måndag, januari 03, 2011

Nötblandning till frukost

Frukosten är viktig. Frukosten ger dig energi att klara förmiddagen och grundar för hela dagens välbefinnande och ork.
Många hoppar över frukosten, tar bara en kopp kaffe och äter inget förrän till lunch.
Det är absolut det sämsta man kan göra om man vill uppnå en bra förbränning i kroppen, och om man vill känna sig pigg och hålla sig frisk på lång sikt.
Skippar man frukosten brukar man dessutom tendera att äta för mycket under resten av dagen, samtidigt som förbränningen är låg.
Det behöver inte vara så svårt att äta frukost, bara du planerar så brukar det lösa sig ;-)

Om du tränar före frukost, för en extra bra fettförbränning, äter du frukost direkt du kommer hem från passet. Drick ett stort glas med vatten innan du åker iväg så hjälper du till med fettförbränningen!

En frukost kan vara en yoghurt med nötblandning, kokta ägg, skinka och grönsaksstavar, eller en omelett om du har tid till det.
Ibland, när jag har haft bråttom på morgonen, har jag för-kokat ägg (håller flera dagar i kylen), tinat upp lite bär i en bunke och lagt keso + nötblandning i en djuptallrik.
På morgonen lägger jag de upptinade bären på keson och nötterna och äter äggen med smör bredvid.
Är det riktigt riktigt bråttom så har proteindrinken räddat mej många gånger =)
Jag använder Whey-100, och länken finns längst upp på min blogg i högermarginalen.

Så till min nötblandning
Den går ha till frukost-yoghurten, eller som tillbehör, som mellanmål eller som "träningsmellis" om du har en bit hem från träningslokalen. Äter du i bilen hem från jobbet, kan du ta med 1dl av denna blandning i en plastpåse, istället för att köpa något onyttigt. De är lätta att förvara och riktigt goda =)
Jag blandar allt i en stor bunke (hackar de stora nötterna), och förvarar sedan i olika glasburkar med lock i kylen, så håller de omättade fetterna längre).
Solrosfrön
Linfrön
Loppfrön
Pistaschnötter (utan skal)
pumpakärnor (kan med fördel hackas lite så är de lättare att äta)
mandlar (hackade i mindre bitar)
hasselnötter (hackade till hälften)
pinjenötter
rostade sojabönor
ev. kokosflingor
cashewnötter
Paranötter (hackas i mindre bitar)
Valnötter
Pekannötter (hackas i mindre storlek)
Macadamianötter (vita nötter)

Ta 1 dl varje morron bredvid äggen och smöret, eller blanda i filen eller yoghurten, eller stoppa i en påse att ta med i handväskan.
Lätt som en plätt!

********
Här kommer en liten förklaring varför några av dessa nötter är så BRA!

Pekannöt: innehåller mycket nyttigt, enkelomättat fett och den är dessutom rik på zink (zink ingår i många hormoner och enzymer och spelar en viktig rolli kroppens ämnesomsättning). 100 gram pekannötter täcker ungefär hälften av dagsbehovet av mineralet. Pekannöt rekommenderas till den som vill hålla igång cirkulationssystemet.

Valnöt: Det bästa med valnöten är att den är mycket rik på essentiella omega-3 fettsyror som t.ex är viktiga beståndsdelar i hjärnan. Innehållet på 7,5 gram omega-3 per 100 gram är mer än i de flesta feta fiskar. Kan verkligen rekommenderas till den som sällan äter fisk!
Har ni tänkt på att valnötens form påminner om våran hjärnas utseende? Det kan vara ett knep att lära sig att valnöten är viktig för våra hjärnor på det sättet ;-)

Paranöt: Innehåller mycket selen (en stark antioxidant som bland annat skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar). En näve räcker för att täcka dagsbehovet. Därutöver innehåller nöten ganska mycket protein. Paranöten är bra för den som vill stärka immunförsvaret.

Hasselnöt: Full med nyttigt enkelomättat fett. Innehåller dessutom magnesium, järn (nyckelkomponent i de röda blodkropparna och därmed viktig för syretransporten till musklerna. Järn är därför extra viktigt för den som konditionstränar!) och vitamin B1 och E-vitamin (gemensam benämning för en hel grupp vitaminer som bland annat fungerar som antioxidanter som stärker immunförsvaret. Bidrar också till bildandet av kroppens könshormoner). Enkelomättat fett i kombination med E-vitamin gör hasselnöten till en bra antioxidant. Bra för den som vill stärka immunförsvaret.

Pistagenöt: högt innehåll av fibrer och protein samt mättar effektivt. Den innehåller även kalium som behövs för muskel- och nervcellsfunktionen och för att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Bra alltså, för den som har högt blodtryck!
(Kalium är ett viktigt ämne för kroppens vätskereglering. Man förlorar en del via svetten, vilket bör ersättas så att man inte blir utmattad. Undersökningar visar att kaliumbrist kan påverka blodtrycket negativt.)

Macadamianöt: Rik på B-vitaminet Tiamin som är viktigt för ämnesomsättningen i kroppen. Därutöver får du i dig en del järn som ingår i kroppens blodproduktion. Bra till den som vi äta nyttigt fett eller som behöver ett extra järntillskott!

Mandel: Mandeln är en riktig multivitamin. Den innehåller massor av E-vitamin som stärker immunförsvaret. Mandeln är också rik på järn och mineralen magnesium (mineralet är en nyckelkomponent i samspelet mellan nervbanor och muskler. Magnesiumbrist kan leda till muskelkramp). Rekommenderas till den som vill ha ett nyttigt och mättande mellanmål som håller blodsockret stabilt.

Cashewnöt: En njurformad nöt som är rik på zink, forsfor och kalium samt enkelomättat fett. Järnhalten är också hög vilket är viktigt för den som konditionestränar. Rekommenderas till den som hjar ett lågt blodvärde eller som utövar mycket kondotionsträning.

Pinjenöt: nyttigt fett som innehåller ycket E-vitamin som stärker immunförsvaret. Andra kvaliteter är ett mycket stort proteininnehåll samt massor av järn, vilket gör pinjenötter till en perfekt träningskost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar