måndag, januari 24, 2011

D-vitamin ger energi!

Hittade en blogg som skrivit om D-vitamin som var verkligt intressant.

Bloggen hittar du HÄR!

Och texten finner du i hennes blogg, och här nedan:

"D-vitamin är oerhört centralt för att vi ska hålla oss pigga och friska! Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som är oerhört centralt en mängd funktioner i kroppen. Det är så viktigt att det borde definieras som ett hormon. Vi har bara 30 000 gener i kroppen och Vitamin D påverkar 2 000 av dem – vilket visar hur viktigt det är.

D-vitamin behövs för emotionell och psykisk stabilitet, för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. Det är väsentligt för sköldkörtelns funktion (produktion av tyroxin) och brist ger lägre energinivå. Det hjälper huden att andas och är stärkande för lever och galla. Hela 60 procent av de som har typ 2 diabetes har D-vitaminbrist.

Det är helt nödvändigt för immunförsvarets funktion så att vi kan undvika förkylning och influensor. Vitamin D har även visat sig ge 60 procent skydd mot en rad cancerformer visar ny forskning, och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet. Trettio procent av all cancer skulle kunna förebyggas om vi ökade intaget av D-vitamin menar läkare William Grant, internationellt erkänd forskare och vitamin D-expert.

Eftersom vi får vi cirka 90 procent av vårt förråd genom solens strålar är det alltså bra att sola (måttligt) för att fylla på med D-vitamin. Problemet i Skandinavien är att halva befolkningen har D-vitaminbrist eftersom endast några korta sommarmånader ger tillräckligt med solljus för att bilda D-vitamin.

D-vitaminnivåerna i blodet sjunker således gradvis under hösten för att nå sitt minimum i mars, när vårtrötthet och depressioner breder ut sig i befolkningen. Fet fisk som sill, strömming, makrill och lax hör till våra få betydande kostkällor för D-vitamin och denna kosthållning har säkert historiskt sett bidragit till att hålla de värsta bristtillstånden borta. Men genom att vi numera använder solskyddskrämer och undviker solljus ökar risken avsevärt för ohälsa, trötthet och depression.

Solljuset kan även påverka fostrets utveckling genom produktionen av melatonin. Detta hormon tillverkas av hypofysen i hjärnan och solljus stänger av produktionen. Melatonin reglerar vår sömn- och vakenhetsrytm, men det motverkar även depression. Variationer hos moderns melatoninhalt kan påverka fostrets emotionella utveckling. Alltså är det nyttigt för havande kvinnor att fylla på med sol och naturligt dagsljus för D-vitamin och hormonproduktionen.

Se därför till att hålla en bra energinivå genom att hålla en hög, jämn nivå av D-vitamin genom att sola på sommarhalvåret. Det räcker med en halvtimme om dagen och undvik mitt på dagen när solen är som starkast. Ta tillskott med D-vitamin på vinterhalvåret och gå på solarium då och då. Forskare rekommenderar ett dagligt intag av 2000 IU/dag (i kosttillskott på vintern), det finns i hälsokosten och det ger inga biverkningar.

MEN tyvärr vill inte det medicinska etablissemanget erkänna att vi får i oss för lite D-vitamin och att tillskott behövs. Den 30 november förra året angav den amerikanska myndigheten The Institute of Medicine (IoM) följande och du ser även vad de medicinska forskarna och experterna (VitD Exp) säger om samma sak:

• IoM: Amerikanerna behöver inte mer än 600 IU vitamin D per dag.

• VitD Exp: Amerikanerna borde ta 1,000–5,000 IU dagligen för optimal hälsa.

• IoM: Den genomsnittlige amerikanen får redan tillräckligt med vitamin D.

• VitD Exp: Uppskattningsvis två tredjedelar av den amerikanska befolkningen har brist på denna essentiella vitamin.

• IoM: Intag på mer än 4,000 IU dagligen är inte säkert.

• VitD Exp: Upp till 10,000 IU dagligen kan tas säkert utan läkares hjälp (en del experter menar att det går bra att ta upp till 25 000 IU).

Ja det var fundamentalt olika syn – och märkligt att inte etablissemanget lyssnar på de internationella forskarna… Vill de inte att folk ska vara friska eller vad är problemet?

Sverige ligger på ännu nordligare breddgrader än USA o här har flera framträdande vitamin D-forskare och läkare gått och varnat för bristerna och menar att de flesta behöver ta tillskott på vinterhalvåret. Dock har inga direktiv utgått från livsmedelsverket om detta – förstås för de ligger alltid 10–20 år efter sin tid – men du kan själv köpa och inta detta livsviktiga vitamin på vinterhalvåret!

Nytt! Finland ändrar nu sina råd om D-vitamin och rekommenderar nu att barn upp till 18 års ålder tar D-vitamintillskott. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn under 2 år och vissa barn upp till 5 år får tillskott med D-vitamin. Man motiverar det med: "Det saknas breda studier om svenskarna får i sig tillräckligt med D-vitamin, men de studier som finns pekar på att D-vitaminnivåerna i blodet i allmänhet är tillfredsställande."

Konstigt uttalande - för 2006 kom Livsmedelsverkets stora stora undersökning av barns kostvanor fram till att hela 80 procent av eleverna i årskurs 2 och 90 procent i årskurs 5 får i sig för lite D-vitamin… Goddag yxskaft i vanlig ordning från Sveriges livsmedelstomteförening.

Bästa matkällorna: ål, sardiner, lax, sill o makrill samt även hälleflundra, ägg, kyckling och lamm. "
*****
Vill du läsa på mer om LCHF kan du gå in på dessa sidor:
http://www.kostdoktorn.se/
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar