torsdag, februari 26, 2009

Alla dieter lika dåliga !?

Idag har media uppmärksammat en ny studie som säger att "Alla dieter är lika dåliga".
Men riktig lågkolhydratkost, som tidigare visats vara bäst i ett antal studier, var inte med.

Alla dieterna i dagens studie gav råd om minst 35 E% kolhydrater.

De studier som visat överlägsen effekt av lågkolhydratkost har rekommenderat betydligt lägre kolhydratsintag - ner mot 20-30 gram per dag, åtminstone vid starten. Det vill säga runt 5 E% kolhydrater.

HÄR kan ni läsa mer om det; hos Kostdoktorn!

torsdag, februari 19, 2009

Vad får man äta när man äter LCHF-kost?

MINA LCHF-regler:
1.Ät dig mätt! (för att hinna känna när du är mätt, måste du äta långsamt!)

2.Ät bara när du är hungrig! Är du sugen på något; ät mat (fett + protein)! Suget försvinner! Efter några dagar med LCHF har du inte kvar något som heter sug; genialiskt eller hur?

3.Ta bort det mesta av kolhydraterna: socker, mjöl, bröd, pasta, ris, potatis. Minska så mycket du trivs med!

4.Ät kött, fisk, ägg osv. med lite ovanjordsgrönsaker: Alla sorters sallad, broccoli, blomkål, spetskål, brysselkål, aubergine, squash, paprika, gurka, brytbönor, haricots verts, vitkål, spenat, sparris, ingår där.

5.Fyll på med fett tills du är mätt (fullfeta gräddsåser, smör/eller bregott, olivolja, crème fraiche, grädde, avokado). Unvdik helt margariner och andra konstgjorda fetter!

ÄT OCH NJUT AV DETTA:
Mjölkprodukter: Mjölk, fil, yoghurt (finns laktosfria varianter för laktosintoleranta), grekisk/turkisk yoghurt, ost , keso, crème fraiche, grädde, smör, majonnäs (välj de fullfeta produkterna!).
Välj helst ekologiska produkter. Inte lågfettprodukter, och inte sockrade!
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk och skaldjur. Skär inte bort det synliga fettet!
Kryddor utan glutamat, smakförstärkare och E-nummer, salt efter smak.
Hemgjorda såser utan kolhydrater.
Grönsaker. Vinägerdressing. Majonnäsdressing. Linfrön.
Oliver. Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade)
Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad produkt som finns i hälsokostaffärer eller andra välsorterade inköpsställen).
ÄGG (helst ekologiska: De innehåller mer omega-3)= Ägg är som ett multivitamin-piller!

Titta i affären på innehållsförteckningen:
Högst 5 g kolhydrater per 100 g av livsmedlet!

ÄT MÅTTLIGT AV: bönor, linser, frukt, nötter, mandel, solrosfrön, någon bit 70-86% choklad, men undvik detta om du vill gå ner i vikt. Drick sparsamt med alkohol; som du vet är den fettbildande och stör blodsockerbalansen! Öl innehåller maltos som är en mycket snabb kolhydrat.

ÄT HELST INGET AV:
potatis och potatisbaserade varor (chips, pommes), Ris/risprodukter, majs/majsprodukter (cornflakes), spannmålsbaserade produkter (pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka mm), korv/charkvaror (E-nummer, glutamat), godis, kaffebröd, tårta, sockersötade drycker, margariner; ALLT SOCKER och ALLT SOCKRAT!
Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska fetter), omega-6-rika matoljor som majsolja, solrosolja, sojaolja och jordnötsolja.
Frukt som t.ex. bananer och vindruvor innehåller snabba kolhydrater och bör undvikas, liksom all annan frukt om man vill gå ner till målvikten. Om du vill äta en frukt, ät den så som efterrätt, och max 1 frukt/dag. Om viktnedgången går trögt bör du utesluta frukt, nötter och bröd tills du väger det du vill.

Mer infor för LCHF-nybörjare hittar du här: http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf
eller klicka HÄR

onsdag, februari 18, 2009

Lyssna på din egen kropp, del 2!

När du har läst förra inlägget, kan du fortsätta med detta.
Här kommer nämligen några frågor att fundera över, när det gäller dig, din kropp och din kost.

1.Vad äter du för kost idag? Egna erfarenheter av LCHF, andra kostmetoder ?

2.Upplevda hälsoproblem, förbättringar vid ev tidigare kostförändringar?

3.Vilka förändringar önskar du uppnå i ditt hälsotillstånd?

4.Varje människa är unik. Bland det viktigaste för att kunna förbättra sin
hälsa och välbefinnande är att lyssna på sin kropp. Hur ofta lyssnar du in vad
din kropp säger dig? Hur kommunicerar den med dej? Vad ger den dig för budskap`?

5.Vilken kost mår du bra av, vad får du för signaler då?

6.Vilken kost mår du inte bra av, hur märker du det?

7.Hur ofta bör du äta för att må bra, med kolhydratrik/kolhydratfattig kost?

8.Hur mycket bör du äta för att må bra? Hur snabbt/långsamt äter du?

9.Tuggar du maten tillräckligt länge? Hur sitter du till bords?

10.I vilken atmosfär och miljö äter du?

11.Hur mycket och när bör du dricka för att må bra?

12.Vad gör du efter att du ätit? Hur väl smälter du maten?

13.Har du problem med rapningar eller gaser?

14.Hur ofta bör du tömma tarmen för att må bra?

15.Något annat du reflekterat över, eller vill påpeka för dig själv?

Ta en paus och fundera igenom dina svar. Du lär dig säkert mycket om dig själv redan nu. Sen fortsätter du.

1.Vad har jag för målsättning med min kostomläggning?(hälsa, vikt,kropp,annat..)

2.Vilka faktorer påverkar mig när jag väljer min dagliga kost?

3.Vad fokuserar jag på när jag genomför kostomläggningar?

4.Vad motiverar mig?

5.Tänker jag på kostförändringarna som en bestraffning (nu får jag inte äta det som
jag tycker är godast, nu unnar jag mig en bulle..etc..) eller osm något jag gör
för att vara snäll mot mig själv (nu ska jag äta mat som jag verkligen mår bra
av, mat som jag tål och som jag får mycket näring av)?

6.Är du van att bara räkna kalorier eller tänker du på vilken sorts mat du får
kalorierna ifrån? Tror du att Coca Cola light och vatten är likvärdigt för
kroppen att inte för att de båda innehåller noll kalorier?

7.Har jag råkat ut för riktiga utmaningar vad gäller kostomläggningen,
under veckan.Isåfall; vilka var dom, och hur tog jag mej igenom dem? Behöver jag
hjälp med detta?

8.Vad har jag lärt mig om mej själv under denna vecka/månad/osv med LCHF-kost?

Paus till en funderare. Reflektera och tänk igenom; det finns mycket att förbättra.
Vi fortsätter igen:



1.Hur reagerar din kropp när du äter stora mängder kolhydrater, till exempel
pastamåltider, flera skivor bröd, sockerrika livsmedel som kakor, saft och sötsaker?

2.Hur snabbt blir du hungrig eller sugen igen?

3.Hur blir din energikurva? Känner du dig pigg eller trött efter måltiden, känner du någon dipp i energikurvan? Vad gör du då?

4.Har du märkt någon skillnad på minnesförmågan, koncentrationsförmågan, uppfattningsförmågan, humöret etc när du äter högkolhydratkost jämfört med lågkolhydratkost?

5.Med vilket kost har du lättast att koncentrera dig, behålla uppmärksamheten och närvaron, slippa stora humörsvängningar etc?

6.Har du märkt någon skillnad i stressnivå, tålamod, uthållighet, inre lugn tec, när du äter socker/högkolhydratkost jämfört med lågkolhydratkost?

7.Har du märkt någon skillnad på närstående i din familj, till exempel dina barn, när de får i sig mycket socker?

8.Är det en belöning för barnen att vi vuxna ger dem godis?

9.Finns det något annat sätt att belöna dem på som är bättre för deras hälsa och välbefinnande?

10.Brukar du äta dig proppmätt eller lämnar du litet plats kvar i magsäcken?

11.Har du känt skillnad i din energinivå efter måltid mellan att ha ätit dig proppmätt eller mätt men ändå med viss plats kvar i magsäcken?

Det finns mycket mer att fundera på, men vi börjar så här. Vi kan ju inte bli experter över en kväll ??

Lyssna på din egen kropp!

När man äter enligt LCHF får man lära sig att lyssna på sin egen kropp.
Detta kan vara ett mycket svårt jobb till en början, eftersom man inte gjort det i så hög grad tidigare.

Efter ett tag på LCHF lär man sig känna igen signalerna från sin egen kropp: Vad man tål och vad man inte tål, d.v.s när blodsockret stiger och inte, när man får tillbaka ”suget” efter kolhydraterna, eller om man ”klarar” sig. Samma sak gäller för aptitregleringen: Det är svårt att överäta sig på fett så länge man håller sig till den rena maten. Jag tror dock att det är viktigt att man äter så ren mat som möjligt, dvs. mat som inte är processad, för att dessa signaler ska fungera. Processad mat har en förmåga att dölja fettet för kroppen och således lura oss att äta mer än vad vi borde. Processad mat kan tex. vara korv, färdiga sallader och artificiella sötningsmedel.

Din kropp vet vad den behöver, och när. Den säger till.
Problemet hittills har ”bara” varit att du inte lyssnat på den.
Du har gått omkring dag ut och dag in, och trott på allt, vad alla dietister och läkare skrivit och sagt om kostråd, regelbundna mattider, minst 8 timmars sömn…osv, när du i själva verket borde ha lyssnat mer på dig själv.
Vad mår jag bra av? Hur mycket sömn behöver JAG? Hur ofta behöver JAG äta? VAD behöver jag äta för att må bra? Osv…
Det är egentligen ganska självklart när vi inser hur lätt det kan vara!
Jag har nu mer lärt mig att följa min egen kropps signaler, än ”dom där människornas” ordinationer. För vad vet dom om mej och min kropp???
När jag är trött så sover jag. När jag är slut så vilar jag. Sover jag i snitt 6h/natt och mår bra av det så fortsätter jag med det. Jag skiter i deras 8 timmar.
När jag är hungrig så äter jag. När jag vill må som i ett enda lyckorus och energirus, så äter jag enligt LCHF. När jag vill slippa min värk så äter jag enligt LCHF. När jag är mätt så slutar jag äta, oavsett hur mycket jag har kvar på tallriken, trots att det är "ofint" att lämna mat.
När jag är törstig så dricker jag.
När jag är pinknödig så pinkar jag. ;-)

Som ni ser är det helt naturligt att lita på sin kropp :-)

Jag skiter fullständigt i vad alla läkare och dietister ger för råd, eller hittar på för metod härnäst.
Min kropp ger mej mer vettig information under en timme, än vad dessa människor ger mej på 10 år. Så är det bara.
Tro inte på någon annan än dej själv och din kropp, när det gäller vad som är bäst för dej!


Med LCHF blir det lättare att lyssna på kroppen, för den blir inte styrd av alla hormoner, bl.a insulin, som ger dig sockersug och humörsvängningar!
Man står sig längre på LCHF-kost, och suget försvinner direkt, vilket gör att man inte behöver stoppa i sig sockerrik-föda var 3:e timme.
Regeln med att äta var 3:e timme gäller inte för LCHF:are, den gäller endast för socker-ätare och bäbisar! ;-)
Socker-ätare MÅSTE nämligen fylla på med energi var 3:e timme för att överhuvudtaget orka fortsätta (och slippa ungern!), medans en som äter lågkolhydratkost klarar sig flera veckor på fett-driften :-) Smidigt, eller hur?

måndag, februari 16, 2009

Bojkotta Becel - Bojkotta Unilever



http://www.kostdoktorn.se/bojkotta-becel-unilever

Får företag ta till vilka knep som helst för att sälja mer av sina produkter?

Lura friska människor att tro de är sjuka? Att de riskerar dö om de inte äter onaturliga kemikaliefyllda lightprodukter?
Gömma varningstexten för barn, ammande och gravida som inte får äta dem?
Dölja köpt reklam i tidningar som redaktionellt material?
Via PR-företag “utbilda” journalister i att naturligt fett är farligt, och de egna konstgjorda fetterna är nyttiga?
Att försöka sälja mer till priset av människors hälsa bör inte vara acceptabelt. Unilevers marknadsföring är därför djupt oetisk. Hjälp till att förbättra världen. Bojkotta Becel och tillverkaren Unilever.

fredag, februari 13, 2009

FETT RÄTT!


Adlén har fett rätt enligt han själv.
Jag håller med!

Läs igenom artikeln så kanske du också håller med ?

Beställ trendrapporten på: www.trendrapporten.se

lördag, februari 07, 2009

LCHF Räkpaj

Detta är en variant av paj som man kan göra när man äter enligt LCHF.
En annan variant är Tacopajjen, som jag skrivit recept på tidigare.
Den här var inte lika god som Tacopajjen, men ändå jäkligt god ;-)
Det finns än så länge, inte så mycket som slår Tacopajjen....

4-6 portioner
PAJSKAL


4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör

PAJINNEHÅLLET

500 gram räkor
200 gram räkost
1 dl creme fraiche
3 msk kallpressad vitronsaft
hackad dill om man vil
peppar.
2 dl riven smakrik ost

Tillagas på spis och i ugn: 225*C

SMält smöret i pajformen i ugn. Vispa hastigt ihop stanningen och grädda till torr yta med ordentligt färg.

Smält räkosten tillsammans med creme fraiche och citron i tjockbottnad kastrull. Lyft kastrullen från värmen och rör ner räkorna. Fördela röran på botten av pajskalet och strö osten över. Grädda till gyllenbrun yta.
Vänta ca 15 minuter innan det ska serveras så att innehllet hinner stanna en aning.

Smaklig måltid!