söndag, oktober 11, 2009

Lyckas med ditt hälsoboost, del 1

Ofta, när man har tagit "steget" till sitt NYA LIV, så är man peppad till tusen och fast besluten att man ska lyckas.
Ändå är det många som faller efter bara någon dag, eller någon vecka.
Varför?

En del har svårt att börja sitt Nya Liv bara sådär hux flux - alltså kapa bort allt gammalt och börja med allt nytt DIREKT.
Andra har svårt att gradvis ändra sin livsstil.
Alla är olika (har vi hört det förr?? ha ha) - och därför måste du också göra det som PASSAR DEJ!

Jag är den typiska människan som måste kapa allt direkt; alltså börja mitt nya liv med allt nytt DIREKT! Då funkar det.
Jag har provat att gradvis öka motionen, gradvis förbättra kosten, gradvis....bla.bla.bla....men nej, jag faller tillbaka, och får som inte riktigt klart för mej i huvudet vad jag håller på med.
Det blir bara rörigt.

Därför måste jag bestämma att från och med NU (inte måndag) kör jag igång mitt nya liv; med en sund livsstil, med mera motion, med bättre kost, med mindre stress, med mer medvetenhet här & nu osv.....
Allt ska igång; och det direkt.
Då vet jag vad jag håller på med, och jag vet åt vilket håll jag jobbar.
Men det är, som sagt, jag. Alla är olika.

*
Nu tänkte jag bara hjälpa er på traven; vad det är man egentligen måste tänka på när man börjar sitt nya liv. Eller egentligen är det en hjälp, vid olika tillfällen i livet; när du kör bil, när du handlar, när du har semester, när du jobbar, när du är på fest, när du ska se tv...osv....

Jag tänkte börja med Vardagsmaten och När du kör bil och Mammaledigheten.

Vardagsmaten
Ät när du är hungrig och ät dej mätt. Äter du i "långsam" takt så hinner du känna mättnadskänslan i god tid, och risken att du överäter är minimal.

Drick vatten till maten.

Byt ut allt LIGHT till fullfeta produkter som ger mättnad och som är "rena" produkter utan en massa skräp (tillsatser mm)! (fullfeta mejerivaror, fet ost,...)

Ta bort alla margariner ur din kosthållning (Becel, lätta, minilätta, lätt&lagom...mfl) och tillsätt istället riktigt naturligt fett: Äkta Smör, eller Bregott går också bra. Äter du lite fisk under veckan så "fuskar" du med Omega-3 tillskott (ej vegetabiliska - de ska vara animaliska) (finns att beställa på www.frittflyt.com) och tar 2-5 kapslar/dag.

Ta bort mjöl och socker ur din kosthållning. Även de flesta andra kolhydrater: bröd, pasta, ris, potatis, fruktsoppor, fruktyoghurtar, alla hel/halvfabrikat, flingor, drycker, godis, ...mm.

Ät en "handstorlek" av proteinet (kött, fisk, ägg, fågel), en rejäl klick med fett (creme fraiche, gräddsås, hemmagjord beasås, fettranden från köttet, vitlökssmör....mm) och sen tillsätter du en "handstorlek" av ovanjordsgrönsakerna (alla kålsorter, tomat, gurka, salladshuvud, paprika, broccoli,...mm). Till det dricker du vatten; gärna smaksatt med lime/citron/eller annat....

Bär är jättenyttigt, och det kan du äta någon gång i veckan, Frukt kan du se som godis eller "nödmat" (beroende på hur du klarar av det) och mörk choklad kan du se som Lyx ;-)

Tänk på allt du FÅR ÄTA, så går det bättre mentalt (om du har problem med att avstå alla kolhydrater) ;-) Efter en tid kommer du att må bättre, bli piggare och friskare och känna dej som en helt ny människa!

När du kör bil
Är man en sån som kör bil ofta, och länge, kan man ha en massa invanda rutiner att man ÄTER i bilen. Äter du ordentligt till frukost, lunch och middag av den mat som förklaras ovan, så är det helt onödigt att äta i bilen OCKSÅ. Om du inte tänker på hälsan, tänk bara på PENGARNA som flyger iväg för att du måste snaska något i bilen.....Det är flera tusen du kan spara per år!
Detsamma gäller även snusning och rökning, och alkoholhaltiga drycker.
Allt är TOTALT onödigt, kostar pengar, ger dej olika biverkningar (oftast inte så snälla biverkningar heller...), och ger dej njutning endast för stunden-och sen ett begär som inte ger sig förrän du får "en till".
Ta ett coca cola-beroende till exempel.
DU köper en svindyr coca cola. Ja den är svindyr. Jämför med vatten.
Sen öppnar du korken och klunkar i dej halva flaskan.
Vad gav det dej ??
Den rann FÖRBI dina smaklökar och hamnade ganska snabbt i magen.
Till vilken nytta ?? Hur LÄNGE fick du egentligen känna den där "goda smaken" ?? Några sekunder.......max. För svindyra pengar dessutom. Totalt onödigt att köpa drycker alltså. Drick vatten istället så ger du hälsan en hälsoboost.

Så till bilen.
Istället för att ha några Japp, Snickers, drickor, godis, bullar, kakor, snacks, och andra hel/halvfabrikat "liggandes" i handskfacket i väntan på att ätas upp, så finns det dock bättre alternativ att ta med.
Det bästa förslaget är nog en Nötpåse. En påse med blandade nötter helt enkelt. Gott, nyttigt, enkelt och kladdar inte ;-) Tänk dock på att inte förvara nötterna i värmen, för då härsknar fetterna och blir skadliga fetter istället. Nötterna ger dej den mättnad, du eventuellt skulle behöva, om du kör väldigt länge, och inte ätit dej mätt på övriga måltider.

Kan du ta med dej egna mellanmål är det också jättebra.
En burk med tättslutande lock och sen stoppar du i allt som är BRA:
kokta ägg, äggröra med smör, keso blandat med nötter, keso och skinka, naturell yoghurt och lite hallon, stavar av gurka morot paprika skinkrullar mm.....Det finns hundratals tips - kom gärna med egna !!! (så samlar vi dem i Kommentarer!)
En gång tog jag med mej Rökt fläskfilé när vi skulle köra ner till Stockholm. Hur gott som helst att skära sig en bit i bilen; och det var mättande och smakligt, och är till för att ätas kallt ;-)
Låt fantasin flöda när det gäller "färdkost".
Men det krävs planering, för annars blir det lätt att man springer in på närmaste mack och köper en skräpkorv med högt GI-bröd och ketchup, och kanske någon Japp till det.
Oftast överlever man även om man inte köper sånt.
Det finns att ta av, om vi säger så ;-)

Mammaledigheten
När man blir mamma förändras livet plötsligt, och inget är som förr. Trust me.
Jag är på gång med mitt 4:e underverk just nu, och jag kan inte ens komma ihåg eller tänka mej hur vardagen var före detta liv ;-) Självklart har allt blivit till det bättre ;-) hihi
Men det blir fort gjort att man GLÖMMER BORT att äta, eller INTE HINNER ÄTA när man har en bäbis i huset.
När jag fått min första var det så mycket KAOS (tyckte jag då..haha...nu ser jag det som hur lätt som helst!! ha ha) att jag inte ens hann gå å duscha, äta eller pinka i lugn och ro. Vissa dagar fick jag bara i mej en liten matbit, men det var också max.
Nu, när jag är hemma med 3 busungar under 3 år, verkar det som att jag har MER tid att äta, träna, duscha och allt annat...Förmodligen för att jag lärt mej PLANERA och förbereda lite mer, och sen har jag ju blivit "varm i skjortan" ;-)
Men som sagt, det krävs planering, det krävs prioritering, det krävs att man verkligen gör det man planerat och det krävs tålamod.

Försök att dra ner på sockret, vetemjölet och kolhydratmaten så får du genast mer energi till dej och ditt barn.
Grunda med stadig frukost så att du får kraft och energi för resten av dagen! En fettförbrännare kan faktisk råka "glömma bort" lunchen utan att det gör något; bara man har ätit stor frukost så använder kroppen sig av sitt eget kroppsfett sen om det skulle hända. Därför har vi längre uthållighet, bättre tålamod (inget blodsocker som åker berg-och dalbana) och massor av energi till att genomföra det som är planerat :-)
Se till att laga större middag, än vad ni äter. Spara en portion till lunchen dagen efter, så behöver lunchen inte ta sån tid från dej och bäbis.
Gå inte och småät kakor, bullar eller godis: Det gör varken gott för dej och din kropp, för bäbis (som får en mamma med svängigt humör) eller för plånboken. Ät istället ordentliga måltider och sen är det bra.
Ofta blir det föräldra-fika, Återträffar och Daghems-träffar när man har barn. Flera gånger i veckan. Själv undviker jag att fika på träffarna som är måndagar och torsdagar. De serverar bara kolhydrater som gör att ungarna blir speedade och sen trötta och tjörmiga på eftermiddagen. Det kostar också pengar. På ett år kan summan bli 8000:- om vi är där 2 gånger i veckan, i 40 veckor. Helt onödiga pengar att spendera på helt onödigt fika.
Däremot kan jag fika litegrann när vi har barnåterträffar med bäbis-gänget. Lite kan man fika. Men direkt efter så följer man sin plan igen. När jag kör stenhårt med kosten för att gå ner i vikt, fikar jag inte. Alla gör som dom vill, och känner för. Vill man så gör man det, vill man inte så slipper man ;-) Visst är det praktiskt !!! ha ha
Man kan ta med sej eget fika också. Jag brukar ta med mej hallon och vispad grädde. Funkar i alla lägen och är SUPERGOTT! Då lyxar jag till det ;-)
Men fort kan det bli så att man träffar andra mammor tillslut VARJE DAG, och tillslut har man fikat/handlat fika varje dag - och det blir både onödigt dyrt, och onödigt onyttigt i längden.
Att ta en fika nån gång i månaden får man nog räkna med; men flera gånger i veckan - nej, det verkar lite överdrivet (om det är onyttigt fika vill säga).
Man ska inte bara tänka på plånboken (men pengarna blir absolut färre då man skaffat barn), utan även på hälsan och kroppen.
Hälsan och kroppen mår INTE bra av att äta "go´fika" dagligen. VI blir sjuka av det. Vi får sämre immunförsvar, vi orkar mindre, vi får sämre tålamod för det svajjiga blodsockret, vi utsätter oss för framtida hjärt- och kärlsjukdomar, vi skaffar oss allergier och värk-sjukdomar, vi sover sämre, vi tål stress sämre, vi är mindre glada och spralliga, vi....gör vår kropp ,helt enkelt, ingen tjänst. Vi förstör för oss själva.

Vad kan man göra istället då?
JO, man kan träffas och GÅ med barnvagnarna! Mycket roligare att röra på sig OCH prata - och efter en sån promenad så blir man både gladare, piggare och friskare!
Efter den kan man ha bestämt att man lagar mat tillsammans, eller att var och en har med sig var sin matlåda och ÄTER tillsammans, eller att man bara träffas och ammar, leker med barnen eller sånt....
Det är ingen lögn att GEMENSKAP betyder ÄTA.
Svårt att få bort den "sanningen" bara....Men det går!

*

Så, nu har jag skrivit av mej lite.
Kanske det blev lite hastigt och lustigt, och att mycket "försvinner" under skrivandets hetta, men det väsentligaste har jag fått med hoppas jag ;-)
Ni väljer själva om ni startar om era nya liv DIREKT eller om ni tar en punkt per dag, eller ett Mål per vecka. Det är helt upp till er.
Jag hatar nya METODER som det skrivs om i tidningarna var och varannan dag/vecka, men förutom "metoden" att börja äta bättre mat med mindre kolhydrater och mera fett, och att motionera mera, så gillar jag metoden JFDI.
Det var en kille, som har flyttat här i från, som körde med den.
Den betyder helt enkelt: Just Fucking Do It!
haha, Det tyckte jag lät bra!!
Skit samma vad du tror på eller vad du har tänkt göra för att förbättra din hälsa, Just Fucking Do It!!
Se inte bara på när livet springer iväg - GÖR NÅGOT!

Med det säger jag; Ha en trevlig söndag - och med ditt Nya liv!

6 kommentarer:

 1. Fråga om :
  Ät när du är hungrig och ät dig mätt ....

  (Nu ha ju min aptit ändrats på grund av medicinen varför jag inte känner "hunger" som förr.)

  Så jag känner ingen hunger om dagarna... Mot kvällen kan det komma men så fort jag börja äta 2-3 tuggor så kan det säga stop! Men jag se ju till att få i mig mat Frukost Lunch Middag
  ( tvingar i mig)
  Det blir ju mindre mängd mat än vanligtvis.
  För vad jag ha förstått så är det bra och äta regelbundet? Även om det är så nu att jag inte känner "hunger" så borde jag vell se till att äta mat tiderna ???

  SvaraRadera
 2. Tja Kusse!
  Hoppas det går bra med att hitta rätt nivå på medicinen ?? Hur tycker du att den funkar ??

  Ja, Frida, du har helt rätt. I början (+ när man äter vissa mediciner) kan det vara klokt att äta på bestämda tider, tills aptitregleringen kommit igång och börjat fungera som den ska. Kör regelbundet på frukost, lunch och middag, och inga mellanmål ( i nödfall nötter, keso eller ostkuber typ..). Men som sagt, är du inte hungrig efter de riktiga måltiderna, så behövs inga mellis.
  KÖr på bruden =)

  SvaraRadera
 3. Okie tack för svar ;)

  joda vissa förändringar ha jag märkt som exempel jag är mer "sträng" (ta tag i saker iställe för flytta fram dem) gällande Lions rutiner. Förutom var det bråk om han inte ville sova i sin säng ex och sen blev det -ja ja sov i min, Eller sa åt han flera gånger men blev inge handling för konsekvensen. NU låter jag han inte köra med mig :P utan han få en varning och sen är det bra! Så på så sätt ha det blivit bättre men många saker som behövs bättras. Men det viktigaste är ju Lion och våra rutiner för dagen...
  För ha man adhd är det svårt att få rutiner att funka men samtidigt är man väldigt behov av dem för funka... Men jag är glad ja gav medicinen en chans :D för jag tro detta bli bäst för både mig och Lion :D
  Men lycka till nu skolflickan så hörs vi ;)

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Trevlig blogg du har! Jag har ätit lchf i 3 år och styrketränat i 2 år. Det bästa som kunde hända att hitta denna kost.

  Jag läste något av dina inlägg när du gjorde köttfärssmet och lät det stå för att det skulle hålla ihop bättre. Ville bara ge dej ett tips, jag häver i en skvätt grädde på slutet och det binder ihop det kanonbra! Dessutom så fettar du ju upp färsen bra med det också.

  /Nikap

  SvaraRadera
 5. Tack för ett härligt komma-igång-inlägg! Du är allt en sann stöttepelare i denna djungel!

  Hursomhelst så vill jag bara lämna ett litet tips som är bra för magen och kroppen. Du kanske redan vet om det, men jag tänkte att jag skulle dela med mig för säkerthets skull;

  För att underlätta för magen att kunna smälta maten och för att du ska få i dig så mycket av det nyttiga som möjligt när du äter, bör du; Sluta att dricka vätska ca. 30 minuter INNAN du äter något. Vänta med att börja dricka vätska i ca 1 timme EFTER att du ätit klart.

  Kroppen börjar nämligen ta hand om alla vätskor i magen först, SEN kommer den till maten. Om du inte dricker innan du äter, så tar magen tag i maten på en gång. Och om du väntar 1 timme efter att du ätit, så hinner magen smälta klart allt ordentligt.

  Är man jättetörstig så ska man såklart dricka, men detta tips är jättebra och skillnaden känns tillochmed första gången man testar det. Jag känner i magen hur maten är bearbetad bra mycket snabbare när jag inte dricker nåt, jämfört med när jag dricker.

  Ni kan ju testa i alla fall.

  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Tack Tack för alla era tips!!! :-)

  SvaraRadera