fredag, mars 05, 2010

Nyttiga hemgjorda ansiktsmasker =)

Hej på er!
Här har jag några intressanta recept på olika hemgjorda hudcremer, ansiktsmaskar och peelingmaskar som kan vara roliga att prova!
Tänk på att ta hand om dej själv med jämna mellanrum - Egen Tid!
Varför inte göra en av dessa cremer, åka till simhallen och simma några längder, bubbla en stund och sedan sätta sig i bastun med nån av cremerna på huden ?! Det kan man kalla friskvård för själen OCH huden!!!

GRAPEFRUKTMASK
Stramar upp huden

1 liten grapefrukt
1 liten skål yoghurt naturell
Skala grapefrukten och dela den i klyftor. Avlägsna kärnor och hinnor och blanda med yoghurten i en mixer. Kör till en smet.
Lägg i en skål och ställ i kylen 1 timme. Applicera i ansiktet och låt sitta 10 min. Skölj varsamt bort med kallt vatten.
Grapefrukt innehåller bland annat AHA-syror vilket gör den till en effektiv uppstramare vid utvärtes bruk!
*

ANSIKTSMASK AV AVOKADO

Ger nytt liv åt trött hy

1 mogen avokado
1 tsk flytande honung
1 tsk citronsaft
1 tsk yoghurt naturell
Blanda alla ingredienser i en skål och mosa till en smet. Ställ i kylen 30 min. Applicera masken i ansiktet och låt sitta i 10 minuter innan den avlägsnas med kallt vatten.
*

ANSIKTSMASK MED ÄGGULA
Ger näring åt torr hud

1 msk honung
1 stor äggula
1 tsk potatismjöl
Blanda honung, äggula och potatismjöl i en skål och rör till en fin smet. Applicera jämnt på ansikte och hals, och låt sitta i ca 20 minuter. Skölj bort med bomull och vatten. Upprepa 2 eller 3 gånger i veckan, och blanda till en ny mask vid varje behandling.
*

PEELINGMASK
Avlägsnar döda hudceller

3msk torkade persilje-citronmeliss-eller fänkålsfrön
1,5 dl kokande vatten
1msk malt havremjöl
2 droppar mandelolja
Gör örtinfusion genom att hälla vattnet över örterna och täcka dem i 15 minuter. Sila bort örterna. Låt infusionen svalna och tillsätt sedan tillräckligt mycket till havremjölet för att få en pastaliknande konsistens, Tillsätt mandeloljan.
Stryk peelingmasken i ansiktet och på halsen och låt sitta i 20 minuter. Skölj bort med ljummet vatten och klappa torrt.
*

KRÄM FÖR ANSIKTET
en klase vindruvor
1 msk vispgrädde
½tsk citronsaft
Krossa druvorna med en gaffel och pressa genom en sil för att få 1 msk druvsaft. Viska grädden och druvsaften lätt och fluffig. Tillsätt citronsaft lite i taget och rör försiktigt så att allt blandas väl. Applicera i ansiktet och på halsen. Låt sitta i 10 minuter och skölj sedan med varmt vatten.
- Vindruvor innehåller selen som är mycket viktigt i antiåldrandeämne som ger skydd mot hjärtsjukdomar och stärker immunsystemet. Dessutom hjälper selen huden genom att hålla fina linjer och rynkor i schack (inet för att vi har några men...hahaha...DE KOMMER!!! ;-)
*

EXFOLIERANDE PAPAYALOTION
Fräschar upp och förnyar huden

1 stor färsk papaya
en bit tunt bomullstyg
1 kopp kamomillinfusion, kyld
Skala papayan, ta bort kärnorna och finfördela fruktköttet i en matberedare eller mixer. Pressa puren genom tyget för att tillvarata all fruktsaft. Blanda saften med samma mängd kamomillinfusion och rör om ordentligt. Applicera lotionen på ansikte och hals med bomulstussar. Undvik ögonkontakt. Låt verka i 10 min, skölj sedan. Håller i kylen upp till 2 dagar.

Lugnar inflammationer i hela kroppen. Vid utvärtes brus smälter papaian bokstavligen döda hudceller och fungerar utmärkt som en mild exfoliant.
*

BANANINPACKNING
ger fukt åt torrt hår

1 mogen banan
2 tsk druvkärnolja
Mosa bananen med en gaffel och blanda sedan med oljan till en smte. Massera in i hår och hårbotten, täck håret med plastfolie och låt sitta i 30 min. Tvätta bort med ett milt schampo.
*

MELONLOTION
svalkar och fuktar huden

1/4 färsk melon, skalad och urkärnad
en bit tunt bomullstyg
½ citron
1 msk olivolja
Kör melonen i en mixer och filtrera sedan genom tyget för att tillvarata fruktsaften. Krama ur 1 tsk saft ur citronen. Blanda melonsaft och citronsaft och olivolja i en behållare.
Täck med lock och förvara i kylen. Applicera 2 gånger om dagen på ansikte och hals med bomull. Håller i kylskåp upp till 2 dagar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar