torsdag, december 10, 2009

D-vitaminbrist om du inte äter D-vitamin

Äter du inte D-vitamin så har du brist på D-vitamin, enkelt uttryckt. Kroppen bildar nämligen D-vitamin genom solljus. I Sverige är det bara mitt på dagen under sommaren som solen lyser tillräckligt starkt för oss. Därför behöver din kropp extra tillskott. Brist på D-vitamin kan bland annat leda till benskörhet och depression. D-vitamin ingår även i kroppens reglering av omsättningen (kalcium och fosfor), vilket gör det till en nödvändig vitamin för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitaminkällor
D-vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solljus och kosten. Eftersom D-vitamin ingår i regleringen av omsättningen av kalcium och fosfor är det nödvändigt för all uppbyggnad av ben- och tandvävnad.

D-vitamin anses vara både ett vitamin och ett hormon. Vi producerar det själva i huden när den exponeras för ultraviolett ljus (UVB), men vi kan även ta upp D-vitamin från kosten.

Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt så kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin några timmar runt lunchtid under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin.

Globalt sett är D-vitaminsyntesen från UVB viktigare än det D-vitamin vi får i oss ifrån kosten. I norden får vi dock förlita oss i första hand på kostkällor.

D-vitaminrika livsmedel
D-vitaminrika livsmedel är fet fisk, äggula och naturligt feta sommarproducerade mjölkprodukter. Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin. Den fysiologiskt mest effektiva formen är D3 (kolekalciferol).

Men för att komma upp i de 2000 IE som forskarna i dag rekommenderar måste du varje dag äta:
- 350 gram fisk eller
- 35 ägg eller
- dricka 13 liter mjölk!

Riskgrupper
Alla som bor på våra breddgrader vintertid riskerar underskott av D-vitamin. För personer som inte äter fisk eller mjölkprodukter, personer med dåligt fettupptag och överviktiga ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. I princip kan sjukdomsbilder som regelmässigt förbättras under juni-augusti eller i samband med solsemester misstänkas ha samband med underskott på D-vitamin

Nu visar en stor studie att tillskott av 4 000 IE dagligen till gravida var fullständigt säkert, och gav en halverad risk för komplikationer (som för tidig födsel och infektioner) jämfört med den föråldrade rekommenderade dosen på 400 E.

Överdosering
Tillskott med D-vitamin har en gång i tiden hämmats av en rädsla för överdosering. Denna rädsla visade sig snart vara kraftigt överdriven. Omvandlingen till den aktiva formen sker i flera steg vilket är en inbyggd säkerhetsmekanism.

Studier talar för att 100 mikrogram (=4.000 IE) D-vitamin per dag ger tillfredsställande nivåer utan biverkningsrisk.

DU kan beställa ditt D-vitamin HÄR!
Det har jag gjort!

2 kommentarer:

  1. HEJ! Jag gillar din blogg! Många bra recept och en hel del inspiration.

    SvaraRadera
  2. Hej! Gillar din blogg väldigt mycket, ger mig massor med pepp när jag ska vända mitt liv till något bättre förhoppningsvis. Angående D vitaminer så äter jag det tillsammans med omega 3 kapslar. D vitaminet ingår i en tablett med massor av vitaminer och mineraler. Får hoppas på att det funkar =) Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera