måndag, juni 01, 2009

Janssons Frestelse, på LCHF-vis

Den här "janssons"-gratängen gjorde vi när vi hade LCHF-kurs med matlagning.
Den smakar såklart inte riktig Janssons, men jag tycker att den ersätter den rätt så bra faktiskt.... Den duger!!

1. Smöra en ugnsform
2. SKiva blomkål och lägg ett lager längst i botten på ugnsformen
3. Skiva 1 lök och sprid lökringarna över blomkålen
4. Lägg ut ansjovisfileerna ovanpå löken
5. Ta ytterligare ett varv med blomkålsskivor. Häll även på alla smulor.

Ibland kan gratängen bli lite vattning, så då kan man ställa in den såhär i 200*c varm ugn i 15 minuter. Prova dej fram.

6. Häll spadet från ansjovisen och grädde över och värm i ugnen tills den blivit gyllenbrun, som en gratäng ska vara.

Det kan bli en väldigt tunn gratäng, så har du mer blomkål hemma kan du göra ytterligare något varv med ingredienserna.

Smaklig måltid!

Hemgjord Bearnaisesås

Börja med att ta fram alla ingredienser.
150 gram smör
7 vitpepparkorn
1 tsk Persilja 
1 tsk Dragon
4 charlottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vatten

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
Krossa vitpepparn med bladet på en kniv och hacka löken fint.
Lägg det tillsammans med vatten, persilja och vinäger i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).
Låt det koka ihop tills endast ungefär en halvdeciliter återstår.
Under tiden kan man hacka dragon och persilja.
Sätt också en större kastrull på spisen och koka upp vatten till vattenbadet.
När vätskan minskat silar man av lök och kryddor, därefter slår man tillbaka vätskan i kastrullen.
Den lilla kastrullen sätts ner i vattenbadet, vattnet ska inte koka, bara sjuda.

Tillsätt äggen under vispning ett i taget, och fortsätt vispa tills det tjocknar. Jämn och lugn takt.
Därefter drar man av kastrullerna från värmen och tillsätter det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under vispning på samma sätt som med äggen.
Avslutningsvis tillsätts de hackade kryddorna, smaka och tillsätt ev. mer vinäger om du vill ha en skarpare smak.
Lite salt kanske också behövs.

*******UPPDATERAD******

DUBBEL SATS!
300 g smör - smält och låt svalna
14 vitpepparkorn - krossas!
2 tsk fryst persilja
2 tsk Dragon
8 charlottenlökar - hackas smått!
6 msk vitvinsvinäger
6 äggulor
2 dl vatten

Första omgången = Jag gjorde dubbel sats direkt, och gjorde som man ska....(se ovan!)
Sparade löken och det andra som ska silas bort = till nästa omgång!
När det är klart häller jag upp det i en glasburk och låt kallna!

Andra omgången = gjorde dubbel sats igen, men använde den sparade löken (m.m) och häll ner i kastrullen. Häll dit nytt vatten (2dl) och då BARA 4 msk vitvinsvinäger (istället för det dubbla 6 msk - tänkte att löken hade kvar lite sånt från första omgången).

Koka upp och låt koka ihop. Jag pressar ur löken med vispen allt jag kan. 

Sila bort löken (mm), och vispa ner 6 äggulor i en tunn stråle. 
Och sedan dit med 300g smält och kallnat smör, och sist 2 tsk dragon!

Blev supernajs!!!


Bea-sås kan ätas till det mesta för att få upp fetthalten på portionen.
Såsen som blir över slås i en glasburk. Låt det svalna, sätt på lock och sen in i kylen.
Den klarar att värmas i micron och håller sig färsk ungefär en vecka med tillslutet lock.
Kan även ätas rumstempererad.

Jag varnar för den GODA smaken. Den är inte att leka med ;-)
Det finns en RISK att du aldrig kommer att köpa färdig bea-sås igen.

Marrängtårta med mandariner och kakao

Den här tårtan funkar i alla lägen! Går snabbt att göra och är fruktansvärt god!

Marrängen:
3 dl blandade malda nötter/mandlar
lite sötningsmedel, om man vill. Jag brukar skippa det.
3 äggvitor

Värm ugnen till 150*C.
Mal nötterna och blanda dem med sötningsmedel. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skul och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, så det blir en stor rektangel.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills den fått fin färg och blivit "marräng-ig".
När marrängen är klar tar du ut den, delar den på mitten så du får två bottnar, och sen lossar du bägge bottnarna omedelbart med en vass kniv, så att de inte kletar fast i plåtpapperet.
Låt svalna.

Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 mandariner (ibland har jag använt hallon istället. Jordgubbar borde funka!)

Vispa grädden till ett skum. Lägg samman bottnarna med vispad grädde emellan.
Spritsa resten av grädden över tårtan och garnera med madrainerna/hallonen/jordgubbarna. Pudra över kakao.

Med bären blir det en god och fräsch sommartårta!

Kassler i ugn

En god och enkel lunch och Middag.
Snabbmat i enkelhetens namn!

1. Skär kasslern i tunna (eller tjocka) skivor
2. Skär ananas-ringar i regnbågs-halvor
3. Hyvla en jäkla massa ost

Lägg dessa tre grejjer omlott, i en ugnsform.
Först en skiva kassler, sen en ananas-ringhalva, sen några skivor ost.
Gör flera sånna lager till kasslern är slut.
Skiva några skivor ost över hela "kalaset" i formen.

In i ugn, ca 200*C tills osten smält och kasslern blivit genomvarm!
Ät och njut!
Ananasen innehåller kolhydrater, så det blir inte 0%. Men har man inte ätit kolhydrater den dagen, kan man kosta på sig 2-3 halvor, det blir ändå inte mycket kolhydrater.
Mer orkar du förmodligen inte; det blir 3 skivor kassler, mycket ost, och 3 halva ananasringar.
Till det kan du äta en klick creme fraicke, eller någon hemmagjord tzatziki.

Det blir många skivor på en stor "klump" kassler, så detta passar så bra att man gör flera matlådor och fryser in, så har du färdig snabbmat i frysen när du så vill :-)

Omelett-variationer

God som frukost, lunch eller middag!
Går att variera i all oändlighet!

Här kommer förslag på hur JAG brukar göra mina omeletter;

1. Vispa ihop några ägg; 3-5 stycken
2. Häll i 1 dl grädde (eller mer..hehe)
3. Blanda i 1 dl keso.

4. Stek bacon.
5. Häll över omelett-smeten
6. Lägg i skurna tomater och paprikor så att de får steka med och bli klara
7. I slutet brukar jag lägga på 2 cheddar-ostskivor.

KLART!
Som sagt, väldigt matigt och gott.

Om man vill kan man tillsätta det man tycker är gott; räkost, champinjoner, köttbitar, choritzo-korvar, räkor (tillsättes i slutet så de inte blir sega!), skink-strimlor, köttfärs, lök, ja...låt fantasin flöda!!
En omelett kan man för-göra (inte förgöra hihi), och ta med sig i matlåda om man ska på utflykt. Gör med fler ägg, mer keso, mer bacon så räcker det till fler! Går att äta kall eller varm.
En dressing till kan vara gott; jag brukar göra den här:

Creme Fraiche + rödlök + lättstekta baconbitar + dill/perslja + lite salt
SUPERGOTT!

Filfrukost med müsli

Här kommer ett recept på en god och varierande frukost, ifall man tröttnat på äggen ;-)
(själv tror jag aldrig att jag kommer att tröttna på äggen, jag ser väl snart ut som ett ÄGG!) men det kan ändå vara gott med alternativ....

Enkelt och gott!

1. Fjällfil, Norrlandsfil (ny) eller Turkisk Yoghurt i en tallrik.
2. Häll på lite grädde om du vill, det blir mycket godare!
3. Som "topping" använder ni antingen Nöt-müslin, några solrosfrön och loppfrön, eller varför inte "lyxa" till det med lite bär!?

Har du svårt att bli mätt på detta, kan du alltid steka några skivor bacon till, eller göra NÖTBRÖDET och bre på mycket smör och flera ostskivor, eller om du nu inte är trött på ägg; steka ett ägg och äta med en smörklick vid sidan om!

5 gram kolhydrater / 100 gram livsmedel

Rubriken är ett riktmärke.
När du handlar; välj livsmedel som innehåller mindre än 5 gram kolhydrater / 100 gram av livsmedlet.

Man får, om man följer LCHF´s riktlinjer, äta upp mot 20 gram kolhydrater/dag.

Det innebär att om du äter 400 gram av ett livsmedel som har 5 gram kolhydrater/100 gram, så har du fått i dej dina 20 gram kolhydrater.

Därmed är det inte sagt att livsmedel ÖVER 5 gram kolhydrater är "förbjudna", du får bara äta mindre av den varan...
exempelvis om en vara innehåller det dubbla kolhydrater, alltså 10 gram/100gram, så får du bara äta 200 gram av det, totalt!

Jag försöker ligga nära noll kolhydrater, vilket inte är lätt.
Kolla på www.minmat.net och se hur du ligger till!
Det smyger in kolhydrater både här och där, och även om man tror att man ligger på noll, så har man ändå några gram i slutet av dagen ändå!
Det följer med köttet, med mejeriprodukterna och mycket mer.....
Men som sagt; ändå upp till 20 gram kan du ligga på.

Skulle man sen "Överskrida" dom grammen någon dag, så är det inte hela världen. Du känner ju själv hur du mår, och om du blir mer "sugen" efter en sån dag.... Man lär sig av sina "misstag" heter det juh... :-)
Sen märken man fort vad man "tål" och inte tål.
Som tex, nötter, mjölk, ost, mörk choklad.

Jag säger som jag brukar; Lyssna på kroppen!
Märker du av blodsockerhöjningen, och efterkommande socker-sug eller vad-som-helst-sug så kanske det är klokare att låta bli just det livsmedlet tills man kört ett tag till, eller tills man kommit till sin målvikt.

Det jag märkt, är att jag är inte lika "Känslig" mot kolhydrater nu som förr.
Kommer det en ätardag, så påverkas jag inte lika mycket längre. Däremot kan jag få ett enormt SUG, och det är då jag får problem. Suget är det värsta.
Ätardagar undviker jag ändå, men ibland är man bortbjuden hos folk man inte "Känner" och då kan "nöden" ibland kräva att det slinker ner en deciliter gratäng (eller vad som helst) för att man ska slippa diskussioner. Händer tack och lov inte så ofta...hahaha
I övrigt är jag stenhård.

Sen kan det vara svårt att välja bra mat "ute".
Igår på morsdag tex.
Våran familj hittar alltid på något tillsammans, och oftast innebär det att ÄTA ;-)
Detta ätande !! ha ha
Det blev pizzerian, för vi har inte så mycket att välja på...haha
(Pizza eller skrovmål??)
Men det gick ändå jättebra.
Jag och min pappa beställde en inbakad pizza och åt bara upp fyllningen: fläskfile, mycket ost, bea-sås, tomatsås mm. Vi blev behadligt mätta och bättre i magen än dom andra fis-magarna ;-) he he
Mamma åt en stek och sås, så det gick ju det också!
Men nog är det lite problematiskt när man inte har så mycket att välja på..... Men det får man räkna med när man bor i en liten håla ;-)

NÄ, dax att käka upp dom nygrillade kycklingklubborna och en vitlöks-cremefraiche sås till! mums!