onsdag, augusti 19, 2009

Ska barn äta Omega-3 ??

Detta är skrivet av Anna Hallén:
"Omega 3 har visat sig minska symptomen hos barn med ADHD.
Resultaten är lite bättre på pojkar än på flickor.
Forskarna har kommit fram till att tillskott av EPA och DHA ger tydliga förbättringar och inga biverkningar.
60 % av hjärnas torrvikt består av fettsyror och kvalitén på fettet är avgörande för hur trafiken av signaler ska fungera. Ofta är det brist på omega 3 fettsyror eller en obalans mellan omega 3 och omega 6 fettsyror hos barn med ADHD, vilket gör att hjärnan fungerar sämre.
Samma gäller vid dyslexi!"

Hon skriver också:
Vilka fördelar får barn som normaliserar sitt behov av Omega 3? De ökar sin koncentration, bråkar mindre, ökar sitt IQ, får minskad hyperaktivitet, minskad oro samt minskar sina impulsiva beteenden. Ritalin är ett läkemedel mot ADHD. Forskning har visat att helt vanlig fiskolja (omega 3) är bättre än Ritalin (medicin).

Barn med ADHD söker också ofta mat som är full av kolhydrater, raffinerade kolhydrater som godis, kakor, kex, pasta och bröd. Många försöker att självmedicinera med kolhydrater eftersom kolhydrater påverkar serotoninet i hjärnan. Låg nivå serotonin orsakar irritation, oro och depression. Ett sätt att tillfälligt lindra dessa symptom och få upp nivån av serotonin är att äta mat som innehåller mycket kolhydrater. (Omega 3 hjälper mot depressioner) Det har också visat sig att barn med ADHD bara frisläpper ca hälften av de hormoner som ska kontrollera ett jämt blodsocker, för att blodsockret då inte ska sjunka för lågt placerar sig kroppen i stress för att öka mängden adrenalin. Vi ser det som överaktivitet. Att barn med ADHD självmedicinerar på kolhydrater skapar därför bara nya problem."


Under kostrådgivnings-utbildningen, som jag var på i sommar, fick vi lära oss hur viktigt det är med Omega-3 (och minska på omega-6).
Förr var det bara jag som åt omega-3 kapslar (vi äter inte fisk 3 gånger i veckan), men ändå sen i sommar har jag börjat ge barnen omega-3 kapslar också.
I början var det svårt, för dom tyckte så mycket om att TUGGA på dessa äckliga kasplar *blää*, och dom stank fisk ungefär hela sommaren!! ha ha
Sen lärde sig Kelly att svälja dem hela, och till Kevin och Elvin klipper jag sönder kapslarna och blandar i kvällsvällingen (som jag även preparerar med ägg). De börjar inte lukta firre ur munnen (men flaskan tar åt sig lite mer lukt...) och OM dom börjat lukta, så är det borta innan morronen =)

Jag kommer att skriva mer om Omega-3 framöver..... (när jag hittar en liten lucka av tid...hehe).

Tills dess:

Ål, sill, lax, strömming och makrill.
Rena hälsokuren.
Fulla av rätt sort Omega 3. (EPA & DHA)

Omega 3 ökar fettförbränningen.
Omega 3 gör din hud smidigare och mindre rynkig.
Omega 3 håller ditt hjärta friskt.
Omega 3 hjälper mot reumatisk värk.
Omega 3 ökar din intelligens.
Omega 3 ökar din koncentration.
Omega 3 mildrar symptomen vid ADHD.
Omega 3 höjer ditt goda kolesterol.

Omega 3... behöver jag fortsätta?

1 kommentar: