onsdag, september 05, 2007

Hur man håller hjärnan skärpt och frisk...

Här skrivs det om hur bra Low-carb-dieten är. Vääldigt intressant...

"Man behöver ju inte vara hjärnkirurg för att fatta att low-carb är en av de hälsosammaste kostvanorna för att bekämpa fetma, diabetes och hjärtinfarkt och stroke och andra s.k. civilisationssjukdomar som är så vanliga i dagens samhälle.
Vi har väl alla hört att socker eller glukos är hjärnans bästa näring. Det låter ju då logiskt att tro att hjärnan behöver mycket socker för att fungera bra.
Det är tvärtom. Det finns överväldigande vetenskapliga bevis på motsatsen: Om du vill få din hjärna att ådras snabb skall du fortsätta äta den typiska maten i Förenta Staterna och Sverige. Det kommer att leda till minnesstörningar, uppmärksamhetsstörningar och känslomässiga problem. Vägen till Alzheimers kommer att förkortas.
Mediciner är inte verkningsfulla eftersom de verkar på ett enda sätt på cellnivå. Förändringar som leder till hjärtinfarkt och stroke och försämrad hjärnfunktion är komplexa processer som behöver motverkas på en mängd olika sätt. Då räcker inte piller till, utan födan blir svaret. Det är tätt koppat till vår DNA och vår evoutionsutvecking.
Bra föda för hjärnan är fisk, bär, grönbladig grönsaker, ägg, avokado, nötter och kaffe.
Sötningsmedel bör man vara försiktig med. Frukt och kryddor är bättre.
Hjärnan vill ha en låg och jämn tillgång till glukos. Häftiga toppar och dalar i glukosen är giftiga för hjärnan. Därför har man myntat begreppet diabetes 3 vilket är liktydigt med Alzheimers problem eller en insulinresistens i hjärnan.
Vi behöver mer omega3-fetter och bär och vegetabilier och mindre av raffinerade kolhydrater som kakor, bullar, tårtor, bröd och transfettprodukter som margarin.
Ketoner är bättre bränsle för hjärnan och kan hjälpa den att tillfriskna vid allt från minnesproblem till migrän. Ketonerna ger mer energi till nervcellerna och lugnar dem så att de inte blir stirriga som vid epilepsi. Då hjälper ketonerna när inga mediciner hjälper.
Om man äter en bra kost för hjärnan och motionerar den kan man förebygga de problem som en felaktig livsstil kan ge upphov till."

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg!
  Visst känns det ibland som att man mpåste försvara sin kost just för att den innehåller mer fett än socialstyrelsens riktlinjer... men det fungerar ju, för mig, för oerhört många andra!
  Min mamma har dessutom sänkt sitt kolestrol efter 3 år med Gi-kost!
  /Anna
  www.metrobloggen.se/vagenfran137kg

  SvaraRadera
 2. Ja..det känns nog verkligen så!
  Men så har åxå GI kosten blivit "missförstådd" då den vandrat från "mun till mun"....Det har lixom blivit fel på vägen!
  Men den "riktiga" GI kosten är ju den bästa kosten för ALLA!
  OCH --- DEN FUNKAR !!!!! jiihooO!!
  Å stort grattis till din mamma! Bra jobbat !!!
  /Ha´re så bra!

  SvaraRadera
 3. Måste bara tillägga...

  Jag har kört fas 1 nu ett tag. Mår TOPPEN!!! både fysiskt och psykiskt. Alltså...jag känner lixom inte igen mej från den jag var förr...(kort stubin, nedstämd ibland, tvär ibland, tjurig ibland, lätt för att gråta ibland, lättirriterad, trött, slut, hängig..mm...). Nu har jag INGA sånna symptom, och jag slår vad om att det är på grund av kosten. Vad annars??? Har lagt av med allt onödigt socker, det vill säga INTE LITE!! (har alltid varit godisgrisen nummer 1!!). Saknar inte ens sockret numer, och mår dessutom MYCKET BÄTTRE! = lång stubin, alltid glad, lätt att ha å göra med (hahaha), långt tålamod, skrattar åt det mesta, mer lugn nu, pigg, energisk, orkar så himla mycket M E R!! Orkar göra veckosallader, orka träna varje dag, orka städa, laga mat, tvätta, dammsuga,handla, pyssla, leka med barnen, fara på aktiviteter ....ja jag kan fortsätta HELA NATTEN!!
  JAG kan då säga att GI har gett mej ett helt nytt liv!
  TACK GI !!

  SvaraRadera