måndag, maj 03, 2010

Omega 3 till barn med ADHD / NPF

Skrivet av Anna Hallén

”Ät fisk så blir du smart” är en gammal sanning som forskarna på senare år visat att det finns fog för. Vilka fördelar får barn som normaliserar sitt behov av Omega 3?
De ökar sin koncentration, bråkar mindre, ökar sitt IQ, får minskad hyperaktivitet", minskad oro samt minskar sina impulsiva beteenden.

Ritalin är ett läkemedel mot ADHD.
Forskning har visat att fiskolja (omega 3) är bättre än Ritalin.

Hoppas att ALLA barn med NPF äter Omega 3 och då alltid från fisk, krill eller säl. (DHA och EPA!!) Och gärna dubbel dos, alla dagar.

Omega 3 från vegetabilier (ALA) fungerar INTE på barn med NPF."

I ett annat inlägg:
Allt i vår kropp är byggt av det vi äter, klart att det påverkar. Hormonerna som vi blir glada av, som vi blir arga av mm, är byggda av proteiner. Vår hjärna som kontrollerar humör, koncentration och förmåga bygga av fett och proteiner. Vi kan välja byggstenar som fungerar eller byggstenar som bara nästan fungerar.

Har du ett energibarn behöver du vara lite mer noga i ditt val av mat. Dessa barn kräver lite mer. Men med kunskap är det faktiskt inte så svårt att skapa bästa möjliga förutsättningar. Naturligtvis så försvinner inte problemen, men de blir så små som de bara kan. Med fel mat kan du öka problemen. Faktiskt till och med SKAPA dem.

Det finns studier som visar att Omega 3 är bättre än Ritalin.
Det finns färgämnen som skapar ADHD liknande symptom. Och dessa ÖKAR problemen för de som redan har ADHD.
Det är visat att för mycket omega 6 minskar din intelligensförmåga, ökar våldet och minskar koncentrationen.
Barn med ADHD tar hand om socker och kolhydrater i en annan hastighet än vad de som inte har ADHD. (Av denna anledning är energibarn ofta kolhydratomaner. Älskar skräpmat och socker. Och mår inte alls bra av det)

****

Vi har märkt rätt så stor skillnad på våran 3-åring, sedan vi gett honom mer Omega-3 och kost med lågt GI / mindre kolhydrater. Vi började förra sommaren, och resultaten därefter var helt UNDERBARA!
Han har blivit bättre, mycket bättre sen dess. Talet, motoriken, förståelsen, ALLT.
Vi märker ganska fort när han ätit fel saker (snabba kolhydrater tex); impulsstyrningen och överaktiviteten sitter i minst 2 dagar (samma dag han ätit "fel" och det mesta av dagen efter också) och han sover riktigt dåligt (vaknar ca 1 gång i timmen och kastar sig åt och fram i sängen).
Jag hoppas att det blir mycket bättre i sommar (som förra sommarn), för då ska barnen va hemma hela juni, juli och augusti och vi tänkte köra en rätt så strikt GI/Lite Kolhydrater-kost. Förra sommarn chockade han oss otroligt mycket med sitt beteende, sömnmönster, sin förbättrade impulsstyrning och allt annat. Så.... Det blir intressant att se vad som händer i sommar.......
Jag hoppas såklart att lillgrabben får den kost han mår bra av, och som gör att han KAN kontrollera sina impulser lite bättre; och får lättare att förstå "problemlösning" och hur allt fungerar.... Min Söting <3

2 kommentarer:

 1. Ok, bra med omega 3. Men såg du granskningsprogrammet på tv förra veckan. Jag tor att det var uppdrag granskning. Det handlade om fiskens ursprung. Det är visst något fuffens i distributionskedjan.
  /Matfusket
  www.matfusket.wordpress.com

  SvaraRadera
 2. Hej Joakim!
  Nej det såg jag inte....Måste kolla om det finns på nätet ! Du kanske har nån länk ??
  Vi har mycket egen fisk (fjällfisk) i frysen (som tur är). Man kan visst inte lita på nåt längre... ;-)
  Men det är ju klart, sjöarna blir ju sämre och sämre också, och därmed firren... :-(

  SvaraRadera