fredag, december 21, 2007

Ändra Beteende - Gå ner i vikt!

Då var det dags för en favorit i repris!
En kär vän till mig påminde mej om ett bra inlägg som hon tog till sig av, så jag tänkte lägga ut det igen, bara för att påminna mej själv och andra om hur man kan tänka och om hur man kan ändra sitt beteende, för att uppnå varaktiga resultat.
Observera att detta tankesätt gäller även dem som vill sluta snusa, äta skräpmat, sluta röka, sluta dricka mycket alkohol, mm....
Trevlig läsning !

måndag, september 10, 2007
ÄNDRA BETEENDE - GÅ NER I VIKT!

Vad var det som gjorde att jag inte kunde hålla mej från godiset förr?? Egentligen ?
Varför lyckades jag inte med mina mål, trots att jag var så duktig på att sätta upp dom och motiverat kämpa mot målet ??
Såhär efterråt kan jag ju berätta vilka fel jag gjorde. Då hade jag ingen aning.
Om man får byta perspektiv, ser man genast lösningen.... (så äre väl med allt ???)
Jag brukar låssas (om jag har problem med nåt - vad som helst!) att det är nån annan som har problemet och jag ska lösa det åt den personen.
(Jag är bra på att lura mej själv!hihi)
Hur som helst....
Jag åt inte tillräckligt bra. Inga fullkornsprodukter, inte så mycket långsamma kolhydrater, alldeles för mycket VITT (mjöl, pasta, bröd...), för lite sallad/grönsaker/frukt, och för få måltider/dygn. Åkäj---DET har jag fortfarande problem med! Har ju inga hungerskänslor, så det lyckas alltid bara bli frukost och middag för mej!! *skärpning*
Dessutom var jag inte motiverad längre än 2-3 veckor i stöten, pågrund av att jag inte var PROGRAMMERAD! (kommer till det längre ner...).
Jag tränade alldeles för MYCKET (minst 1-2 pass/dag) i förhållande till vad jag åt (alldeles för lite och för lite ofta!). Men men mest av allt programmeringen.... Jag hade inte ändrat mitt beteende till något bättre, utan körde som bara på, vilket ledde till att jag stod stilla i vikt, tappade motivationen, och började då "tröstäta" eller vad man ska kalla det, för att jag inte lyckades, vilket ledde såklart till att jag gick UPP i vikt, mådde dåligt osv....
*
Iallafall.... DÅ jag ätit typ lite kladdkaka, tänkte jag; ÄH! Jag tar en till bit - det är lix kört!!! Åt hela kladdkakan. Kollade i skafferiet. Åhhhh...CHIPS !! Jag tar litegrann.... Hux flux var påsen tömd, jag slickade nöjt mina fingrar för att få i mej det sista. Dagen var ju LIX FÖRSTÖRD redan!!
Herregud vilket tänkande!!!. Snacka om att förstöra för sig själv till 100% !! Men det är ett rätt vanligt tänkande, kan jag gissa. Speciellt: "Det är lix kört! Spelar ingen roll om jag tar en till......"

Samma sak om man ska belöna sig själv. Belöningen handlar oftast om att STOPPA NÅGOT GOTT I MUNNEN !! VARFÖR ??? varför kan man inte bara njuta av ett bad, köpa ett nytt par jeans, köpa blommor osv åt sig själv ??? Jag brukar belöna mej med ett riktigt hårt pass, eller bara en skönt skogspromenad, vilket gör att jag känner mej bättre, starkare och mår mycket bättre psykiskt efter det!!! istället för att börja må dåligt då du just proppat i dej en massa onödigt gott.....ut och träna och du kommer att må ÄNNU bättre än innan !!!
Nä, bort med belöningen i form av ätande! Det är ju egentligen ingen belöning - det är ju en bestraffning !!! Du förstör det du hittills har åtstadkommit! Tänk på det....
*
Nu för tiin har jag ett helt annat tänkande. Det ligger vääääldigt (och då menar jag VÄLDIGT!) mycket mental träning och rätt tänkande bakom det hela. Har läst Dr Phils bok: "gå ner i vikt med 7-stegs metoden" (VÄRLDENS BÄSTA BOK OM MAN VILL ÄNDRA SITT TANKESÄTT och BETEENDE!!!) typ...ja...jag överdriv inte om jag säger att jag har läst den 7 gånger. Kanske fler. Läser den minst 1-2 gånger/år! Just för att den är så himla bra, och den har hjälpt mej byta beteende kring mat och godsaker. Helt klart!
Nu kan jag SMAKA lite kladdkaka om jag ens gör det. Jag tänker: VARFÖR SKA JAG SMAKA? Det är inte värt det!
Smaka betyder att skjuta upp målet för en stund, vilket leder till att det tar ännu längre tid till att nå målvikten. Jag ser kladdkakan mer som en BESTRAFFNING nu.
Att inte smaka betyder att jag håller mej till planen och kommer att nå mitt mål som planerat!
Och det tankesättet har jag med mej hela tiden.
Varför frossa (överäta av godsaker och mat) - varför förstöra för sig själv ??
Tänk på att DU är FÖRFATTAREN till DITT EGET LIV !! Du gör ditt liv - se till att göra det som du vill ha det !! Du kan inte skylla på NÅGON annan !! Vill du vara smal, eller vill du vara en fitness-mamma, eller vill du vara en person som mår bra och är pigg - jammen GÖR NÅGOT ÅT DET DÅ !!! VAD VÄNTAR DU PÅ ????
*
Förändring kan ske på 2 olika sätt:
1. Antingen börjar du bete dig positivt
2. Eller så slutar du bete dig negativt.
*
FÖr att lyckas måste du omsätta den kunskap du får - till handling! AGERA!
Det är aldrig snabbt och lätt att få vikten under kontroll, men det ÄR genomförbart!
För att lyckas måste du frisätta dej från den gnagande och överväldigande känslan av katastrof och panik så snart du bestämt dej för att gå ner i vikt:
- Jag måste bli smal innan sommaren
- Jag måste bli slank innan den där festen, födelsedagen, intervjun, utlandsresan....osv
Den känslan kommer att plåga dej tills du känner att du vill ge upp innan du ens har börjat.
Känslan ska väl mer vara: - Jag vill gå ner i vikt i lagom takt, och sedan hålla min vikt resten av livet!
*
Du har ett val.
Du kan välja att låta dig gripas av panik av situationen eller ej. Du kan välja att oroa dej för vikten eller inte.
När du väljer ditt beteende och dina tankar, väljer du också konsekvenserna av dessa val!
*
Sluta säga till dej själv att du absolut MÅSTE gå ner i vikt, för det är inte sant. Du är inte TVUNGEN att gå ner i vikt. Du kanske vill, du kanske till och med skulle behöva det, men du är inte TVUNGEN!
Det skulle vara bra om du gjorde det, men det är ingenting som du måste göra.
Det är bara något du sakt till dej själv därför att du har trott att det skulle motivera dej!
*
Välj att känna dej helt lugn och avslappnad. Stig upp på morron, se dig i spegeln, och betrakta dej. Inte som en person som är överviktig eller ur form, utan som en människa som ska nå en högre nivå av värdighet och värde, och som förmodligen för allra första gången till sist ska lyckas- för resten av livet!!
Du har gjort så gott du kunnat, och när du sen fick veta bättre, gjorde du bättre!
*
Du måste tänka såhär: Det finns inga misslyckanden! Jag följer planen så att jag når mitt mål! Om jag råkar göra ett snedsteg, så glöm det, fortsätt enligt planen ändå - Börja inte med "dagen är lix förstörd"- tänkandet...för då BLIR det förstörd!!!
*
Det handlar om att ändra på sig själv inifrån och ut så att det som för dig betyder att vara frisk och i form blir lika naturligt och normalt som att andas!
Genom att ändra på dig själv inifrån och ut kan du uppnå och för alltid bibehålla din realistiska målvikt.
*
Motion räknas numera som en av de viktigaste livsstilsfaktorerna som kan underlätta för dig att gå ner i vikt och att en gång för alla hålla vikten.
Men problemet är att de flesta människor har så stort motstånd mot motion att de inte vill riskera att drunkna i sin egen svett!!
Nej nej nej..inled motionen långsamt och fortsätt sedan med den i din egen takt!!DEt är allt!
*
Så...varför lyckas jag bättre nu då ?? TROTS att jag nu dessutom har varit på "tjocken" 2 gånger?? Med sämre förutsättningar nu än tidigare....
Jo...
1. När man ändrar sitt beteende, så behöver man ingen viljestyrka !
(Du har hittills trott att du har misslyckats för att du inte haft tillräckligt med viljestyrka och att du varit svag, otillräcklig och dålig karaktär. Viljestyrka = fungerar inte! Viljestyrka är opålitligt, emotionellt bränsle som driver dej när du är upprymd, motiverad eller full av energi. Den håller dig uppe när du vill gå ner i vikt på 2 veckor, för att se bra ut till något speciellt, eller när du ska börja på gymmet efter att ha avlagt ett nyårslöfte att börja motionera. Att använda viljestyrka för att uppnå och bibehålla en viktminskning eller vilken förändring som helst är dömt att misslyckas!!)
--
2. Jag har programmerat mej själv för framgång! (det som behövs är programmering - ett betydligt lättare, mycket effektivare och mer praktiskt sätt att bibehålla ditt engagemang när lågan inte längre brinner!!!)
Det innefattar att göra små, avsiktliga förändringar i stättet att leva, att utveckla en livsstil som skapar ett sudnare beteende. Man programmerar hela sitt liv för att lyckas kontrollera vikten- man gör livert säkert mot misslyckanden som till exempel: sluta dölja känslor, sluta använda mat som medecin, tar bort all skräpmat från köket, ordna tid till motion och aktivitet.

Då man programmerar om sitt liv, installerar man en positiv, stark och dominerande kaft i sitt liv som absolut och automatiskt både ger omedelbara viktminskningar och håller kvar dem på lång sikt. Man säger adjö till sitt gamla överviktiga jag och börjar röra sig mot en vikt som är normal, stabil och sund. Utan programmering är det mycket svårt att hålla kursen!
---
Så snart du börjar tänka, bete dig och handla annorlunda går du gensvar från ditt sinne och din kropp. För varje dag som du äter för att få hälsa och näring, blir ditt beroende av raffinerat socker så svagt att det till sist försvinner. Du äter inte längre upp alla kakor ur kartongen, du slutar äta innan du är mätt osv.
*
Det spelar ingen roll om du vill gå ner 15, 25, 50 eller 100kg. Du ska faktiskt inte tänka alltför mycket på hur många kilon du ska gå ner. Du ska bara börja kräva mer av dej själv, och börja med det NU!
Du kan uppnå detta genom att följa det jag skrivit och du ska göra det EN MÅLTID ÅT GÅNGEN - EN DAG I TAGET!
Ett litet steg först - sen ett till!
Gör det bästa av NU! Tänk alltid så! Gör det bästa av NU!
*
Du kan hantera ögonblickets verklighet.
Det är när du blickar för långt fram och bekymrar dig för att de kilon du måste bli av med, som du blir överväldigad, tappar koncentrationen och misslyckas!
Säg därför inte att du ska börja med det här i morron, eller PÅ MÅNDAG (en klassiker!!) eller ens senare idag....
Bestäm dej i just det här ögonblicket för att använda det jag skrivit, och bestäm dig för att från och med NU leva ett sundare och rikare liv!

GOD JUL och ett riktigt GOTT NYTT HÄLSOÅR !!! Kraaaam !!

3 kommentarer:

  1. hej. skulle bara säga : SJUKT BRA BLOGGGGGAT. jag kommer SÅKLART länka denna på min blogg :) linneaebra.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Tack för läsningen. Nu ska jag ta tag i mitt liv!

    SvaraRadera
  3. HEJ!! Ville bara säga: WOW! hur grym är inte du?? har visat alla mina kompisar detta blogginlägg! ger mig så mycket inspiration till allt möjligt!

    SvaraRadera