lördag, maj 30, 2009

Träningsplupp i Aftonbladet! Minus 35 kg!




Idag var det då dax för min debut i Aftonbladet....!! Spännande!
Och inte nog med ett reportage; hamnade på självaste FRAMSIDAN dessutom!! hahahaha
Läs reportaget HÄR!
Även Kostdoktorn, Dr. Dahlqvist och Zac´s åsikter på ett fat har diskuterat i ämnet, där ni borde ta en titt....
Jag kan "komplettera" reportaget om mej imorron; det finns lite smygfel...som tex. att det INTE är minus 30 kg. Det är minus 35 kg.
*viktigt* hi hi
Aja, återkommer!


Själva reportaget:
Åt fett – gick ner 30 kg

Belinda vägde 107 kg som mest – nya dieten gav henne hopp igen

Med grädde, bacon och biffar blev hon kvitt sina krämpor – och 30 kilo.
Tack vare fettdieten fick Belinda Lindström, 27, ett nytt liv.
– Jag kunde inte fatta att det var så enkelt. Kilona bara rann av mig, säger hon.
Spegelbilden var en plåga och att ställa upp på fotografier tog emot. När vågen stannade på 107 kilo för fyra år sedan fick Belinda Lindström nog. Graviditetskilona skulle bort.
– Jag hade kronisk värk, blev sängliggande under långa perioder, led av förstoppning och var alltid trött. Jag var på väg till inget liv alls, säger hon.
Maten var ett sätt att hantera känslor.
– Jag åt när jag var ledsen, för att fira när jag var glad och lite till när det var mys.
”Blev otroligt pigg”
En föreläsning om lågkolhydratsdieten LCHF blev starten på ett nytt liv. Potatisgratänger och godis byttes ut mot feta biffar och gräddsåser. Och kilona rasade.
– På fem månader gick jag ner 30 kilo. Och för varje dag noterade jag nya hälsovinster. Värken försvann efter en vecka och jag blev otroligt pigg, säger hon.
Borta var också förkylningen hon dragits med hela året och det ständiga suget efter sötsaker.
– Samma saker som jag ätit i hela mitt liv smakade helt annorlunda. Som om sockerbeläggningen från min tunga försvunnit.
Belöningen kommer numera i form av myskvällar med familjen eller utflykter. När suget faller på finns också andra knep – som hallon med grädde.
– Men jag lever inte längre för att äta, jag äter för att leva, säger hon.
För sju månader sedan välkomnade familjen barn nummer tre och livsstilsförändringen är ett faktum.
– Jag har redan gått ner 14 kilo med LCHF och ligger nu på 78. Åtta till ska bort innan jag ska springa tjejmilen i augusti, säger Belinda.
”Det är lyxmat”
Men det handlar inte om någon uppoffring eller självsvält för att nå målet.
– Jag äter tills jag är mätt. Det här är njutning. Det är lyxmat – som man mår bra och går ner i vikt av.
Men det ska bli lite fler löprundor i framtiden. De har uteblivit den sista tiden på grund av det hektiska småbarnslivet.
– Tidigare var motionen en viktig del av min viktminskning. Och nu får jag inte skylla på barnen längre utan ta med dem i stället. Det blir jogging med barnvagn tre dagar i veckan, säger hon.

fredag, maj 29, 2009

Tips till DEJ som är Sockerberoende och vill hoppa på LCHF-tåget innan sommaren!

Fick några intressanta frågeställningar på mailen, så jag tänkte ta dem över ett trevligt litet (?)inlägg ;-)
Observera att mina svar är mina, jag är inte någon expert men jag har lång erfarenhet som jag tycker är viktigt i sammanhanget. Kanske är det någon som läser som kan tillägga en massa bra tips och svar, så vore det välkommet! Alla tänker olika...(vilket är BRA!)

"Hej Belinda!
Har tänkt prova LCHF kost nu, både för att gå ner i vikt men främst för hälsan. Har värk i mina leder av & till & hoppas kunna bli fri från smärtan.Vad är dom viktigaste "nycklarna" till att snabbt komma ner i vikt? Eftersom jag nu ska börja så kommer sommaren & många frestelser, vilka tips kan du ge så man inte trillar ner i "träsket" igen? Om man vill dricka alkoho. Vad ska man välja om man vill ta en liten/större fest? Har du några bra tips på enkel & snabblagad & mättande "husvagnsmat"?
Tack snälla Belinda för alla råd! Jag vill klara detta nu!"

Mina viktigaste "nycklar" till att gå ner så snabbt i vikt har egentligen varit många, tror jag.
Det handlar igentligen om att få hela vardagen att funka; det är inte bara att göra EN sak.
Först och främst var jag TOTALT förberedd på min viktminskning, mina mål och min insats INNAN jag satte igång. Jag tror det är extremt viktigt med det mentala, det är nästan hela grejjen.
Jag satte upp delmål vad gäller vikten: 100 kg, 95 kg, 90 kg, 85 kg, 80 kg, 75 kg och min MÅLVIKT 70 kg. (Först var min Målvikt 75 kg, men när jag nådde det, så kände jag att jag ville ner 5 kg till.)

Jag satte upp delmål och mål med min träning: Morronpromenader 5 dagar/vecka (minst). För varje promenad skulle jag ta fler joggingsteg än förra gången. Alltså, som jag tidigare beskrivit: jag sprang mellan 2 lyktstolpar första promenaden. Nästa promenad tgjorde jag samma sak + gick ett långt tag + och sen joggade jag mellan två lyktstolpar igen.
Joggingstegen var nog kanske inte ens att räknas till jogging, men det var inte GÅNG, men kanske ett steg som kändes som jogging (alltså inte överambitiöst).
Ja, det kändes töntigt, men vaddå; Det gjorde att jag ökade konditionen, tränade upp mina leder och ligament sakta och säkert, och att jag tillslut kunde öka på stegen och längden på joggingen allt eftersom. SÅ tipset: Börja lugnt och öka eftersom! Dessutom ska ni tänka att jag vägde över 100kg och att börja tokspringa från första början hade inte varit så snällt mot min kropp. Och snäll mot min kropp - det var DET jag skulle BÖRJA BLI!

Sen hade jag som mål att göra en aktivitet på kvällen, ca 3 kvällar i veckan. Det kunde vara simning, promenad, cykling, styrketräning, pilates (finns jättebra DVD-filmer så man kan träna hemma; tex min köpte jag via en tidning: Tara, med både pilates, yoga och nå mer...), aerobics (samma sak där: det finns jättebra träningsdvd:er, min heter Bodywork och är superbra, med olika program; både aerobics, kroppsstyrka och kondition mm). Variera aktiviteterna!
Varierad träning ger varierade muskler!

Min nyckel i allt det här var:
1. Jag gjorde upp en plan. En realistisk plan.
2. Jag följde den.

Inte så svårt kan tyckas, men det är stor skillnad på ACTION och REACTION !
; alltså: på att SÄGA att man ska göra det - till att VERKLIGEN göra det!

Sen kommer vi då till kosten.
Jag gjorde upp en plan (oj, har ni hört det förr?? hihi). Min ätarplan.
Tänk på att jag var rejält SOCKERBEROENDE (kan berätta mer om det sen---Ni känner säkert igen er....) och otränad. Nyförlöst med ett kolik-barn, ömma bröst och läckande mjölk :-) Inte var det så lätt....men jag var ändå FAST BESLUTEN = JAG SKULLE LYCKAS!
Jag höll STENHÅRT på att följa min plan. Och jag gjorde det.
Jag bestämde att jag skulle äta Frukost, Lunch och Middag. Inget mer.
Jag åt mej alltid mätt, och stod mej alltid till nästa måltid.
De gånger jag tränade på kvällen, drack jag en proteindrink på kvällen.
Mina OVANOR skulle alltså bort; Ni vet....dom här ovanorna som man haft i hela sitt liv och heter: "Äta framför teven", "småäta mellan måltiderna", "gå till skafferiet varannan minut", "BARA smaka den....och BARA smaka den...", "äsch...jag ser teve istället..", "IMORRON ska jag börja...så idag äter jag allt vad jag vill och så mycket som möjligt"...med mera.

Jag gjorde slut med mitt gamla liv, i samma sekund som jag bestämde mej.
Det finns inget värre än att säga: Jag börjar på måndag.
Vet ni varför ?
Det är lugnt, för jag vet. I´ve been there tusentals gånger!
Vad gör man DEN veckan och den helgen som kommer före den måndagen ??
Man överäter. Allt. Onyttigt. Skräp. Latar sig. Ser film och köper chips och dip och dricka och smågodis och gör paj med marszan-sås och köper hem glass i stora lass..... Det bara fortsätter. Varje dag. FÖr nu ska jag minsann frossa. Mitt Nya liv börjar på måndag.

Måndagen kommer. Tyvärr.
Smällfet, lat och med häftiga humörssvängningar. Tror ni det är lätt att börja sitt nya liv?
Man ser på tiden före måndagen som den bästa tiden i livet..."Åhhh om jag ändå fick äta godis en dag till...??".
Och så kan det mycket väl bli.
Fast är man motiverad att börja sitt nya liv på måndagen, så blir det oftast så.
Motivationen räcker tyvärr bara några dagar (om ens det) och sen är man tillbaka i träsket redan torsdag. Men nu då; PÅ MÅNDAG börjar jag mitt nya liv. Och man frossar igen.
Det är klassiskt. Och det är verkligheten. På måndag. *hua*
Inte undra på att man hatar måndagar!

Därför var jag nu tvungen att göra slut på mitt gamla liv samma sekund som jag bestämde mej.
Hej då socker! Hej då godis! Hej då kolhydratrika livsmedel som får mej att bli SUGEN!
Hej då mitt gamla liv!
Och vet ni vad?
Det kändes SÅ JÄVLA SKÖNT!
Steget var taget, och det var INTE en måndag.
Mitt nya liv hade nu börjat och jag var fast besluten om det.
Jag hade gjort en plan, och den skulle jag följa. Oavsett vad.
Jag hade kommit fram till att det var kolhydraterna som var boven i mitt liv - dom som förstörde för mej hela tiden!
Jag hade kommit fram till att jag var värd MER än vad jag hittills hade gett mej själv (skräp!).
Äter man skräp - får man inget annat än en Skräp-hälsa! That´s it.
Du som inte tror på det, får fortsätta "tröstäta" tills du tror på mej.
Jag har egna erfarenheter i ämnet som sträcker sig så långt bak i tiden att den tillslut hamnar på en tidsintervall där jag inte hade fått något bra minne än ;-) Ändå sedan dess har sockerjävulen haft sina klor (och tänder) fastsvetsade i min kropp.
(Som tex då jag var ett litet spädbarn: min farfar doppade tutten i socker- och i syltburken för att få tyst på mej.... Ni ser; Jag började tidigt!)
Nu skulle den slitas lös!

Första 3 dagarna är värst.
Jag hade feber, jag skakade, jag var så jävla sugen att jag skulle kunna äta upp köksbänken. Jag mådde illa, jag var svimfärdig, jag fick ont i huvudet, jag låg mycket till sängs och ville bara sova, sova och sova. Jag orkade inte röra mej, jag kollade kylskåpet och skafferiet huntratals gånger under dagen, ihopp om att jag skulle "svika mej själv" och ta något kolhydratrikt och bli mej själv igen. Mej själv i den bemärkelsen att jag skulle den jag var då jag var sjuk, fet, socker-beroende och jävligt trött.
Nej.
Jag stod på mej.
Men det var de värsta dagarna i mitt liv, tro mej.
Jag var rejält sockerberoende. Precis som en alkoholist, heroinist, tobakberoende eller vilket beroende som helst. Socker var mitt helvete - men samtidigt Himmel! (Ni förstår vad jag menar!).

Efter den 3:e dagen släppte det mer och mer, och efter dessa dagar har det inte varit svårt en sekund. Suget försvann helt och hållet. Jag började må bra. Mycket bättre, faktiskt. Jag blev av med min ledvärk. Jag blev piggare. Gladare. Mer energi. Sov mindre men var ändå piggare (sov hårdare?). Den "topp" som jag kände då, har jag aldrig någonsin känt förut.
Och denna "energi-topp" har aldrig dalat ner.
Denna topp är numer mitt "standard-läge".

Jag började 1:a maj 2006. Sommar........sol, bad och fest!
Fullt av frestelser alltså.
Vilken tur att LCHF betyder LYXMAT då !! :-)
Grillat är bäst och godast: Jag äter grillat kött/fågel/fisk med massor av bea-sås/tzatziki/vitlöks-creme fraiche/ mm, och några grillade paprikor med fetaost till.
Blir du inte mätt på det lilla vän, har du gjort fel nånstans ??!! :-)
Sommaren är bland den bästa tiden att börja på faktiskt!
Samma mat inne, funkar.
Gör det inte så svårt!
Skriv ut en lista på allt som är tillåtet, och blanda precis som du vill! Det blir gott oavsett!

När det blir framdukat tårta eller annat godis, har du redan förberett din lyxiga efterrätt: Hallon och grädde. Eller vispa ihop det och frys, så får du hallonglass.
Gör en egen LCHF-tårta (recept finns i höger-spalten) om de andra ska äta tårta.
Men det viktigaste: Blev du mätt och belåten av middagen, och inte känner för att äta efterrät = ja, då gör du såklart inte det!

Min filosofi är att vi ska äta för att LEVA; alltså maten ser vi som näring och energi till kroppen inget annat.
Om du lever för att ÄTA, gör det dig fet. Alltså; ditt "gamla" tänk, med andra ord!

"Husvagnsmat" finns det gott om. Får nog bli ett eget inlägg, för det här blev så långt! he he
Ni kommer bli less mej innan ni ens börjat läsa ;-)

Till "fest" kan du dricka torrt vin. Kan skriva mer om det sen också.
Men min fråga: Har du tänkt tillåta dej fest? Hur mycket VILL du lyckas??
Jag var STENHÅRD.
SÅ länge jag inte nått min målvikt, så skulle jag heller inte få göra avsteg från min plan.
Jag mådde otroligt bra på det tänket. Jag behövde aldrig fundera eller ifrågasätta mej själv: Ska jag äta det där eller inte ? Jag behövde aldrig "Testa" mitt tänk eller mitt sug...
Jag hade bestämt mej. Och så var det. Inget tjafs.

Äta/smaka kan jag göra sen jag nått mitt mål.
Jag dör inte av att INTE smaka, eller festa. Jag har lika roligt ändå!
MEN, så var jag DESTO mer laddad nästa dag, efter att jag avstått från det "goda" = Det kändes så jäkla bra! Jag fick ökat självförtroende och ökad vilja och motivation att nå mitt MÅL!
Det var ett psykiskt vinnande koncept = jag ökade på mitt självförtoende efter varje "test".

Se varje hinder som en "träning".
För varje träning som du övervinner - kommer du närmare målet!
Träning är alltså bra - i dubbel bemärkelse! ;-)

Här avslutar jag dagens "frågestund", så att ni inte somnar framför datorn och får fula märken i pannan av tangenterna.... ;-)
Resten av svaren kommer inom kort!

Ha en trevlig dag allihopa!

Skäms Livsmedelsverket, skäms!

Hittade en artikel i Aftonbladet: Varning för de nya dieterna,

"Livsmedelsverket: Avstå från att ge kostråd innan hälsoeffekterna är utredda"

Kanske ska ni ta åt er själva?

Längst ner i artikeln skriver Livsmedelsverket:
Vi välkomnar en öppen debatt om kostråden. Men vi vill vädja till personer som är verksamma inom hälso- och sjukvård och andra med stor möjlighet att få genomslag för kostråd som strider mot den samlade vetenskapen om god kosthållning: Avstå från att ge råd med outredda hälsoeffekter! Från Livsmedelsverkets sida håller vi fast vid principen att kostråden ska vila på vetenskaplig grund.
Inger Andersson, Ulf Bohman"

Hahaha, Livsmedelsverket borde skämmas!
Speciellt nu när det KOMMIT FRAM att deras 72 studier på att Mättat Fett är FARLIGT, inte stämde så bra som dom trodde!
Det dom säger borde som själv ta till sig; "Avstå från att ge era Tallriksmodells-råd med outressa hälsoeffekter!" Det är vad jag tycker.

Hur KAN så högt uppsatta människor få ge kostråd, när studierna inte ens stämmer, och när de flesta på dessa höga stolar, är delägare eller ialafall verksamma inom Pasta- socker- och kolhydratindustrin ??

Det borde finnas regler: Den som sitter med i Livsmedelsverket och ger råd, SKA INTE få vara verksam i annan verksamhet som har med livsmedel att göra! Om dom tillverkar en planka, gör det inget, men när dom är med i ett företag och TJÄNAR pengar på att det säljs pasta världen över, DÅ ska de direkt uteslutas ur Livsmedelsverkets "Kommité".
Vore inte det ett rimligt krav? Vore inte det SJÄLVKLART ???

Kopierar en del av texten på Newsmill:

"Om man gör sig besväret att klicka på de länkar Livsmedelsverket angivit, så fin­ner man att den första länken går till en stor studie på äldre kvinnor. Med hjälp av faktoranalys hittar man där tre livsstilsfaktorer som ger lägre risk för hjärtproblem. Dessa faktorer är: att inte röka, att ha ett förhållande mellan midja och höfter som är mindre än 0,85 och att vara fysiskt aktiv.
Beträffande kost hittar man två faktorer, som minskar risken för hjärtsjukdom - "hälsosam diet" och låg alkoholkonsumtion. Den hälsosamma dieten är oprecist definierad, men andelen mättat eller omättat fett framgår inte alls.
Detta tycks alltså vara Livsmedelsverkets allra starkaste kort i stödet för det mät­tade fettets farlighet.


Den andra studien är från Oslo Universitet och omfattar sammanlagt en grupp på 31 unga män, som matades med tre olika former av margarin (med fett från resp. fiskolja, sojabönsolja och smör) under 19-21 dagar. Designen är svårbegriplig, och slutsatserna svårtolkade. Det man tycks få fram är att lipider (blodfetter) påverkas i en ogynnsam riktning av fiskolja åtminstone i samma utsträckning som av smör, men det är minst sagt mycket svårt att tolka slutsatserna som ett stöd för att mättat fett skulle vara farligt. Och i en studie som pågått 19 - 21 dagar är det självklart omöjligt att säga något om långsiktiga effekter t.ex. på hjärtsjukdom.


Den tredje studien berättar inledningsvis att det allmänt rekommenderas ett mins­kat intag av mättat fett för att man skall undvika hjärt- och kärlsjukdom. Därför bryr man sig inte ens om att testa den hypotesen. Man delar i stället upp en grupp på sammanlagt 164 vuxna försökspersoner i tre mindre grupper, som får följande tre sorters kost:
Grupp 1. en diet rik på kolhydrater
Grupp 2. en diet rik på protein
Grupp 3. en diet rik på omättat fett
Studien pågick i litet över två år. Resultatet var, att man trodde sig kunna minska risken för hjärtsjukdom genom att delvis ersätta kolhydraterna med antingen omättat fett eller protein.
Mättat fett var alltså över huvud taget inte med i denna studie!


Om det här är de tre viktigaste studierna för att styrka Livsmedelsverkets uppfatt­ning om det mättade fettets farlighet - ja då vågar jag inte ens gissa hur de övriga ser ut! Misstanken att Livsmedelsverket inte ens läser de forskningsrapporter, som de själva stöder sina antaganden på, växer sig allt starkare! Nu får man förklara sig!"

onsdag, maj 27, 2009

Banta med Naturdiet?

Ni som tänkt banta med Naturdiet-drinkar så här precis innan sommaren, kanske ska ta och tänka om ??
Kostdoktorn förklarar varför!
Följ hellre Fett-bloggarna på Aftonbladet: Annika´s blogg och Maria´s blogg.

För att återgå till Naturdiet....
Själv så tycker jag att innehållsförteckningen skrämmer iväg mej innan jag ens smakat produkten!


VARFÖR ska man hålla på att svälta sig själv för att man ska gå ner i vikt? Man blir ju trött, hängig, otrevlig, stora blodsockersvängningar, hungrig, sjuk, och muskel-lös (inte muskulös!)! Det är inte värt det!

Dra ner på kolhydraterna istället. Ät rikligt med kött och "creme fraiche", så ska du se att det löser sig av sig själv! Pigg, glad, orkar mer, friskare, mätt, starkare muskler, jämnt blodsocker och går ner i fettvikt! Alla trevliga hälsoförbättringar som följer med kosten är nästan mer värt än själva viktminskningen!

Jag tycker att det är helt galet att köpa sånna här pulver, piller, och allt annat i svält-väg-produkter.

Men tro mej, jag har gjort samma fel. I många år dessutom. Och hade det funkat första gången, så hade jag aldrig mer behövt "bantat" eller prova en gång till.... Nog gick jag ner i vikt, till en början, men sen jag började äta igen (den förbannade tallriksmodellen) så gick jag ju naturligtvis upp i vikt igen. Och lade på mej extrakilon. Ekvationen är enkel; Såhär efterråt med facit i hand.

Men det är ju också så; när vi sen får veta bättre - så gör vi bättre! När vi äntligen får veta hur kroppen funkar och hur man samarbetar med den, så är det så enkelt att det känns....trist.

"Va ??? va´re bara SÅHÄR enkelt ??? Jammen....varför har ingen sagt nåt???"

Nä, skippa Naturdiet, och alla andra pulver och piller, och ät riktig mat istället!

tisdag, maj 26, 2009

LCHF MÜSLI

Vem har sagt att man måste sluta äta sin müsli på morgon bara för att man börjat med LCHF?
Inte då jag iallafall!

Idag har jag gjort denna goda blandning som jag förvarar i en glasburk med lock.
Ät müslin blandad i en fet Turkisk yoghurt eller Fjällfil, och tillsätt gärna lite grädde i filen så blir det supernaaajs ;-) Vill du ha mera smak i filen, så tillsätter du upptinade hallon eller blåbär! SMARRIGT!

Här är blandningen:
Linfrön/loppfrön (svarta små frön)
Solrosfrön (jag använder osaltade)
Sesamfrön
Pinjenötter
Pecannötter
Hasselnötter
Kokos
Pumpakärnor
Sötmandlar

Jag hackar de större nötterna i lite mindre bitar, så att det blir lättare att äta.

Enkelt & gott!

Äggmjölk

Här kommer ett recept på den omtalade Äggmjölken som man kan göra,och använda både som "Mjölk", "Mjölk i kaffet" eller som en "snabbdrink" vid bråda tider....


Ingredienser:
2 ägg
25-50 g smör
2-3 dl kokande vatten

Olika maksättningar:
Kakao
Kanel
Vanilj
Kardemumma
Saffran
Mynta
Citronmeliss
Grädde
Kaffe
Bär

Gör så här
1) Koka upp vatten.
2) Smält under tiden smöret i en skål med höga kanter t ex stavmixerskålen.
3) Stoppa i äggen och smaksättning.
4) Häll på kokande vatten och vispa eller mixa ihop några sekunder.

Denna går att använda både kall och varm.

För att värma äggmjölken igen så värm den långsamt på spisen medan du vispar med handvisp eller gaffel. (Likaså kan det vara bra att skaka eller vispa om äggmjölken när den stått ett tag, i kylen t ex, innan man ska dricka den. Eftersom fettet i äggmjölken "separerar" sig medan den står oanvänd men när man skakat/vispat om i den blir den fin igen. )
Går bra att ha i kaffet också.

måndag, maj 25, 2009

Ett bra tips till TÅRTBOTTEN!


Fick ett jättebra tips av LenaKa när det gäller NÖTBRÖDET.

2 minuters nötbröd
1dl mandelmjöl (mixa bara mandlarna i en mixer! KLART!)
1 ägg
Lite salt
Smält 25g smör och blanda ner i "smeten" så blir brödet saftigare
Gör så här:
Vispa ägget i en djup tallrik.
Tillsätt mandelmjöl (mandlar som är krossade till små små korn),
salt, smält smör och mosa ihop med en gaffel.
In i micron 2 min KLART!Ät och njut med massa smör och ost.

Om man gör en stor sats; jag skulle kunna tänka mej att fylla botten på en pajform, och kör den i micron (ev. lite längre än 2 minuter ???) så får man en stor rund TÅRTBOTTEN!
Gör två sånna till din födelsedags tårta, gör egna LCHF-fyllningar!

Förslag på fyllning:
1. Vispa grädde och blanda i mycket hallon (eller blåbär) som en fyllning
2. Vispa grädde, äggulor och philadelhiaost till mitten-fyllningen.
3. Vispa grädde (och ev. lite lite punch - det blir så jäkla gott!) som "topping" och runt kanterna.
Dekorera med hallon, jordgubbar eller riven mörk choklad.

Förslag till fler fyllningar: (kom gärna med egna förslag, så samlar vi dem här!)

a. Vispa grädde. Smält mörk choklad och häll dit. Vispa tills det blivit en chokladmousse. Den stelnar lite och blir tjock, tack vare chokladen. Blir en god chokladtårta!

b. 5 gelatinblad, 1/2 + 1 liter jordgubbar, 3 äggulor, lite sötningsmedel?, 6 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten
Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och sötningsmedel luftigt.
Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av purén
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen. (tårtan måste göras i en form med avtagbara kanter!)
Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

c.
d.
e.

HHmmm...nu måste jag bara se till att nån fyller år snart, så jag kan testa den!

Har ni några fler förslag på fyllningar i tårtan får nis som sagt,mer än gärna lämna dem här; det här var bara förslag på vad jag brukar göra! Kan vara roligt med något nytt, och att variera sig!