av kolhydrater och en som drivs av fett och till viss del proteiner (lagrade som muskler).
Kroppen kan lagra kolhydrater i levern i form av glykogen.
Glykogenreserven räcker i ungefär två dagar innan den är slut (under förutsättning att vi inte fyllt på med mer kolhydrater förstås!) Det är då den verkligt effektiva fettförbränningen sätter igång - trots att vi får äta i princip obegränsat med mat som vi traditionellt inte förknippar med att gå ner i vikt. Man brukar säga att kroppen går in i fettförbränningsstadiet.
*
Låt oss stanna upp ett tag och fundera på hur det hela går till.
Kolhydrater är den mest lättnedbrytbara energiformen i kroppen. Mat stoppas i munnen och hamnar i magsäcken där den spjälkas och omvandlas till blodsocker som utgör energi.
Men högt blodsocker är skadligt för kroppen och därför börjar kroppen producera hormonet insulin som sänker blodsockret. Och det är just nyckeln till problemet:
Insulinet är nämligen kroppens fettbindande hormon och gör att vi lägger på oss fett istället för att förbränna det.
Fett och proteiner är mycket svårare för kroppen att omvandla till energi. Skälet är att de först efter en avancerad process i levern blir energi som kan användas av musklerna, hjärnan och de inre organen. Kroppen måste arbeta hårdare och processen i sig kräver energi.

Exempel på allt du FÅR äta:
Fisk i alla dess former, Skaldjur, mängder av ägg, Kyckling och andra fåglar, nötfärs/älgfärs och fläskfärs, kassler, korvar som har mer än 70% köttinnehåll, Bacon (ta den med minst E-nummer), alla slags Nötter (ät 1 näve blandade nötter varje dag), frön och linser, bönor, majonnäs, ost, grädde, gräddfil, creme fraich, keso, kesella, allt från grönsaksdisken!! frukt (i begränsade mängder; 1-2/dag) och bär, rotfrukter, frysta grönsaker m.m.
Du kan åxå unna dig lite mörk choklad, men den ska innehålla minst 70% kakaoinnehåll!

Är du hungrig - så äter du mer! (oftast äter man för lite fett; vilket gör att man fortare blir hungrig)
Blir du illamående - så äter du mindre fett! (man behöver inte ÖVERkonsumera fett bara för att man äter MER fett än vad Livsmedelsverket rekommenderar!). Känn efter var du har din "nivå". Många kan må illa av fettet i början, men det går över efter någon vecka när kroppen ställt om sig!

Jag rekommenderar ALLA att börja med Fas 1 /LCHF, i minst 2 veckor.
Efter det kan man känna efter hur mycket kolhydrater man "tål" i vardagen, för att fortfarande få må bra, hålla viktbalansen mm.
Antingen stannar du på Fas 1 / LCHF forever, eller så går du över till GI fas 2; där man varje vecka tillsätter ett nytt kolhydrat-livsmedel.
Första veckan kan tex vara Fas 1 + ett fullkornsbröd varje morgon.
Andra veckan kan se ut så här: Fas 1 + ett fullkornsbröd varje morgon + potatis eller pasta till lunch (utöver proteinet och fettet).
3:e veckan lägger du till fil + müsli (gör en egen supernyttig müsli)...osv...
Börjar du gå upp i vikt 2:a eller 3:e veckan så backar du ett steg, och stannar där en stund. Där har du din kolhydratnivå just nu!
Det du ska tänka på om du går över till mer kolhydrater, är att dra ner på fettet LITEGRANN (inte utesluta!!) för att inte börja lagra fett.
Hitta din balans som du kan leva med resten av livet =)Det viktiga är att du måste förstå att LCHF-kost inte är en bantningsmetod.
Det är en livsstil som ger dig och din kropp rätt sorts mat som du är byggd för.
Du kommer att bli friskare och piggare och må bättre än någonsin.
Det finns många hälsovinster med att äta mat med lite kolhydrater och mycket naturligt fett.
De som äter LCHF brukar vanligen uppleva att:
 • magproblem blir bättre
 • halsbränna och sura uppstötningar försvinner
 • hyn blir bättre
 • piggare
 • man sover bättre
 • man blir jämnare i humöret
 • ledvärk försvinner
 • hår och naglar växer bättre
 • migrän blir bättre
 • jämnare och lägre blodsocker

 1. Den som är någorlunda normalviktig och inte har eller har haft metabolt syndrom, rekommenderas en bättre sortens GI-kost. Den bör bestå av naturliga animaliska fetter och proteiner i kombination med långsamma kolhydrater.
  Margarinfetter är bannlysta och användningen av matoljor bör begränsas.
  Margariner innehåller transfetter och/eller omestrade fetter, som ger hjärt-kärlproblem och höjer insulinnivåerna och ökar därmed risken för diabetes.
  Matoljorna innehåller oftast stora mängder Omega6 och skapar obalans mellan Omega6 och Omega3, frestar på ditt immunförsvar och gör din kropp inflammationsbenägen.
  Använd smör som matfett (kan stå framme i en smörask för att vara bredbart).
  Om du tål mjölkprodukter är det bra mat, men du ska alltid välja de fetaste varianterna, den fetaste mjölken, den fetaste filen, de fetaste ostarna...
De första 2-6 veckorna rekommenderas LCHF Rivstarten som förklaras här nedan.
 1. Den som har kraftig övervikt och har eller har haft metabolt syndrom, bör äta som under punkt 1, men minska ändå mer på kolhydraterna.
  Att minska på kolhydraterna är särskilt viktigt för diabetikerna, men naturligtvis nyttigt för alla. Du måste själv prova hur mycket kolhydrater du klarar, men ju mindre kolhydrater du äter, desto friskare kommer du att bli.
  Ju mer naturligt animaliskt fett du använder i kosten, desto lättare har du att minska i vikt, genom att insulinnivåerna sjunker och ditt hormonsystem kommer i balans.
  Borttagandet av kolhydrater kommer också att minska sötsuget och ge dig tillbaka din naturliga aptitreglering.
  Övergången till en mer fettbaserad kost tar några veckor att anpassa sig till, därför att hormonsystem och enzymsystem måste anpassas och normaliseras. I början kan man därför känna sig en aning matt och ruggig, men det ersätts snart av en ny känsla av välbefinnande och energi!

Att komma igång med LCHF är enkelt.
Du behöver inte räkna kalorier eller mäta och väga maten.
Du behöver aldrig gå hungrig, utan du äter tills du blir mätt på GOD mat.
Principen bakom LCHF är att man undviker att äta kolhydrater som bröd, ris, pasta, potatis och vetemjöl (och givetvis godis, snacks, läsk, sockerrika hel- och halvfabrikat mm) och istället äter mestadels protein och fett.
Fettet ska helst vara naturligt animaliskt fett - det finns bland annat i kött, fisk och äkta smör. Man ska undvika alla typer av lightprodukter och allt som är sötat.
Om man vill äta en strikt LCHF-kost ska man försöka hålla sig till matvaror som innehåller maximalt 5 % kolhydrater per 100 gram.
Läs på innehållsförteckningen och fundera dessutom på hur mycket 100 gram är. En strikt LCHF-diet kan innebära så lite som totalt 0-20 gram kolhydrater/dag. Här gäller det att hitta just Din nivå – en nivå av kolhydratintag som passar just dej, och som du mår bra av!
Som exempel kan nämnas mjölk där 100 gram motsvarar 1 deciliter, och om man då dricker ett par glas mjölk har man snabbt fått i sig relativt mycket kolhydrater trots att mjölken i sig inte innehåller så hög kolhydrathalt (5% för fullfet standardmjölk). Många brukar försöka hålla sig till maximalt 20 gram kolhydrater per dag om man håller sig till en strikt LCHF-kost för att man t.ex vill gå ner i vikt, eller må som bäst. Ändå upp till 100 gram kolhydrater på en dag, räknas till lågkolhydratkost.Ät gärna

 • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
 • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
 • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
 • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
 • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
 • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
 • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
 • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
Titta i affären på innehållsförteckningen.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.

Undvik helst

 • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
 • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
 • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
 • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
 • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.
 • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
 • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

 • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
 • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
 • Te: Svart, grönt, vitt …

Frukostförslag
 • Ägg och bacon
 • Fet filmjölk (10 %) med linfrön, solrosfrön
 • Omelett (Se mer nedan).
 • Rester av gårdagens middag
 • Kaffe med grädde
 • En burk makrill och kokt ägg
 • Kokt ägg med majonnäs eller smör
 • Avokado, gravad lax och crème fraiche
 • Smörgås på oopsie-bröd (Se mer nedan).
 • En tunn bit Finn Crisp-bröd med mycket pålägg
 • Ostbit med smör på
 • Kokta ägg mosade med smör, finhackad gräslök, salt och peppar
 • En bit brieost och lite skinka eller salami
 • Mindre strikt LCHF: omvänd dietistmacka. (Se mer nedan).

Lunch och middag

 • Kött-, fisk- eller kycklingrätter med grönsaker och fet sås. Det finns många alternativ till potatis (Se nedan), som blomkålsmos.
 • Grytor, soppor eller gratänger med tillåtna födoämnen.
 • Du kan laga de flesta recept i kokböcker om du undviker kolhydratrika ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde. Eller skaffa en LCHF-kokbok (se längst ner).
 • Drick vatten till maten eller ett glas vin om det är festligt.

Mellanmål/om du blir sugen

När du äter lågkolhydratkost med mer fett och protein håller du dig ofta mätt längre. Bli inte förvånad om du inte längre behöver mellanmål. Många klarar sig bra på två eller tre mål om dagen. Tips om du blir sugen däremellan:
 • Hoprullad ost eller skinka med någon grönsak (tuffingar brer smör på)
 • Oliver
 • Nötter
 • En bit ost
 • Ett färdigkokt ägg ur kylen
 • En burk makrill i tomatsås
Oliver eller nötter kan ersätta chips framför tv:n. Om du alltid blir sugen mellan måltiderna så äter du antagligen för lite fett. Var inte rädd för fett. Ät mer fett tills du är mätt.

Äta ute/bortbjuden

 • Att äta på restaurang går oftast bra. Du kan be dem att byta potatis mot en sallad. Be om extra smör till kötträtter så blir du mätt.
 • Av snabbmat är kebab hyfsat (undvik helst brödet). På hamburgerkedjor är hamburgaren oftast det minst dåliga – undvik naturligtvis läsk och pommes frites, drick vatten. Max har Low Carb-burgare utan bröd som serveras i salladsblad. Pizzafyllning går ofta bra att äta, ju striktare du behöver vara desto mindre av pizzabotten/kanterna äter du.
 • Är du noga med maten till vardags är det ett mindre problem att göra vissa undantag när du är bortbjuden. Är du osäker på vad som kommer bjudas kan du äta dig halvmätt hemma innan.
 • Inplastade små babybel-ostar eller en påse nötter är populära som »nödproviant«.

Inköpslista för nybörjare

 • Smör
 • Vispgrädde 40 %
 • Crème fraiche 34 %
 • Ägg
 • Bacon
 • Kött (färs, stek, grytbitar, kotletter, filé m.m.)
 • Fisk (gärna feta sorter som lax och makrill)
 • Ostar (helst riktigt feta)
 • Turkisk yoghurt 10 %
 • Kål (vitkål, blomkål, brysselkål m.m.)
 • Andra ovanjordsgrönsaker
 • Frysta grönsaker (broccoli, wokgrönsaker m.m.)
 • Avokado
 • Oliver
 • Olivolja
 • Nötter

Rensa skafferiet

Vill du maximera dina chanser att lyckas? Särskilt du som har ett besvärligt sötsug/sockerberoende tjänar på att rensa ut och slänga (eller ge bort) socker- och stärkelserik mat, lightprodukter och liknande:
 • Godis
 • Chips
 • Läsk och juice
 • Margarin
 • Socker i alla former
 • Vetemjöl
 • Pasta
 • Ris
 • Potatis
 • Allt det står »light« på
 • Färdigrätter
 • Glass
 • Kakor
Varför inte göra det nu?

28 kommentarer:

 1. Tack för att du finns på nätet! Jag ska nu köra en rivstart med GI,har gått upp 16-17 kilo...och har börjat få problem med knä och rygg,är inte synbart tjock men jag trivs inte så som jag ser ut nu,och inget passar. Tack för alla bra tips du har! Kanon...

  SvaraRadera
 2. Tusen Tack Anonym ;-)
  Det glädjer mej =)
  Lycka till nu; och KÖR HÅRT!

  Kom ihåg att du kan stanna i Rivstarten hur länge du vill; vilket egentligen blir en Low Carb-kost (LCHF). Jag ligger i Rivstarten för det mesta och mår bäst på det; både humörmässigt, viktmässigt och värkmässigt!

  SvaraRadera
 3. Får jag äta allt det du nämner (upptill?) vid en "rivstart"? Hur är det med oliver,Kaffe,keso,ost och druvor???Jag dricker mycket kaffe med mjölk i . Är det ok?

  Mvh
  Carolina

  SvaraRadera
 4. Hej Carolina!
  Ja, du får äta allt detta goda ;-)
  Kaffe kan du med fördel dricka, men begränsa till 3-5 koppar/dag, och övriga koppar kan hellre bestå av grönt Te. Och drick kaffet helst på förmiddagen/lunchen och inte senare; för koffeinet stannar i kroppen så onödigt länge att det kan påverka sömnen om du dricker det på kvällen.
  Ha helst grädde i kaffet. Annars den fullfeta mjölken; eller som jag gör: blanda hälften grädde och hälften fullfetmjölk så blir det gotti-gott-gott =)
  Keso (den fullfeta varianten) är SUPERBRA; mycket protein och fett och väldigt lite kolhydrater.
  Ost också bra; kan ätas som mellis i form av oststavar tillsammans med gurk-stavar, morots-stavar osv... Även fetaost, ädelost, färskost är bra.
  Druvor har högt GI, men är du väldigt sugen så kan du ta dem efter middagen så påverkar inte blodsockret (men du får även i dej mängden kolhydrater, så var sparsam). Äter du dock några stycken varje dag så spelar det ingen roll, så länge du drar ner på kolhydratintaget i övrigt, för då håller du dej ändå under dagens maxintag.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Tack så jättemycket för dina bra tips,ta inte bort kommentarerna som du skrivit,för jag kollar in då och då,om jag glömt något...tack igen.

  Mvh
  Carolina ;)

  SvaraRadera
 6. Heeej :)

  Jeg troede ikke at man må få frugt i rivstart fasen?

  Vh Anna

  SvaraRadera
 7. Hej Anna!
  Mitt svar blir både Ja och Nej.... Ja, du kan äta 1 frukt per dag om du verkligen vill det, och då INTE banan, vindruvor eller andra frukter med mycket snabba kolhydrater.
  Du ska helst undvika frukt ja, men samtidigt så äter jag ALLTID fas 1 (alltså LCHF) och jag kan tycka att; ja, funkar det för EN SJÄLV att man kan ta en frukt eller två under dagen - utan att man får ett onödigt stort sockersug eller andra besvär, så VARFÖR INTE??? Man kan se frukten som GODIS, men äter man väldigt kolhdyratsnålt i övrigt, så kanske en frukt kan funka för dej?
  Jag tycker att man ska "köra sin egen väg" och inte lyssna på alla förbud och måsten, utan längs vägen hitta sin egen lyckade väg till välmående, hälsa och en sund viktnedgång!
  Lycka till ANNA!

  SvaraRadera
 8. Jag började med GI för fyra dagar sedan, och jag är överlycklig! =) Jag får mumsa på god salami och parmesan, sånt man älskar men tidigare fått höra att det är onyttigt.

  Jag är nästan orolig för att jag gör fel för det är så lätt, men resultaten syns redan på måttbandet. =)

  SvaraRadera
 9. Hej, kan man göra fas 1 i två veckor om man ammar?

  SvaraRadera
 10. Signe: Härligt att höra! GRATTIS! Kände precis samma sak när jag började med rivstarten/LCHF!!

  Sofia: Jag kör "Rivstarten" (LCHF= Low carb High Fat) mest hela tiden (nu är det 7 år totalt); även om jag är gravid, inte gravid eller ammande. Jag fick jättemycket mjölk på rivstarten, så jag fick pumpa ur det som var kvar efter att lillan hade ätit! Se bara till att äta ordentligt med mat och fett! Din mjölk blir fetare och näringsrikare och barnet kommer att växa så det knakar =)

  SvaraRadera
 11. Har börjat rivstarten och sitter här med uppvärmd mellanmjölk i en kopp för kaffet. Dricker oftast inte mer än en kopp kaffe m mjölk per dag men nu är jag rädd att om jag dricker detta så förstör jag hela grejen, är det så?

  Mvh Elisabeth

  SvaraRadera
 12. Elisabeth; jag tror inte att du förstör hela grejjen; frågan är hur mycket kolhydrater du får i dej per dag totalt !? Dra ner på något annat med kolhydrater i, om du gärna vill fortsätta med mjölk i kaffet (det gör jag ;-)
  Sen så är det egentligen bara du som har svaret på den frågan; Går du inte ner i vikt så ta bort alla mejeriprodukter och se om viktnedgången fortsätter då. Går du fortfarande ner i vikt trots din mjölk-skvätt i kaffet så är det bara att tuta å köra, eller hur!? Lyssna på din kropp, och se vad som händer när du tar bort/lägger till livsmedel som har kolhydrater. Det gäller för dej att hitta DIN VÄG, att hitta var din gräns går för kolhydratintag för att inte GÅ UPP i vikt. Alla behöver inte äta superstrikt för att gå ner i vikt; så lite på dej själv och din kropp så kommer du att hitta din balans som håller resten av livet!
  Lycka till!
  /Belinda

  SvaraRadera
 13. Hej
  Kesella, e d något man får äta enligt GI?
  Har di någon bra adress på webben där jag kan läsa mer igående om GI för å lära mig? jag e helt grön på detta!!Tack på förhand

  SvaraRadera
 14. Hej Jill!
  Kesella är jättebra: proteinrikt och kolhydratfattigt; avstå dock kesella-sorterna med smaker som oftast är smaksatta med socker. Kolhydraterna ska vara max 5 gram/100 gram av varan (vilken vara som helst). Googla GI så kommer det upp massor! Ett tips är även att låna GI-böcker på biblioteket helt gratis! Det finns en uppsjö av böcker!
  Lycka tilL!

  SvaraRadera
 15. Hej är det ok att tugga sockerfritt tuggummi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja!
   Jag säger såhär; blir du mer sugen på socker efter att du tuggat sockerfritt tuggummi ska du nog minska ner på tuggummit, det gör det bara jobbigare för dej och din kropp. Men känner du inte av något så är det bara att tugga vidare ;-)

   Radera
 16. Hej Belinda! Här kommer min fråga:
  Jag har gått upp två små irriterande kilon som vägrar försvinna med "hyffsat" nyttig mat och träning.
  Vad tycker du vore bäst för mig? Är rädd att om jag kör GI fas 1 så kommer kilona krypa tillbaks när jag börjar äta normalt igen. Ska tillägga att jag ej är överviktig.
  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Två kilon. Det är inte mycket. Men de kan vara väl så irriterande, jag vet. När jag var i ditt skede en gång; 2 kilo från målvikten, var jag tvungen att tänka om/.......... Är de där två kilona viktiga för att du ska må bra, känna dig fin och stolt över dig själv, få på dej dina kläder eller är det bara två små "trivselkilon". Ibland ska man nog bara låta trivselkilon vara just det, trivselkilon; trivs i dem! Du kanske inte mår bättre av att gå ner just dom där två; de är ju trots allt bara siffror på vågen och säger ingenting om sammansättningen av vad din kropp består av. Jag jag tycka att du ska gå ner de där två kilon OM du är redo att byta ut dem till muskler istället; så ingen siffra på vågen men en mycket mer vältränat och definierad kropp.
   För att göra det har jag några tips:
   Ta bort mjölkprodukterna och nötterna ur kosten
   Var extra strikt: NOLL kolhydrater (så nära du kan komma)
   Träna styrketräning och snabba HIIT (jag har olika Crossfit-program du kan köra efter; du hittar dem i bloggen): Du ändrar definitivt din kroppsammansättning!

   Du KAN ju alltså äta enligt FAS 1/LCHF för alltid om du vill. Men vill du inte det, så har jag en upptrappningsplan i bloggen. Sök på google: Träningsplupp+ upptrappningen (och ev att fika borta) så kommer du dit. Här är länken annars: http://traningsplupp.blogspot.se/2009/06/att-fika-borta-upptrappning.html

   Gör upptrappningen i din egen takt; du känner på kroppen hur det går. Går du upp snabbt i vikt har du ökat för snabbt, sakta ner.

   Lycka till!

   Radera
 17. Tusen tack för ditt svar Belinda! Det är precis som du säger, trivselkilon (och ett par tightare byxor) det handlar om. Nu blir det att pallra sig iväg till gymmet! :)

  SvaraRadera
 18. hej
  Vad glad jag blev när jag hittade din sida,du verkar ha fått ordning på alla mina funderingar kring rivstart för gi, har blivit lite förvirrad av alla olika tips o olika teorier ang rivstart för gi på alla möjliga sajter på nätet.
  Nu till min fråga: Jag har ätit 1vecka med rivstart gi,,men har inte gått ner i vikt. Är det normalt? Vill ju bli peppad o se om det funkar med gi.
  Det här är första gången jag äter gi.
  Tack för mej!
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elisabeth!
   Vad bra att inlägget hjälpte dej!! Det var det som var meningen ;-)

   Det här med viktnedgången är så olika från person till person. Har man "bantat" och trixat mycket med maten tidigare i sitt liv, och kanske många gånger, så brukar det ta ett tag innan kroppen vill släppa lite fett igen! Ät dej mätt på frukost, lunch och middag, och gör det några veckor så att kroppen blir trygg och känner att den kan släppa iväg fettet. Ta en powerwalk varje dag, mest för att boosta kroppen och få må bra och ge fettförbränningen en extra skjuts, och njut av livet =) Viktnedgången kommer!!
   Vill du gå ner mycket i vikt är du kanske en sån som behöver vara strikt med kosten; ta bort tex mejeriprodukter och nötter från kosten, och introducera dem om ca 1-2 veckor igen och se om det är dessa som bromsar upp (brukar vara det).
   Mina strikta veckor äter jag tex Ugnslax med riven västerbottensost på, med wokgrönsaker. Kycklingfile med vitlökssmör och wokgrönsaker... mm. Jag har även en 2-veckors LCHF-meny i marginalen (till höger tror jag), kika på den och få lite inspiration!!
   Lycka till!

   Radera
 19. Hej Belinda

  Så härlig att du finns och man kan få lite hjälp! jag skulle fråga dig om man kan följa GI fas1 även direkt efter sin förlossning, när man ammar? eller har du ett specielt program för de ammande..! orkar man träna samtidigt??

  Önskar en fortsatt trevlig jul!
  Eliza

  SvaraRadera
 20. asalam; Tack för de fina orden!
  Jag har ätit LCHF fas 1 när jag ammat; och upplevt att jag fått MER mjölk vid amningen när jag ätit mycket mat (LCHF) och avstått de flesta kolhydrater. Dock ätit grönsaker, frukt (ibland) och nötter. Jag fick pumpa ur mellan amningarna för att jag hade "för mycket" mjölk. Men det är säkert olika från person till person, men huvudsaken är att man äter sig mätt och regelbundet!
  Efter första barnet ammade jag de 4 första månaderna, och började gå 1 mil från första veckan. Ökade varje dag med fler jogg-steg för att tillslut orka jogga hela rundan. Jag vägde då över 100kg, så du får anpassa träningen efter vad du känner att din kropp klarar av! Löpning är ju inte att rekommendera, powerwalk´s är mycket bättre! Får du ont så drar du ner på tempot! Och tänk på att köra "PLANKAN" redan från början!! Du måste träna upp korsetten/inre muskulaturen runt core-området för hållningen och funktionen! Lycka till!
  Och GOD JUL & GOD FORTSÄTTNING!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Blinda
   Tack för ett snabbt svar! du har en fantastisk hemsida och jag kommer att följa upp den! precis jag har letat efter länge!

   varma hälsningar
   Eliza

   Radera
 21. Hejsan!!

  Kan jag göra pajskal på dinkelmjöl? Jag sätter 3dl dinkelmjöl,1/2 dl krossade linfrön, 1,5dl vispgrädde och 1/2 dl olivolja.... Detta är till den stor paj för 10-12 bitar.

  MVH
  Ann-Sofie

  SvaraRadera
 22. Hittade dig nu och suttit här i flera timmar och läst och skrivit av lite stolpar här och där, ska börja stenhårt nu och ta "avgiftningen" när sonen åker till pappa på torsdag. Håller precis på att lägga upp min plan, rensa och förbereda mig mentalt på allting, min jävlaanamma byggs på ordentligt. Men nu undrar jag om du inte är aktiv alls här längre? Synd isf.

  Med vänlig hälsning
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria och Välkommen hit!
   Vad roligt att du tänkt köra stenhårt nu; du kommer att märka en rad positiva hälsoeffekter!
   Jag har inte använt denna blogg på länge; jag startade en ny blogg (finns i flikarna längst upp) som heter Crossfitness Ligestyle. Där har jag bloggat sedan i somras!
   Jag har även startat gruppen TRÄNINGSPLUPP på Facebook! Joina oss där! Skicka även din mailadress till mej, så lägger jag till dej i CrossfitnessLifestyle :-) Det är en "stängd" blogg, och de email-adresser jag lägger till har tillgång till bloggen! Du är välkommen!
   Lycka till med din nya livsstil!

   Radera