måndag, juni 01, 2009

Hemgjord Bearnaisesås

Börja med att ta fram alla ingredienser.
150 gram smör
7 vitpepparkorn
1 tsk Persilja 
1 tsk Dragon
4 charlottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vatten

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
Krossa vitpepparn med bladet på en kniv och hacka löken fint.
Lägg det tillsammans med vatten, persilja och vinäger i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).
Låt det koka ihop tills endast ungefär en halvdeciliter återstår.
Under tiden kan man hacka dragon och persilja.
Sätt också en större kastrull på spisen och koka upp vatten till vattenbadet.
När vätskan minskat silar man av lök och kryddor, därefter slår man tillbaka vätskan i kastrullen.
Den lilla kastrullen sätts ner i vattenbadet, vattnet ska inte koka, bara sjuda.

Tillsätt äggen under vispning ett i taget, och fortsätt vispa tills det tjocknar. Jämn och lugn takt.
Därefter drar man av kastrullerna från värmen och tillsätter det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under vispning på samma sätt som med äggen.
Avslutningsvis tillsätts de hackade kryddorna, smaka och tillsätt ev. mer vinäger om du vill ha en skarpare smak.
Lite salt kanske också behövs.

*******UPPDATERAD******

DUBBEL SATS!
300 g smör - smält och låt svalna
14 vitpepparkorn - krossas!
2 tsk fryst persilja
2 tsk Dragon
8 charlottenlökar - hackas smått!
6 msk vitvinsvinäger
6 äggulor
2 dl vatten

Första omgången = Jag gjorde dubbel sats direkt, och gjorde som man ska....(se ovan!)
Sparade löken och det andra som ska silas bort = till nästa omgång!
När det är klart häller jag upp det i en glasburk och låt kallna!

Andra omgången = gjorde dubbel sats igen, men använde den sparade löken (m.m) och häll ner i kastrullen. Häll dit nytt vatten (2dl) och då BARA 4 msk vitvinsvinäger (istället för det dubbla 6 msk - tänkte att löken hade kvar lite sånt från första omgången).

Koka upp och låt koka ihop. Jag pressar ur löken med vispen allt jag kan. 

Sila bort löken (mm), och vispa ner 6 äggulor i en tunn stråle. 
Och sedan dit med 300g smält och kallnat smör, och sist 2 tsk dragon!

Blev supernajs!!!


Bea-sås kan ätas till det mesta för att få upp fetthalten på portionen.
Såsen som blir över slås i en glasburk. Låt det svalna, sätt på lock och sen in i kylen.
Den klarar att värmas i micron och håller sig färsk ungefär en vecka med tillslutet lock.
Kan även ätas rumstempererad.

Jag varnar för den GODA smaken. Den är inte att leka med ;-)
Det finns en RISK att du aldrig kommer att köpa färdig bea-sås igen.

2 kommentarer:

  1. Ska iväg och handla nu och prova din fina sås till kvällen. Jag återkommer med resultatet:)

    SvaraRadera
  2. Det blev ju helt galet bra - tack för receptet. En fråga bara; när ska persiljan i? Med löken eller som smaksättare i själva såsen?
    Jag tog det tillsammans med löken men det kanske var fel. Bra blev det i alla fall:)

    Nu ska vi äta!

    SvaraRadera