måndag, november 30, 2009

Celluliter

Fett utgörs av celler som kallas adipocyter. Deras huvudsakliga uppgift är att lägga upp ett lager av energireserver. Cellerna lagrar energi i form av lipider, vilka de frigör till kroppen vid behov.
Adipocyterna finns i små ansamlingar som avgränsas av fibrös bindväv. Dessa noduler bildar i sin tur större fettsamlingar mellan läderhuden (vävnaden som utgör de djupa lagren i huden) och musklerna. När adipocyterna lagrar mer energi än vad som förbrukas, tenderar de att växa avsevärt i storlek och fett börjar ansamlas.
Hos kvinnor ser vi ofta multipla, mer eller mindre stora fördjupningar på rumpans och höfternas hudyta, vilket vanligtvis kallas apelsinhud. Dessa fördjupningar beror på oelastiska, firbrösa band som sammanbinder hudens undre lager med musklernas aponeuroser. Fettvävnaden buktar då ut mellan fördjupningarna.

Denna egenhet har en viktig inverkar på kvinnor: När kroppen förbrukar färre kalorier än den absorberar, ökar fettreserverna. Detta subkutana fett, eller celluliter, delas upp i mindre ansamlingar av ett fibröst bindvävsnät. När detta nät pressas ihop, komprimeras även de lymfkärl och blodkärl som löper genom området. Utbytet av näringsämnen saktar av och blodet når inte riktigt fram till dessa "fettvaderade" områden för att transportera bort de upplagrade fettsyrorna. Det är därför lätt att förstå att kroppen har svårt att avlägsna detta fett, och att inte ens intensvi träning alltid räcker till för att avlägsna det helt och hållet. Det är till exempel inte ovanligt att en vinna som följer en strikt diet går ner i vikt, förlorar sina bröst....men behåller sina höfter.
Hormonella orsaker: Hormoner spelar också en roll vid uppkomsten av celluliter och vid deras tillväxt. I själva verket är det så att kvinnliga hormonsvängningar - och speciellt de stora mängderna östrogen under menstruationscykeln eller under graviditeten - gynnar subkutan vattenretention. Denna vätskeansamling i kombination med fett pressar ihop lymfkärlen och blodkärlen, vilket saktar ner cirkulationen och gör det svårare att mobilisera de subkutana energireserverna.
Dessa system för att skydda och lagra fett hos kvinnor har utvecklats för att bibehålla fettreserver som är tillgängliga under de sex sista månaderna av graviditeten och för amning i tider av nöd.

(Texten hittade jag i "Träning för Henna" utgiven av fitnessförlaget).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar