torsdag, september 17, 2009

Livsmedelsverket har övertygat mej

Livsmedelsverket har övertygat mej
Man säger sig ha oerhört kompetenta och välmeriterade specialister på kost och nutrition inom Livsmedelsverket- och ändå har man trots stora ansträngningar knappt kunnat presentera någon forskning som visar att mättat fett är farligt.
Om inte SLV:s experter är totalt okunniga på sitt område, vilket jag betvivlar, så kan man bara dra slutsatsen att det helt enkelt inte finns någon relevant forskning som visar att mättat fett är farligt. Tvärt om verkar mättat fett vara det mest hälsosamma man kan äta.

*

och sen; en artikel om Så byts muskler mot fett:

Så byts muskler mot fett

Upp till en-och-en-halv timmes gympaslit varje dag i fem år - det var styvt jobb hålla den uppnådda vikten, vilket Hemmingsson också inser:

"...frustrationen förknippad med jojo-bantning kan undvikas genom just ökad fysisk aktivitet, dock troligtvis i högre mängder än vad många tror och klarar av på egen hand."

Och lösningen? Jo, "därmed uppstår behov av effektiva stödprogram, som leder till goda långtidseffekter." Det vill säga "stödsamtal", "positiva kommentarer" och andra psykologiska konstgrepp.

Där har vi kruxet. Enligt den vedertagna läran är överviktsproblem en beteendefråga, vilket innebär att skulden för dålig framgång kan läggas på bantaren själv: han har helt enkelt inte ansträngt sig tillräckligt. Alltså behöver han psykologiskt och moraliskt stöd.

Hur pass effektiv metoden är i praktiken redovisar Hemmingsson också. De som motionerar mindre än 150 minuter i veckan "tenderar att återgå till ursprungsvikten inom 2-3 år", avslöjar han. Metodens praktiska nytta tycks alltså begränsad.

För att förstå varför det inte fungerar bättre får man beakta vad som händer vid matsmältningen. Det beskrevs av Diana Schwarzbein, diabetolog i Kalifornien. Hon hjälpte fyratusen patienter att komma tillrätta med övervikt och diabetes2 sedan hon sagt upp sig från en konventionell klinik i förtvivlan över de anvisningar som hon där måste ge.

Schwarzbein hade upptäckt kopplingar mellan lågfettkost och en rad andra åldersbesvär som kollegerna kallade "genetiska", "kroniska" eller bådadera: hjärtfel, cancer, tidigt åldrande genom cellförstöring, ledbesvär, benskörhet:

"Lågfettkosten stör kroppsbalansen genom att först höja insulinnivåerna, vilket i sin tur leder till en kaskad av andra hormonrubbningar."*

*

Vill du läsa mer; klicka på länkarna!

Intressant läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar