tisdag, februari 26, 2008

Det perfekta brödet

Idag blev det en liten bakar-dag minsann !
När man lix har kommit igång är det som bara att fortsätta!

Just nu håller jag på att baka Pauluns Det perfekta brödet.
Det är så jäkla gott !
Har du inte bakat det nån gång, så MÅSTE du prova!! Det är verkligen saftigt och nyttigt bröd!
Innehåller inget tillsatt socker eller härdat fett, men det är fiberrikt, saltat med mineralsalt och innehåller surdeg! Dessutom innehåller det nyttiga fetter, som omega-3 fettsyror från linfrön coh enkelomättade fettsyror från rapsolja.
(Kartongen till brödmixen är grön och ska finnas i din livsmedelsbutik).

Näringsvärde per 100gram färdigt bröd
Energi 250 kcal
Protein 10 gram
Kolhydrater 37 gram
varav sockerarter 1,5 gram
Fett 7 gram
varav mättat fett 0,5 gram
kostfiber 8 gram
natrium 0,3 gram

Toppingen består av havregryn, linfrön, solrosfrön, rågkärnor, vetekärnor, knäckta vetekärnor, sesamfrön.

Det jobbiga är egentligen att baka det....

Blanda mjölblandningen med torrjästen som följer med.
TIllsätt 5dl 40-gradigt vatten. Låt stå 10 minuter.
Arbeta degen långsamt i 8-10 minuter.
Låt jäsa 30 minuter.
Dela degen i två delar, och arbeta samman den, och forma till två limpor, och lägg i varsin brödform.
Låt jäsa i 60 minuter.
Pensla med vatten och strö på toppingen, och grädda i ugn på 200 grader, ca 35 minuter.
Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på galler.

Smarrigt som tusan !!!
...vilket kanske är nackdelen också ????

Nu ska jag pressa ner en vitlök i vårat bregott-paket och blanda ner olivolja, så drygar vi ut smöret lite, pluss att det blir mjukare, tack vare att vi tillsätter fleromättade fetter från oljan! Mumsigt värre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar