lördag, mars 17, 2012

Intervallträning = spara tid till annat ;-)

För mej har det alltid varit långa pass som gällt, allt för att öka förbränningen och få bättre kondition. Jag har envisats med att starta upp med 1 mil direkt, åkt på en veckas träningsvärk och sedan trytande motivation efter det. När jag väl kommit igång har jag gett mej på långa joggingpass på runt milen varje pass, och helst flera gånger i veckan. Nu pratar jag om förr-förr, innan jag skaffade 5 barn.

Okej, jag kanske hade tid till det. Men för det kanske det inte heller var det bästa för fettförbränningen, styrkan, konditionen och lederna.

Idag vet jag ett bättre sätt.

Istället för att springa en jäkla massa mil hela tiden, så springer jag hellre intervaller - dels för att de är mycket roligare och varierande och dels för att de ger mer!

Det som händer med intervallerna är att kroppen producerar tillväxthormoner när du tränar intensivt, du kickar igång ämnesomsättningen. Det händer även vid tyngre styrketräning. Du förbrukar lika mycket kalorier som när du joggar en mil, fast på mycket mindre tid! Du sparar alltså tid och kroppen kompenserar den intensiva träningen genom att bygga upp sig ännu starkare till nästa pass.

Jag brukar alltid värma upp 5 minuter. Sen kör jag olika HIIT (intervaller) på 30 sekunder max - vila 30 sekunder = x så många intervaller jag orkar

Ibland blir det 45 minuters max arbete - vila 15 sek x max intervaller som jag orkar, osv....

Det går att variera i det oändliga, så det blir aldrig tråkigt.

Detta gäller inte bara löpning på löpbandet eller ute i naturen, upplägget funkar när du kör styrketräning också. Eller hopprep. Eller Kettlebell. Eller plankan. Eller fys-pass med egen kroppsvikt...osv, osv....

Så, ta ett intensivpass istället för ett nedslitande långpass, så får du se mycket bättre resultat, tack vare uppbyggande hormonerna!


Men...hur hamnade jag här? Jag skulle ju plugga.............

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Vilken HÄRLIG blogg! Den ska jag börja följa! Hittade hit då jag sökte på "motivation att gå ner i vikt". Håller just nu på att för andra gången i mitt liv ta tag i min övervikt. Efter 2:a barnet var jag nere på 64, ska dit igen + lite till! Tror mig kunna hitta mycket motivation och inspiration här i din blogg!


  KRAM från en annan 29-årig 5-barnsmamma! :D

  SvaraRadera
 2. Hej 5-barnsmamman!
  Vad roligt att du hittat hit! Och så kul att du också har 5 barn!
  Jag hoppas du hittar motivation att komma ner till din målvikt, må bra och orka med vardagen med 5 barn =)
  För det mesta handlar det om mental inställning: Vill du så kan du =)
  Lycka till !!!
  Kram Träningsplupp ;-)

  SvaraRadera