onsdag, mars 12, 2008

Svullen Sockermage - Platt på 4 veckor!

Nu har jag äntligen fått "bekräftat" min dåliga mage!
Jag har ju SOCKERMAGE!! Eller hade..... Och FÅR då jag äter för mycket kolisar.
Igår läste jag på nätet:

Få platt mage på 4 veckor!

Kikade in direkt och då hade dom skrivit om sockerberoende.
De skrev att ny kost hjälper mot "sockermage"! En svullen mage på grund av för mycket socker i kosten kan inte tränas bort, utan man måste äta rätt sorts mat.
Det häller att äta en hälsosam, sockerfri kost för att göra magen glad igen!

Och jag känner ju att det stämmer till 100%.
Jag har haft ENORMA problem med min mage i alla år.
Jag har alltid gått omkring och varit rätt att folk ska tro att jag är gravid, bara för att magen varit som en ballong, dagligen!
Nu när jag äter mat med lågt GI, och mestadels mat utan GI alls, har jag INGA problem med magen och dessutom har jag fått en mer normal toagång....
Jag brukar ha 1 gång i veckan upp till var annan eller var 3:e vecka.....NÄ! INTE BRA!
Sen jag började med GI för 1,5 år sen har jag fått bättre mage...

De som drabbas är i alla åldrar: de är vuxna kvinnor och unga tjejer som på många sätt är måna om sina kroppar. De tränar regelbundet – men äter också mycket godis och skräpmat. Det är då man kan få det många hälsoexperter börjar benämna ”sockermage”. Det medicinsa namnet är dysbios, rubbning av tarmfloran.
Magen blir svullen av att det jäser och bubblar hela tiden.

Candida är tydligen ett exempel på en rubbning. Det är en jästliknande svamp som lätt växer till i tarmar eller mage om man äter mycket kolhydrater och raffinerat socker. Det är alltså inte fett som orsakar bullen på magen, utan gaser.

Undersökningar har visat att så många som 18 procent av svenskarna har utvecklat ett sockerberoende. Jag tycker och anser att man är en missbrukare, även om det bara handlar om sockerberoende. Man missbrukar sockrets effekter. Socker skadar oss otroligt mycket, och man kan ju undra varför vissa människor fattar dom beslut dom gör, gällande socker i kosten.
Många unga tjejer bantar sig till svältnivå, men äter samtidigt ofta lightprodukter, transfetter, godis och skräpmat.

Läste vidare om sockermagen (kände igen mej hela tiden).
När man får en uppsvälld mage på en i övrigt vältränad och smal kropp, kan vara ett av de första tecknen på att man äter fel. Jag tyckte ju då att jag åt rätt, men det var ju alldeles för mycket socker med i kosten. Trots att jag tränade rätt så mycket, så hjälpte inte det. Det behövdes helt enkelt en kostomläggning....
Lyckligtvis är det så att när man lägger om kosten blir det tydliga, positiva resultat bara på ett par veckor.
Magen går ner, men framför allt blir man gladare och känner sig mer tillfreds.
Ta sockermagen som en liten, men viktig, signal om att det är dags att göra en kursändring!
Hade jag vetat DÅ vad jag vet idag; ja, att man kan få bort den svullna magen genom att äta mindre socker, då hade jag INTE ENS TVEKAT !! Jag hade satt gång DIREKT!!! Det är inte värt att må dåligt, ha svullen mage och få alla andra negativa effekter som sockret ger, bara för att det är/var "GOTT".
Efter att jag ätit socker känns det som om magen sväller. Jag kunde se skillnad från före jag åt och efter jag åt.... Så är det än idag. Åt för mycket kolisan i helgen, och som ni vet så skrev jag ju om det; jag hade jätteont i magen och den var som en stenhård liten ballong. Har kört en kost utan kolhydrater sen dess, och jag är tillbaka där jag trivs som bäst ;-) Ja, inte helt utan kolisar; äter fortfarande bär, yoghurt och grönt osv... Men inget onödigt socker om vi säger så.

Uppsvälld mage – eller sockermage – blir resultatet för många tjejer som väljer skräpmat och får i sig för mycket socker.

Här är maten du bör äta och undvika.
Följ dieten i minst fyra veckor så ser du en förändring.

Undvik:
Raffinerade kolhydrater: Vitt socker, vitt mjöl, vit pasta, vitt ris.
Frukt. Innehåller fruktsocker.
Alla mjölkprodukter.
Alla transfetter (härdat fett). Finns bland annat i pommes frites, många bakverk, färdiga piroger.
Charkprodukter: Exempelvis köttbullar, korv och skinka.

Ät
Bra fetter: Finns i extra virgin kokosfett (i hälsokostaffärer), riktigt smör och olivolja, nötter (max en handfull per dag, eftersom de innehåller så mycket energi) och avokado.
Rena proteiner: Kött, fisk, ägg, skaldjur.
Gröna grönsaker. I gula och röda grönsaker finns mer socker.
Rotfrukter.
Probiotika. Återställer tarmfloran.
Hemlagad mat, ren från sötningsmedel och E-tillsatser.
Denna diet är bara för första fasen av sockeravvänjningen. Efter att sockermagen gått tillbaka – vilket kan ta mellan fyra och åtta veckor beroende på individen – återför man försiktigt flera sorters mat. Till exempel långsamma kolhydrater, som råris och quinoa, och en frukt om dagen.

Tur att man kan hitta lösningen på sina problem via internet!
Jag tänkte; istället för att stå i väntkön på sjukan, vilket inte bara kostar tid, utan även en hel del pengar.....

9 kommentarer:

 1. Hej!
  Du har blivit min räddning! Jag har gaser i magen, putmage och går knappt på toaletten. När jag vaknar på morgonen har jag en platt mage som jag trivs med men under dagen, oftast direkt efter maten, svullnar den upp och blir en hopplös putmage som börjar precis vid naveln och ner. Man kanske ska köpa sig en Lågt GI-bok?

  SvaraRadera
 2. ja, aboslut !!
  Vad kul att jag kunde hjälpa dej med ditt problem!!!
  Jag lovar: Det funkar!!! (om det nu är det du har vill säga...) ;-)
  Hoppas din mage blir bättre!!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej, ja misstänker också sockermage, och har börjat äta enligt "LCHF",
  men det med att undvika mjölkprodukter låter konstigt då "probiotika" finns i både fil och yoghurt eller ... ?

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen mig. Även om jag inte äter godis, så har det blivit mycket pastabaserade rätter, och min mage har verkligen blivit känslig. Tidigare när jag tränade mycket mer åt jag mycket bönor, lax, och bulgur, keso (även om du sa nej till alla mjölkprodukter, men keso funkar bra för mig, men det är ju hör proteinhalt i den). Nu sväller jag upp snabbt av det mesta, men ost, bröd och söta saker är värst.

  Tidigare har jag inte tänkt på detta, utan jag bara åt så, men nu har jag ju en bekräftelse, och då ska jag prova att återgå dit igen och se vad som händer...

  SvaraRadera
 5. TACk !
  Nu är klockan så mycket att mina ögon går i kors men imorgon ska jag gå in och läsa det igen!!!!
  Har provat att ta bort socker ur min kost under ca 2v. åt sedan fikabröd/pizza på kalas. Ajajaj då blev inte magen glad. Så jag är nog också en av dem som har ¨sockermage¨. Läste dina problem under flera år och jag har dem också.
  Ska som sagt läsa detta imorgon igen och tror jag kan bli hjälpt nu. TACK till dig !!!! Godnatt kram / Susanne

  SvaraRadera
 6. Hej! vill bara påpeka att samma symptom kan också vara tecken på glutenintollerans. om ni mår bättre av att äta mindre kolhydrater, kan det ju också vara så att ni då också äter mindre gluten och därför blir bättre. kan vara värt att kolla upp eftersom om man är glutenintollerant å fortsätter äta gluten så kan det leda till andra sjukdomar:(

  SvaraRadera
 7. Anonym; ja det kan stämma!
  Själv har jag kollat och jag har inte glutenintolerans.
  Jag äter inte gluten (tycker inte om) men de gånger jag äter socker (inte gluten) sväller magen upp direkt!
  Men det kan vara värt att kolla!
  Sen så borde man ändå minska/ta bort all glutenmat och socker för att bli friskare och börja må bättre!

  SvaraRadera
 8. Jag känner igen mig i mycket och hoppas att detta blir min räddning . TUSEN TACK<3

  SvaraRadera
 9. Jag tror att en sockermage som har gaser sitter och pruttar då och då. T.e.x när ett barn eller vuxna pruttar ute bland folk kan vara början till en sockermage! Då vet man att den personen äter godis och den vita maten med ris och pasta, bröd och ketchup, chips innehåller socker och salt, fett!

  SvaraRadera