fredag, juni 12, 2009

Insulin

Fick "tjuvläsa" ett stycke ur Istället för doping - Bygg en stark och lätt kropp med rätt kost och hormonellt intelligent träning, av författaren Frank Nillson.
Tyckte det stod så kloka saker; så jag delar med mej lite ur sidorna:

"Insulin är ett superhormon och det enda hormon som sänker blodsockret.
På cellernas ytor finns insulinreceptorer, som binder insulin
till sig och tillåter att blodsocker (glukos) förs in i cellen.

Där används glukosen i första hand till förbränning.
Vid överskott lagras den sedan som glykogen i lever och muskulatur och vid ytterligare överskott förs den in i fettcellerna och görs om till kroppsfett.
Höga nivåer av insulin är i längden skadligt för cellerna och vid konstant högt intag av kolhydrater får man så höga insulinnivåer, att cellerna börjar reagera genom att minska antalet insulinreceptorer.

Man utvecklar så kallad insulinresistens, vilket medför att än högre nivåer av insulin behövs för att glukosen ska föras in i cellerna.

Insulinresistens utvecklas först i muskelceller och i mindre omfattning i fettceller.
Detta leder till att fettcellerna kan ta in glukosen och lagra kroppsfett, samtidigt som muskelcellerna har svårt att få tillgång till glukos.
Till slut kommer man i det läget, att blodsockernivåerna stiger trots höga nivåer av insulin i blodet. Då har man utvecklat diabetes typ-2.

I längden orkar inte bukspottkörteln, utan insulinproduktionen havererar.
Man kan jämföra utvecklingen från att vara helt frisk till att man blivit diabetiker med hur ett gummiband fungerar.

Om man genom ett högt intag av kolhydrater sträcker gummibandet, dvs. tvingar bukspottkörteln att producera mer och mer insulin, kan man återställa det friska tillståndet genom att minska på kolhydratintaget och gummibandet drar ihop sig igen, insulinproduktionen går ned och efter hand återställs insulinreceptorerna på cellernas yta.
Men om man sträcker gummibandet för långt, så att det går av, har man fått en fullt utvecklad diabetes.

Om man har tur, kan en liten del av gummibandet finnas kvar, vilket betyder att bukspottkörteln fortfarande har en viss förmåga att producera insulin.
Då kan man fungera utan medicin, om man så långt möjligt avstår från kolhydrater."

Sen stod det mer vettiga saker om Glukagon, Testosteron, Östrogen, Kortisol, om fettinlagring, om fettförbränning, om kost vid träning och mycket mycket mer!!
Jag tror att denna bok har en given plats i min bokhylla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar