torsdag, april 09, 2009

Se FETT-filmen!

Linköpings universitet har gjort en del studier om fett. De gjorde bland annat en variant av filmen Supersize me genom att låta studenter äta Macdonaldsmat i en månad. De som bara levde på hamburgare mådde inte särskilt bra, men den studie och andra visade att mättade fetter är nyttiga medan kolhydrater är onyttiga, vilket stämmer med teorierna om att vi i mänsklighetens historia har ätet mest fett och proteiner och aldrig så mycket kolhydrater som nu.

Här är ett föredrag av Fredrik Nyström där han går igenom studierna. Det är mycket intressant. Se filmen på: lioappl1.lio.se/video/2009/Framkant/tva.htm

onsdag, april 08, 2009

Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten

Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten (klickbar länk)

Dagens Medicin om detta idag!

Varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet, skriver Uffe Ravnskov med flera.

Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.

Klicka på denna länk för att komma till de granskade studierna!

Snart känns det som att "Det farliga (?) Mättade Fettets" tid är över....
Eller vad säger ni?

tisdag, april 07, 2009

Frossa i ägg - eller inte?

man kan ju förstå att folk blir förvirrade med alla dessa nya kostråd hit och dit!
Bara så sent som idag stod det i Aftonbladet:"Nu kan du äta så mycket ägg du vill"

Man kan ju inte mer än jubla när nya bättre forskningar om ägg kommer fram; för vad är godare än ägg och smör till frukost ?? *mums*
Själv äter jag alltid 3-5 kokade ägg och några matskedar bregott till frukost varje morron. På det är jag mätt minst 5-6 timmar.

Det här kan du läsa i dagens artikel om ÄGG, på Aftonbladet:

" glöm tidigare larm om ägg och kolesterol.

Nya rön visar att ägg är nyttigare än man tror.

Den kanske mest självklara maträtten på påskbordet är ägg.

Dessutom är det ofarligt – och nyttigt att äggfrossa.

Forskningsrön slår fast att man kan äta obegränsat med ägg - och att det är bättre för hälsan än vad man tidigare har trott.

I en ny undersökning har Livsmedelsverket testat 500 ekologiska ägg. Och de preliminära resultaten visar att ägg innehåller mer näringsämnen än man tidigare trott.
"

Nu blev ni väl allt äggade ??

Dagens margarin-CHOCK!

BECEL har (eller SKA HA! jag vet inte om dom satt dit den än ??) en varningstext på där det står: Bör ej förtäras av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin.


Nä, in med riktigt SMÖR/Bregott och ut med skräpet!


Här kan ni läsa mer:
http://www.gunnarlindgren.com/matfett.html
http://www.kostdoktorn.se/?s=becel&top=pop-post
http://www.kostdoktorn.se/becel-pro-activ-kemiskt-och-dyrt

Ur senaste länken, hos Kostdoktorn:
"Becel pro-activ margarin extra light
Innehåll: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

Pris 36,95:- (250g). Pris per 1000 kalorier: 64 kronor.

Jämför med Bregott:

Innehåll: Grädde, rapsolja, salt 1,2%, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

Pris 28,50:- (600g). Pris per 1000 kalorier: 7 kronor.

Becel är 814 % dyrare! Nästan 2/3 av Becels margarin består av vatten. Trots det får man betala mer för knappt halva mängden, jämfört med Bregott som inte alls är utspätt med vatten.

Notera även att Becels margarin innehåller artificiella aromämnen. Skälet är såklart att dess “naturliga” smak inte är tillräckligt god. Kanske är den lite för kemisk?

Sammanfattning:
Några vetenskapliga bevis på verkliga hälsofördelar av tillsatta växtsteroler finns inte. Men Becel har en lysande marknadsidé. Få folk att tro att deras kemikaliefyllda produkter gjorda på billigast möjliga råvaror är bra för hälsan, och sälj sedan produkterna dyrt. Det går lätt att räkna ut att vinsten trots reklamomkostnader kan bli rejäl.

I genomsnitt är de tre olika Becel pro-activ produkterna ovan 570% dyrare än naturliga alternativ med riktiga råvaror, utan alla kemikalier som Becel använder.

Jag kan själv inte tycka annat än att det är rena lurendrejeriet.!

torsdag, april 02, 2009

Livsmedelsverket bluffar och blir Livsfarligaverket!

HÄR kan ni läsa om Livsmedelsverket som bluffar!

Eller klicka på den här länken: http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/26/livsmedelsverket-bluffar

Livsmedelsverkets kostråd innebär som bekant kraftfulla var­ningar för mättat fett, och man rekommenderar till och med att små barn skall dricka lättmjölk och äta lättmargarin - allt med syftet att undvika mättat fett, som man alltså menar är skadligt.

Livsmedelsverket bluffar! Nu är det dags att syna deras kort. De tre första studierna, som de själva hänvisar till och som skall styrka deras påstående att mättat fett är farligt HANDLAR INTE ENS OM MÄTTAT FETT!

Gå in och läs!

onsdag, april 01, 2009

Ekologisk mat

Ekologiska livsmedel märks oftast med KRAVmärket och måste vara certifierade antingen enligt KRAV:s regler och/eller enligt EU:s regler för ekologisk produktion.

Ekologiska produkter får inte innehålla konstgjorda ämnen. Därför tillåts inte syntetiska färg-, arom- och smakämnen. Genetiskt modifierade organismer
(GMO) är inte heller tillåtna. Råvaror och tillsatser får varken innehålla eller vara
framtagna med hjälp av GMO. KRAV-märkta livsmedel finns i stort sett i alla butiker men med varierat utbud.

Lantbrukare och livsmedelsindustrin måste följa givna regler. I ett ekologiskt lantbruk utfordras djuren i stor utsträckning med foder från den egna gården. De är ute på bete vilket gynnar växt- och insektsarter som är beroende av betande djur. Konstgödsel och kemisk bekämpning används inte. Skadegörare bekämpas med biologiska
bekämpningsmedel.

Personligen tycker jag att KRAV-märkt mat är mycket godare, och dessutom vet man att den är sundare, näringsfullare och helt utan konstgjorda ämnen. Den är också snällare mot djuren och djurlivet.
Tyvärr är också KRAV-märkt mat många gånger mycket dyrare än "skräpet", men egentligen borde man resonera så att: "man får det man betalar för".
Den dyrare Krav-märkta maten är nyttigare för kroppen - för du köper väl HEM maten för att ge DIN kropp värdefull näring ??? eller ??
Skräpet är billigare - och är inget annat än skräp.

Frukosten är INTE dagens viktigaste mål!

Speciellt då du äter den traditionella frukosten, som de flesta gör.

Det är en dålig start på dagen för en som vill gå ner i vikt, och det är rena katastrofen för den som är riktigt fet.

Varför är den det då?
Jo, därför att alla komponenter i frukosten innehåller oftast SOCKER; eller kolhydrater överhuvudtaget.

Kolhydrater i frukosten gör att blodsockret stiger, vilket leder till en insulinutsöndring. Insulinutsöndringen gynnar en fettinlagring, vilket betyder att fettförbränningen stannar av helt; den LAGRAR fett!

Mättnaden efter en kolhydratrik måltid blir också ganska kortvarig, så därför vill vi fika igen på bara någon timme.

Vad pratar jag om för frukost då?
Ja, du känner säkert igen "frukost-vanorna", om inte annat sen tidigare i ditt liv.

FLingor till sötad lättyoghurt = mer än 50 sockerbitar i flingorna och lättyoghurten är en sockerbomb på ca 41 sockerbitar!
En smörgås till det, och du har stoppat i dig ännu mer kolhydrater; lättmsält stärkelse!
Kanske brer du på lite messmör. En hel messmör burk innehåller ca 63 sockerbitar.
En frukt till det var inte ovanligt, och du har fått i dig lätt-lagrat fruktsocker!
Kanske en glas juice till det, och ni fattar, att kolhydraterna inte minskar...
Många hem har Light-produkter på matbordet = ännu fler produkter som är fullproppade med socker!

Det nyttiga fettet lyser med sin frånvaro.
Du kanske tror att du äter dig smal, men i själva verket bygger "smalmaten" på dina fettlager. Du blir tjockare.
Det är egentligen kanske bättre att äta en kexchoklad till frukost istället för alla dessa sockerfulla komponenter; den innehåller mindre socker än många av flingorna till exempel!
Visst är det galet.

Ät en frukost på ägg och bacon så blir du mätt i många timmar. Du får inga blodsockersvängningar och ingen insulinutsöndring som vill lagra fett!
Du äter först en måltid med protein och fett, och när dietfettet är "slut" käkar kroppen på sitt eget fett.
Detta gör att du har längre uthållighet, eftersom kroppsfettet, ja, det har vi så det räcker av ett tag! ;-)

Egentligen kan man se frukosten som vilken måltid som helst, byggd på LCHF.
Du kan äta gårdagens middag till frukost och vice versa.
Ät 2-4 lika stora måltider varje dag; alla bestående av kött och huvudsakligen fett!

Ät när du är hungrig och ät dig mät!