onsdag, januari 27, 2010

VECKOMENY för 2 veckor

Här kommer min veckomeny-planering för vad jag ska äta till middag.

Till frukost äter jag alltid ÄGG med tillbehör, antingen kokta ägg med smör, eller en omelett med 3 ägg+keso+creme fraiche+grönsaker, eller en ägg-drink (2 ägg + grädde) eller äggmjölk om det brådskar.

Till lunch äter jag alltid gårdagens rester, eller några andra nerfrysta rester/matlådor. Jag lagar alltid mer mat än vad vi äter upp till middag, just för att "bunkra upp" till dagar då man kanske inte har tid att stå och laga mat.

VECKA 1
Måndag: Bacon & Kycklinggryta med grädde och creme fraiche
Tisdag: Fisk + dressing, ev. Cole Slaw (vitkål, 1 morot, creme fraiche, grädde, dijonsenap)
Onsdag: Kassler i ugn med ost och ananas
Torsdag: Omelettrulle med baconröra
Fredag: Tacopaj
Lördag: LCHF-plättar med hallongrädde
Söndag: Köttfärssås och Blomkålsmos

VECKA 2
Måndag: Fetaostfylld Kycklingfilé med cheddarost på, inlindad i Bacon
Tisdag: Fisk + dressing
Onsdag: Köttfärs-soppa
Torsdag: LCHF Pannkaka med grädde och rårörda hallon
Fredag: Rullader fyllda med ost och äpple
Lördag: Renskav med dressing, och grönsaker
Söndag: Tacopaj med vitlöksfetaost


SMAKLIG MÅLTID!!

******
Vill du läsa på mer om LCHF kan du gå in på dessa sidor:
http://www.kostdoktorn.se/
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

tisdag, januari 12, 2010

Min nya Prinsessa

Så kom hon äntligen till oss, vår efterlängtade KateDating



Torsdag den 7/1 2010 föddes våran lilla Kate Rotating Heart
Hon vägde 3810 gram och var 51 cm kort Winky

Hela förlossningen gick bra...
Vattnet gick 18:20, och efter det fick jag ryggbedövning.
Kände inte så mycket av förvärkarna, så jag kunde ligga och vila/sova till klockan 22:00 när jag tyckte att dom skulle sätta värkstimulerande dropp....
Fick order om att gå på toa först och sen dropp.
Väl på toa (22:05) fick jag världens värkar och "sprang" (hahaha, det måste ha sett kul ut!) jag till förlossningssängen och fick 1:a riktiga krystvärken.
Barnmorskorna hann precis in innan huvudet syntes i huvudentrén och lill-sessan var på väg ut =)
Efter 3 krystvärkar var hon ute, och hon var alldeles, alldeles UNDERBAR Morph

Nu är det vila och myspys med familjen som gäller, men jag börjar riktigt LÄNGTA till att komma igång med träningen, hihi =)

Vilken BRA start på året 2010 !!!

onsdag, januari 06, 2010

Prinsessan Kate

Det var efterfrågat bilder, så här kommer de!
Imorron åker vi in på BB för att (förhoppningsvis!) sättas igång!!
38 fulla veckor har nu gått,
och vi håller på att längta ihjäl oss att få träffa
våran lilla prinsessa.....

söndag, december 20, 2009

Cancerceller förbränner helst socker...

Dr. Annika Dahlqvist bloggar idag om LCHF bra för cancerpatienter
Artikel från Universitetsklinik i Würzburg. Cancerceller förbränner helst socker och har svårt att förbränna fett. Friska celler gillar fett bättre som energikälla. Cancercellerna blir inte insulinresistenta utan de tar upp allt socker de får. LCHF-kost kan därför minska cancertillväxten.
Den kan också begränsa biverkningarna av cellgiftbehandling. Den kan också begränsa muskelnedbrytningen vid cancer.

Läs vidare på hennes blogg!

torsdag, december 10, 2009

D-vitaminbrist om du inte äter D-vitamin

Äter du inte D-vitamin så har du brist på D-vitamin, enkelt uttryckt. Kroppen bildar nämligen D-vitamin genom solljus. I Sverige är det bara mitt på dagen under sommaren som solen lyser tillräckligt starkt för oss. Därför behöver din kropp extra tillskott. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet och depression. D-vitamin ingår även i kroppens reglering av omsättningen (kalcium och fosfor), vilket gör det till en nödvändig vitamin för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitaminkällor
D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är det nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin.

Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.

D-vitaminrika livsmedel
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin. Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol).

Men för att komma upp i de 2000 IE som forskarna i dag rekommenderar måste du varje dag äta:
- 350 gram fisk eller
- 35 ägg eller
- dricka 13 liter mjölk!

Riskgrupper
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin

Nu visar en stor studie att tillskott av 4 000 IE dagligen till gravida var fullständigt säkert, och gav en halverad risk för komplikationer (som för tidig födsel och infektioner) jämfört med den föråldrade rekommenderade dosen på 400 E.

Överdosering
Tillskott med D-vitamin har en gång i tiden hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla visade sig snart vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk.

DU kan beställa ditt D-vitamin HÄR!
Det har jag gjort!

tisdag, december 08, 2009

Jul-Oopsies




JUL-OOPSIES
3 ägg
100g philadelphiaost
1,5 dl cocosflingor (kan bytas ut till mald mandel)
1/5 tsk ekologiskt vaniljpulver (alltså INTE vaniljsocker!)
1 paket saffran

Vispa äggvitorna länge för sig, tills det stelnat.
Vispa äggulorna, ha i philadelphiaosten, vaniljpulver (eller vaniljarom) och saffran.
Vispa ihop lite till. Blanda i kokosflingorna.
Vänd ner ost och gulorna i det fluffiga vita. Blanda ihop försiktigt till en smet.

Ugn: 170 grader, ca 20 min

Jag gjorde ca 12 st oopsies av hela smeten på en plåt (på bakplåtspapper), och hade i dem ganska precis 20 minuter. De blev perfekta!
Se till att du har tagit fram smöret i god tid, så det är mjukt då du ska smöra de nygräddade jul-oopsierna, så de inte går sönder!
*
Får du över några oopsies, kan du alltid frysa in dem styckvis i påse eller burk med tättslutande lock.
*
Orginalreceptet på oopsies:
Oopsies är en variant av ’bröd’ helt utan mjöl - kan användas till rulltårta eller som smörgås.

3 ägg (delade i vita o gula)
100g Philedelphia ost

Vispa äggvitorna hårt!
Vispa ihop äggulorna och philadelphiaosten.
Blanda försiktigt ned äggule- och philadelphiasmeten i äggvitorna.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper i ca 6 högar.
Grädde i ugn 150°C 30 min...

Njut med bara smör på eller med annat pålägg.

Vill du variera dej så kan du använda olika kryddning i smeten, kanel, riven ost, kardemumma, örter....
Vill du ha dem som efterrätt, kan du pryda dem med grädde och bär.

Fritt val på förskola!

Artikel i Sundsvalls Tidning.
Barnen ska få välja mellan Bregott och margarin på förskolor i Sundsvall, efter protester mot margarintvång från föräldrar.

Det kommer fler och fler som ger valmöjligheter till bregott och fetmjölk!
HÄRLIGT!