onsdag, maj 09, 2012

1 vecka: sammanfattning Fitnessfighten

Så var det dags för en uppdatering om första veckan på min Fitnessfight!

Tillvägagångssätt
Jag gjorde en dagsmeny på 1500 kcal - LCHF
(indelat på mellanmål, frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål)

Jag satte ihop ett Crossfit-program på intervaller + Styrketräning (se tidigare inlägg på hur de såg ut)

Hur har det gått?
Super! Bättre än jag trodde!
Jag menar; Träna HÅRT varje dag; 60-90 minuter med både löpning och styrketräning på schemat kändes väl lite som att det var höga mål och att kroppen skulle bli jättetrött.....
Men så blev det inte; snarare tvärtom; jag längtade till nästa  dags pass och kroppen bara samarbetade ;-) 
Okej, nu ska jag inte få er att tro att det har varit lätt....tvärtom; jag har tagit i mer än vanligt; hållit uppe pulsen genom hela passet och försökt lyft tyngre vikter än vad jag gjort tidigare. Svetten har bara sprutat och efter första konditions-setet och första styrketränings-setet i mitt Crossfit-program har kroppen bett om att sluta träningen och kasta mej i soffan istället - men hjärnan har låst sig på att lyckas; och då är det bara så.
Jag ser stora förändringar på kroppen (jo, REDAN!) och tro det eller ej,
men på 7 dagar har jag gått ner 5,2 kg!
Visserligen var 2 kg, sk. "snabba-kilon" (fyllda glykogenlager = lagrade kolhydrater) som jag bara dragit på mej under festligheterna helgen innan, men resten är kilon som jag fått kämpa med, och som jag inte gått ner tidigare (hittills)!
Total viktnedgång efter förlossningen 13/1 2012 = -17,2 kg
Måtten har förbättrats också; och för första gången efter förlossningen ser jag måttminus på hals, armar, lår. Även midja och över navel har minskat. Och jag känner mej faktiskt mindre...flubbig, eller vad man ska säga! Sockersuget var E N O R M T efter "fest-helgen" (2 dagars festande och ätande), och det tog faktiskt ovanligt lång tid innan SUGET försvann...säkert 5 dagar denna gång. Det brukar gå över efter 2, max 3 dagar, för mej, men denna gång har jag varit SÅ sugen; och jag misstänker att det beror på att jag även begränsat kalorierna (så jag fått både hunger och sug samtidigt). Men men, NU är det över, och jag känner mig som en helt ny människa igen!
Jag har blivit jättepigg! Varannan natt kan jag nästan inte ens somna, som igår somnade jag inte förrän 01:30, och vaknar då 6:00 och känner mej utvilad!
Så är jag inte ens i närheten av att känna när jag äter kolhydrater; jag är TRÖTT som ett ägg! Jag gillar ju ägg, men att vara så jäkla trött är nog bland det värsta jag vet!
Det är SKÖNT att vakna pigg och alert och se framemot att hinna en massa under dagen!
Det ser jag som stora fördelar!


1 vecka har gått - sen då?
Ja, nu finns det ju inget att vänta på - bara äta som jag gjort och träna som jag gjort och se resultat!
Jag kör en vecka åt gången (små delmål passar mej bättre än ett stort mål långt fram) och gläds åt alla framsteg; hur små eller stora de än må vara =) Det viktiga är att jag mår bra under tiden; att jag har energi, håller borta ledvärken och känner mej nöjd med tillvaron ;-)
Jag fortsätter rulla på samma kostschema och träningsschema (med undantag i helgen; då jag ska springa Tjejloppet - och har planerat in total vila fredag och lördag - tävling söndag!), men annars fortsätter jag som jag gjort! Jag förväntar mej inte 5 kilos viktnedgång under kommande vecka; men jag har satt upp ett delmål på -2 kg. Nu vet jag att det är "vecka 2", och kroppen håller hårdare i fettet, men jag siktar på 2 kg och se var jag hamnar! Blir det 1 kg är jag nöjd ändå!

Så, bloggläsare; 1 vecka till - NU KÖR VI!!!

9 kommentarer:

 1. Hej "Plupp"!
  Det låter ju helt suveränt, vilka resultat! Otroligt starkt jobbat, jag är så impad av din energi och målmedvetenhet. Försöker ta till mig av både råd och inspiration för jag har halkat ner en bra bit i kolhydrats- och energilöshetsträsket på bara ett par veckor. Tungt! Precis som du skriver blir man så totalt tömd på energi. Men ditt fitnessfight-upplägg låter inspirerande! Om du har tid och lust vore det väldigt intressant att få ta del av din matdagbok under den här tiden - som LCHF:are har man ju mer el mindre vant sig av med att räkna kalorier..
  Grattis igen till dina fina resultat och stort tack för råd och tips! Lycka till med resten av "fighten" :)
  / Hanna

  SvaraRadera
 2. Hejsan. Intressant att läsa det du skriver. Ha dock några funderingar kring LCHF. Undrar om du kan hjälpa mig? Är normalviktig, enligtBmi. 174cm & vägde för 4 dagar sen 74,4- idag 73,8 kilo. Vill gå ner till 68, min trivselvikt. Har provat rivstart förr men gav upp efter 2 veckor för att jag inte såg resultat, gick kanske ner 1 kilo och va hungrig, ofta. Gick över till att räkna kcal vilket fungerade bättre.men så vill jag inte hålla på. Räkna hit och dit. Har en 6 årig dotter och jag vill att vi äter samma mat och inte fn massa light... Om du förstår vad jag menar. Har alltid tränat styrka 2-3 ggr i v. Och kondition- ca30-60 min efteråt. Nu har jag inte hunnit med gymmet och går lite då och då. Mina funderingar: måste jag hålla mig till 1500 kcal? Kan jag börja köra styrka igen med den kosten? Hur ofta ska jag äta??? Idag åt jag t ex 100 g varmrätt lax & omelett gjord på 1 ägg och några äggvitor, sallad lite keso. Det va kl. Halv åtta . 2 Tim senare- hungrig, tog några hasselnötter..... Tack för en bra sida!!! Catta

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Du är ju bara sååå duktig! En riktig inspiration till alla. Ska följa dina råd och försöka träna mer som du. Vill gärna kunna få lika fantastiska resultat som du fått!
  Bra kämpat :)
  Kram, Kristina

  SvaraRadera
 4. Hur lyckas du hålla 1500 kcal på LCHF med så många mål? La in min frukost i en app för skojs skull (jag är värdelös på det här med kalorier...)och en omelett på två ägg och ett pkt bacon gav 800 kcal!!!och då var inte grädden i kaffet ens medräknat! så skulle jag äta fyra mål till idag så kan man ju fantisera om vart det skulle hamna;) LC kan jag förstå med HF har jag svårt att få in i 1500kcal...
  Berätta gärna vad du äter:)
  Lycka till med din utmaning:))
  Kram Therese S

  SvaraRadera
 5. Tack allihopa!
  Glöm inte att det är första gången jag räknar kalorier, och att jag gör det för att få en nytändning, motivation att fortsätta och för att se om jag klarar det. Jag utmanar alltså mej själv, ingen annan.
  Ni behöver inte göra si och så; gör det som funkar för DEJ. Vill du äta 2 mål/dag på 1500 kcal, så gör du det. Vill du äta samma mängd mat fast på 6 mål; för det. Det finns ingen gyllene regel som passar alla; vi är inte "one size" eller "normala" eller "alla andra" - vi är den vi är och vi är unika. Olika saker passar för olika människor. Känn efter hur du mår vart efter du justerar din kost och träning och sen kör du på det =)
  Sen får ni inte heller glömma att jag faktiskt hade 35 kg övervikt när jag började. Att gå ner 17,2 kg på ca 17 veckor GÅR, men det är tungt och kräver en massa engagemang och "less talking -more doing". Jag ville räkna LCHF på 1500 kcal, för att se om jag får andra resultat än då jag "bara äter lchf".
  Therese; jag äter fortfarande större delen FETT och nästan inga kolhydrater; vilket fortfarande definieras som Low Carb - High Fat! Det är ju totala energi% som avgör - alltså hur stor del av intaget som består av fett/protein. Obs; jag äter inte bacon för jag tycker att det är för salt, för mycket tillsatser och det känns överlag inte som en bra produkt (de flesta bacon-utbuden iaf). Jag äter hellre renkött, älgkött och kyckling, och ägg då såklart!
  Kul att läsa att ni blir inspirerade! Har fått massor av mail som jag vill hinna besvara, jag gör så gott jag kan, mellan familj-plugg-träning-kost-kaoset ;-)
  Lycka till allihopa!
  Jag tror på er!
  Kram!!

  SvaraRadera
 6. Kanske var dumt att räkna just idag när jag satte i mig ett pkt bacon;) jag äter heller inte gärna det pga av tillsatserna men någon gång om året blir det eftersom jag tycker det är jättegott! Men det är klart hade det varit en annan köttbit till omeletten hade ju säkert resultatet blivit annorlunda. Anledningen till att jag är nyfiken på det här med kaloritänk är att jag slutade snusa för fem månader sedan och gått upp sex kilo sedan dess:(har ätit lchf i tre år och har varit viktstabil ända tills jag slutade med snuset och de kilona känns som de sitter som berg, jag tränar löpning/styreketräning 5-6 ggr i veckan men känner att ska jag gå ner mina kilo måste jag förändra maten och att räkna kalorier ett tag vore kanske lösningen...följer ditt projekt med spänning:)
  Kram Therese S

  SvaraRadera
 7. Hej. Har du någon erfarenhet att gå ner med den här metoden om man har ett "normalt" BMI tex 24,5. Eller ska man göra som du: försöka räkna kcal??? Har kollat runt lite på nätet och känner mig ganska förvirrad, minst sagt... Läste tex att man äta 1-2 g protein per kilo. Blir i mitt fall 73-150. Är det per dag eller måltid??? Men en kycklingfilé är på ca 150 g. Då va det den proteinbiten den dagen, eller?? Hade uppskattat några goda råd!! Ha en trevlig helg/ catta

  SvaraRadera
 8. Så intressant! Det är kul att laborera med kroppen. Jag fattar tanken...

  SvaraRadera
 9. Therese S; här kommer bara ett litet exempel på LCHF fast på färre kalorier... Nu lade jag bara in ett mellanmål och en STOR måltid men såhär blev det: 250Gram Kvarg färskost 10% fett Kesella
  300Gram Kyckling
  100Gram Grönsaksblandning för wokning
  30Gram Lök gul röd
  200Gram Mellangrädde 27% fett (jag tar fullfet grädde och blandar med vatten)
  5Gram Hönsbuljong
  50Gram Ädelost grönmögelost 30% fett

  Det här är alltså kyckling med grönmögelostsås och sallad. Mellis: Kesella.

  Fördelningen blev 7% kolh, 31% protein och 63% fett.
  Kolla gärna din mat på www.minmat.net om du vill hålla lite koll ;-)

  SvaraRadera