lördag, november 17, 2007

Insulinbomben!

Det är svårt att förstå att det har kunnat gå så fel i dagens samhälle, att Diabetes 2 kommer att bli ett stort hot för vår framtida hälsa!
-Varje timme, dygnet runt dör en svensk av diabetes och dess följdsjukdomar
- Diabetes förkortar livet med upp till femton år.
- Den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.
- I dag är 700 000 svenskar drabbade av diabetes typ 1 eller 2 varav 350 000 personer vet inte om att de är sjuka - och får heller ingen behandling.
- Omkring 1,5 miljon svenskar är i riskzonen för att drabbas av diabetes 2
- Bara i Sverige beräknas antalet diabetessjuka öka med 20 procent inom 20 år.
- 30 000 barn är i riskzonen att utveckla diabetes 2
Förr kallades det "åldersdiabetes" eftersom det nästan uteslutande drabbade äldre. I dag är åldersdiabetes ett omodernt uttryck.
Svenska barn och ungdomar, så unga som elva år, får diagnosen typ 2 diabetes.
I dag kämpar ungefär hundra barn och tonåringar med sin typ 2 diabetes.
Orsaken till att Diabetes 2 ökar är vår förändrade livsstil.
Barn och unga blir allt tyngre, och allt orörligare.
Omkring vart fjärde, femte svenskt barn lider av övervikt eller fetma.
Uppskattningsvis 50 000 barn och ungdomar är feta. Av dem har mellan 60-70 procent störd sockeromsättning med för höga insulinnivåer, det som ibland kallas insulinresistens.

Varför utvecklar vi Diabetes 2?
Alla kolhydrater höjer vårt blodsocker, hur snabbt beror på hur de t ex är uppbyggda eller behandlade.
Man skiljer på långsamma kolhydrater (lågt GI) och snabba kolhydrater (högt GI).
När vi äter en ”snabb” kolhydrat t ex en kanelbulle som bryts ned mycket snabbt i kroppen och förvandlas till glukos i kroppen. Glukosen påverkar ditt blodsocker snabbt och du får högt blodsocker. Då går det ett ”larm” ner till bukspottskörteln som börjar producera insulin och ”pytsar” ut insulinet genom en lucka.
Insulinet har till uppgift att sänka ditt blodsocker.
Bukspottskörteln vet dock inte om du tänker äta en bulle eller fem, så den fortsätter att ösa på med mer insulin och följden blir att blodsockret blir alldeles för lågt.
Då blir du trött, okoncentrerad och – sötsugen!
Ofta tar vi då en annan sötsak som dämpar suget och ”insulincirkusen” är ingång igen!
Enkelt förklarat så går gångjärnen sönder på luckan som öppnas och stängs för att ”pytsa” ut insulin i blodet pga av att bukspottskörteln helt enkelt aldrig får vila och måste producera mängder med insulin hela dagarna. Vår kropp är inte byggd för att klara den ansträngning som vi utsätter den för! Vi utvecklar Diabetes 2 när vår bukspottskörtel går sönder.
Idag går den tyvärr sönder på barn och ungdomar och håller inte hela livet som den gjorde förr i tiden.
Så skyddar du ditt barn!
Claude Marcus, professor och ansvarig för rikscentrum barnfetma vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, ger sina tio bästa råd i Expressen:
1. Fetma grundläggs i tre till sjuårsåldern - redan då är det viktigt att börja tänka på barnets kost och fysiska aktivitet.
2. Lär barnen att det ska vara självklart att gå eller cykla när man ska göra saker - inte bara åka bil eller buss.
3. Gör något fysiskt tillsammans med ditt barn varje helg, som att spela fotboll eller gå i skogen.
4. Återupprätta måltidsordningen. Se till att barnet äter tre gånger om dagen och på bestämda tider. Frukt är ett lämpligt mellanmål.
5. Gör tre, fyra dagar i veckan helt sockerbefriade - inga bullar, oboy, godis, saft, läsk eller lightläsk. Barnet behöver vänja sig vid andra smaker - och upptäcka att frukt smakar sött.
6. Minska barnets skärmtid - tiden framför datorn och tv:n.
7. Om barnets föräldrar har separata hushåll - ha samma regler om mat.
8. Påverka: Se till att det inte finns läskautomater i skolan eller godis och läsk i skolfiket. Kämpa för gymnastiksalar till alla och mer gympa på schemat.
9. Då ska du söka hjälp: Om ditt barn är över 10 år och fet och om ni dessutom har typ 2 diabetes i familjen är det en bra idé att söka läkare, exempelvis på vårdcentralen, för att göra ett blodsockertest.
10. Om ditt barn redan har typ 2 diabetes: Skippa skulden men inte ansvaret för barnets hälsa. Många lever ohälsosamt utan att drabbas av typ 2 diabetes. Det handlar både om livsstil och ärftlighet. Med rätt förändringar kan barn och unga bli betydligt friskare och en del helt fria från sjukdomen.
Taget ur Diet shop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar