torsdag, september 24, 2009

Vad och hur bör vi äta? Vad är vi gjorda för?

Det är inte lätt att veta vad vi bör äta och inte bör äta.
Man kan bli lagomt förvirrad när alla tidningar tipsar om var sin "ny" diet vecka ut och vecka in.... Vem ska man tro på ?
Hur ska vi kunna avgöra vad som är rätt eller fel när det gäller kosten?
Hur ska man göra?

JO, man tittar bakåt i tiden på hur människor ätit under historiens gång!

Om vi har ätit på ett visst sätt under hela människans evolution, borde det vara ett ganska säkert "Kort" (läs: en stenbra studie ;-)) på vilken kost vi är gjorda för!
Om vi istället tror att vi kan proppa i oss allt som industrin producerar, på denna korta tid som det faktiskt har producerats mer och mer, så har vi blivit ganska lurade.
Människan har inte hunnit anpassa sig efter allt detta nya industriella - och det är faktiskt inte konstigt att vi har blivit sjukare och sjukare generation efter generation....

Många skyller på att vi rör oss mindre idag än vad vi gjorde förr..
Det behöver inte vara sant..
Förr jagade dom tills dom fick ihop ett stort djur, som sen kunde räcka i flera dagar; vilket innebär tid att äta, tid att umgås och tid att vila.

Motion är en viktig och bra, och en naturlig del för en optimal hälsa, men det är faktiskt inte bristen på motion som gör oss feta och sjuka.
Det är den felaktiga kosten; den onaturliga maten, som orsakar ohälsan.

Men har inte människan "lärt sig" hantera den nya maten då ?? Det har ju ändå gått en tid....

Nej. Det har vi faktiskt inte.
Varje generation lever faktiskt ganska länge, och det tar därför väldigt lång tid för olika arvsanlag att utvecklas.
Vi har till 99,99% samma gener idag, som när den moderna människan uppträdde för ca 200 000 år sedan, och det är dessa gener som avgör vad vi bör äta.

Jag tycker att det låter som ett bra och vettigt resonemang.
Jag har ju själv märkt av alla fantastiska hälsofördelar som den ursprungliga maten har gett mej; vilket jag trodde var OMÖJLIGT - och här är jag nu; friskare och piggare än NÅGONSIN!
Bättre mage, aldrig sjuk (förkylning, feber...), min kroniska värk i lederna totalt borta, piggare, gladare, rörligare, orkar mer, bättre hy, lätt att få normalvikt, ja...jag skulle nog kunna fortsätta ett helt inlägg till, bara om hälsofördelarna.
Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att vi faktiskt blir friskare, då vi börjar äta den mat som vi är gjorda för !!
Tycker du ??

Idag är ungefär en miljard människor överviktiga och lider av olika kostrelaterade sjukdomar.
Sjukdomarna är bland annat övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer mm....

Forskarna räknar med att det tar 300-500 generationer innan det blir en större förändring av generna.
Förr åt man givetvis kolhydrater, men det var under en väldigt kort säsong, och det bestod av rötter, nötter, grönsaker, bär och frukt.
Idag är det varken säsongsbetonat eller ens såhär LITE kolhydrater!
Den övervägande delen av maten som dom fick i sig, kom alltså från jakten och fisket.
Den dominerande basfödan var kött och fisk.
Fettinnehållet var mycket högt och man valde alltid i första hand de feta djuren och åt särskilt de fetaste bitarna av bytet.
Ju längre norrut man kom, desto mer dominerade jakten och fisket och de människor som levde nära kanten av inlandsisen åt nästan enbart fett och protein - och då mest av fettet.
Fettet ger långvarig mättnad och vi mår bäst på fet köttdiet och presterar därför också bäst på fet köttdiet!
Det är det vi är gjorda för!

Maten vi äter idag gör oss mer mottagliga för infektioner och inflammationer och för idrottaren innebär det ständigt återkommande skadeperioder och insjuknanden.
Detta är såklart mycket enerverande för idrottaren, efter man tappar mycket under dessa sjukperioder. För att lyckas måste man hålla sig frisk och kry, och undvika att få skador på kroppen; det vet ju alla!
Den kost som vi är anpassade till och som ger oss den bästa hälsan är den kost som ger oss förutsättningar för att lyckas optimalt med våra prestationer.

Idag har livsmedelsindustrin lyckats övertyga en hel idrottsvärld om att den kost som gör människor allt sjukare, samtidigt är den kost som vi behöver för att kunna prestera på toppnivå.... Massmedia förtalar vår ursprungliga kost och istället erbjuder dem alltmer raffinerade och sjukdomsframkallande kolhydrater och kemiskt framställda fetter som margarin!
Tänk vilken makt dom har, denna massmedia!

Jag tycker det är intressant: Tänk logiskt med sunt förnuft - eller lyssna på massmedia, typ!
Har man bara pengar kan man lura i folk vad som helst, bara via reklamen som går på dumburken stup i kvarten (eller snarare; stup i minuten!).
Men eftersom inte alla är varken intresserade eller pålästa inom kost, så kan budskapet fort spridas och det blir plötsligt en "sanning" i folkmun. Vi går på det.
Och vi är så lurade.

Vi får sätta vår hälsa och vårt välmående på spel, för att vi "måste" lyssna på Livsmedelsverket och deras kostråd - som "verkar" bara vara översatta från USA och andra länder... (varför behöver vi då ett Livsmedelsverk, om vi ändå bara ska ta kostråden från USA, som för övrigt verkligen verkar fungera *host host*? Skulle det inte vara bättre med 1 Tolk, än ett helt Livsmedelsverk för att översätta kostråden ???).
Det är nästan intressant att börja gräva i kostråden; vem som betalar vem och allt det där - men det är jävligt skrämmande att människor ska måsta sätta sin hälsa på spel på grund av det!

2 kommentarer:

  1. Hamnade här för jag letade ädelostsås...
    Intressant inlägg!
    LCHF-are sen fyra veckor. Vill förstås gå ner i vikt, men framförallt sett fram emot bli piggare o intressant se om en del värk försvinner. Hur lång tid tog det för dig att märka dessa skillnader?

    SvaraRadera
  2. Hej E-B!
    Vad kul att du testar low carb! Ge det tid, och det viktiga är att känna efter hur du mår! Själv blev jag fri från kronisk värk sedan barnsben - efter 1 vecka (det mesta) och sen blev det bara mindre och mindre. Piggare blev jag i slutet på första veckan och det håller alltid i sig så länge jag kör low carb; som passa mej väldigt bra.
    När du har kört 4-6 veckor och känner att "nej, det här passar inte mej" så skippa det inte helt då. Det är jättebra för ALLA att börja på så lite kolhydrater som möjligt, för att sedan kanke (om man vill) trappa upp till den mer vanliga kosten GI. Upptrappningen kan du hitta i min VÄNSTERmarginalen under rubriken Motivation och MÅl. Som andra länk där hittar du "Att fika borta + upptrappningen" till GI.
    Lycka till nu och kör hårt!

    SvaraRadera