tisdag, november 27, 2007

ORAC – hur nyttig är din mat egentligen?

Ända sedan forskarna förstod vikten av antioxidanter har man sökt sätt att mäta halten av dessa i maten. Ett antal metoder har föreslagits och provats, och den som verkar ha fått fäste kallas ORAC (oxygen radical absorbtion capacity). Det är en bra metod som ger en uppfattning om antioxidantinnehållet, även om den har sina brister. Det är ju bara en modell som registrerar vissa delar av vårt antioxidantförsvar och det finns faktorer i människokroppen som är svåra att efterlikna. Frågan är dessutom hur man ska tolka ORAC-värdena? Kanske är det till exempel bättre för hälsan att få små mängder av tio olika antioxidanter än tjugo gånger så mycket av en enskild antioxidant. Variation är sannolikt viktigt, men varierar du mellan livsmedel som har höga ORAC-värden lovar jag att du har fått ett bra antioxidantintag. Här följer en lista över ett antal livsmedel som har testats. Värdena gäller för 100 gram av livsmedlet. Tänk på att energiinnehållet är oerhört olika. 100 gram choklad innehåller mer än tio gånger så mycket energi som bär.
Livsmedel ORAC-värde
Mörk choklad 13 120
Mjölkchoklad 6 740
Katrinplommon 5 770
Blåbär 4 460
Granatäpple 3 307
Russin 2 830
Björnbär 2 036
Grönkål 1 770
Tranbär 1 750
Vitlök 1 662
Jordgubbar 1 540
Spenat 1 260
Hallon 1 220
Gul squash 1 150

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar