söndag, januari 10, 2016

Nyårs-tönten kunde inte låta bli =)

Ni vet ju att jag är en "nyårs-tönt" så jag KAN bara inte låta bli att sätta upp nya Mål & Delmål när det nya året har sin början! ;-) :-D

Tanken var att jag inte skulle blogga något mer; dels hann jag rent inte med, och dels hade jag tappat inspirationen och kände väl att andra sociala medier tog över där litegrann (Träningsplupp på facebook och Instagram tex....)....men mest av allt berodde det på att min Hypotyreos (långsam ämnesomsättning, trötthet, hjärndimma och tillhörande omotivation) satte stopp för hela mig; på alla plan!

Jag har försökt fokusera på att BLI FRISK, och det tar tid kan jag lova!
Vid stressiga perioder (kanske lärare inte är det bästa jobbet angående den biten haha) så blir min Hypotyreos värre; Jag blir långsamt tröttare och tröttare och när den stressiga perioden är över och jag försöker stanna karusellen så kommer den förlamande tröttheten i efterhand och allt i livet blir som ett töcken :-(

Att fokusera på att INTE STRESSA kan även det vara stressande i sig.
Att ha 5 barn under 9 års ålder är definitivt stressande.
Att hinna jobba heltid, sköta 2 hus, 4 hundar och mej själv kan vara rena rama stress-hjulet som bara snurrar fortare och fortare tills det blir svårt att bromsa det.

Jag har läst på MYCKET om kostens påverkan, och det är det jag har att tacka för nu när jag ändå känner mig piggare och piggare.
Min Hypotyreos uppkom nog efter 3:e barnet. Då hade jag alltså fått barn år 2006, 2007, och 2008. Kroppen pallade helt enkelt inte med! Att bära mer än 2 barn tätt kan vara påfrestande för kroppen, och många hypotyreos-problem kan börja med det. Jag fick 3 -- sen 4 ---- sen  barn på under 5 år och 8 månader. Inget jag ångrar givetvis - skulle dumt nog göra samma sak igen om vi spolade tillbaka tiden igen - men absolut något jag måste kämpa med livet ut!

Det finns många småknep som jag använder i vardagen för att läka min sköldkörtel, och mina stressade binjurar;
* Sova och vila ordentligt!
* Ljusterapi-lampa som står på skrivbordet på jobbet. Den kör jag all tid jag sitter och har planeringstid.
* Vara ute mitt på dagen (tex lunchpromenad hjälper en hel del!)
* Äta ketogen kost; jag försöker äta så lite snabba kolhydrater som möjligt. LCHF funkar bra för mig; dock så försöker jag även dra ner på mejeriprodukterna, så de enda mejerier jag äter är lite creme fraiche till middagen, och kvarg som mellanmål.
* Spikmatta 20 min varje kväll hjälper väldigt mycket! Det får bort de "onda signalerna" till hjärnan och istället hoppar det fram en massa lyckohormoner. Musklerna slappar även av så jag somnar fortare och sover bättre.
* Stressa ner - inte mer! (svårt ibland, men det är bra om det ringer en varningsklocka precis då man stressar så kan man iaf tänka på att lugna ner sig lite; det hjälper inte att stressa!)
*Rutiner! Typ en mat- och sovklocka, och träna lugnt dagligen (promenader oftast, styrketräning 3 ggr/vecka)
* Smörjer Progesteron 2 veckor innan mens; googla och läs om det om du är nyfiken! :-)
* Äter många kosttillskott som ska hjälpa binjurarna !
* Äter naturligt sköldkörtelhormon (som jag fick börja med i september 2015) och det funkar markant mycket bättre än Levaxin + Liothyronin som jag haft i alla år. Jag börjar faktisk känna mig "normal" (nä nä okej, inte SÅÅÅ normal hihi) men med daglig energi (trots halverad dos) och motivationen kommer krypandes! Hejja! Målet är att tillslut slippa alla hypo-mediciner!Hypotyreos

Undvik: gluten, socker, brysselkål, vitkål, broccoli, grönkål, persikor och päron. De kan innehålla kemikalier som kan hämma sköldkörtelfunktion och den normala produktionen av sköldkörtelhormoner.

Ät ekologisk mat.

Det kan ta 6-9 månader för binjurarna att återhämta sig vid mild binjuretrötthet. 


12-18 månader vid måttlig utmattning.

Jag försöker även mata de goda tarmbakterierna, då det är dessa som egentligen bestämmer vad vi tar upp och hur vi mår!
Detta ger de goda bakterierna mat att mumsa på: 

Kokosfett, Potatismjöl utrört i vatten, Linfrön         

och tillskott av Probiotica (med minst 15 miljarder bakterier).
*Se längst ner i inlägget för mer info om Probiotica!

 Sååå, tillbaka till livet i nutid!
Jobbar heltid, som sagt, och har en hel del aktiviteter på fritiden som måste göras (familj, hus, vovvar mm).
Är även kassör för simklubben, Simtränare och Kassör för 2 olika klasskassor. Jag vet, småpotatis, men allt tar sin tid - och energi! Och när man oftast inte har någon energi över så tar det oftast mer än det ger. Men men, man vill ju ställa upp också, och då får man bita i det sura äpplet! Jag har ändå varit duktig och tackat Nej till mycket av det jag hållit på med tidigare, så jag har blivit bättre ;-) Sakta men säkert hihi.

Jag har provat lite olika upplägg både på kost och träning, och har nu gjort en kombo av allt jag lärt mig hittills.
Kosten är LCHF, och ska försöka hålla mig i ketonfasen ett bra tag i början.
Träningen blir Powerwalk 4 ggr/vecka och Stronglift 3 ggr/vecka.
Jag har fortfarande mitt hemmagym, som dessutom har vuxit litegrann, som jag klarar mig väldigt bra på! 
Stronglift är kort sagt 5 reps x 5 set per övning; 3 övningar per pass: tex Knäböj - Bänkpress - Marklyft, och nästa pass Knäböj - Militärpressar - Skivstångsrodd. That´s it!
Tanken är att köra några korta HIIT (30sek löpning - 30 sek vila) efter varje Stronglift pass - men vi får se om kroppen reagerar på det som STRESS i detta skede; isåfall blir det bara styrketräningen i lugnt tempo.

 I nuläget är det 20 kg som ska bort för att jag ska vara nere på normalvikt. Jag var nära där ett tag, men så kom det ett skov med både värk och den enorma tröttheten så allt gick åt skogen :-( Jag ska försöka vara mer uppmärksam på NÄR det händer och ändå försöka följa rutinerna - bara skala av det litegrann så att kroppen håller sig intakt igenom stormen - och vara beredd på att kanske höjja mina mediciner så jag inte faller ändå ner i träsket, utan kanske bara halvvägs så det känns lättare att klättra upp ;-)

Jag läste flera bra böcker om Hypotyreos, om Stress, och om kost för att bli frisk, på lovet, och jag satte mig ner och gjorde en tankekarta om hur allt hängde ihop! VÄLDIGT INTRESSANT om ni frågar mej ;-) :-)
Här kommer 2 av bilderna som jag satte ihop; kolla gärna in dem (men det är inte säkert att ni förstår hur min hjärna funkar haha) Visst är det intressant hur allt hänger ihop!!!

Det man kan se är att STRESS kan förstöra en hel del i kroppen!! Allt kommer i obalans, och varje obalans påverkar på sitt sätt, och därför kan det även vara svårt att finna den riktiga orsaken till alla olika symtom som man får!
Det jag kom fram till iallafall - och det sa bara KLICK - var att jag har gått med stressade BINJURAR under en väldigt lång tid!! Stress är ju mitt mellannamn, så det är kanske inte så konstigt - men jag MÅSTE SLUTA STRESSA UPP MIG I MIN EGEN HJÄRNA!! Tänk bara allt jag ska hinna, allt jag måste göra, och det måste jag göra innan den där dagen, och hitan och ditan :-O Inte konstigt kroppen säger stopp!!

Så, NYTT ÅR - NYA MÖJLIGHETER! Eller som min 9-åriga dotter skrev till mej på en jättefin lapp och lade på min kudde igår kväll: "Grattis mamma till att du är 1 år klokare och 3 år smartare! Du hjälper till med allt och du gör så mycket för oss barn, och vi älskar dig för det!" 
hahahaha :-D Jag har verkligen stegrat med smartheten ;-)
Och min födelsedag är inte förrän i April, men hon tyckte nog att "nånting hänt" med mig ;-)

Att alltid vara trött är en stress för mej, för då får jag inte vara den mamman jag vill vara, vilket leder till stresshormoner, vilket leder till mer trötthet, vilket leder till...phu! Ja ni förstår, varje liten tanke kan göda SÅ MYCKET stress!! Men det är slut med det nu! Jag har verkligen kunnat omvärdera allt, tack vare att jag fått rätt medicin och kämpat med kost och promenader mm, och det gör SÅ MYCKET! Det är som att få LIVET TILLBAKA!!

Jag är tacksam att jag lever och har det liv jag, och jag är tacksam över min familj och mitt hem!
Nu ska jag se till att bli helt FRISK, så att jag får många många många år till på denna jord! (oj vad djup jag blev, hihi).

Jag har redan börjat, jullovet var en stor ögonöppnare för mig, och bara att känna att det är "Här och Nu" som gäller så minskar stressnivån markant. Man kan inte göra mer än att leva här och nu! Jag kan göra det bästa av NU:et - mer kan jag inte göra!

Huvudmålet är att bli frisk, med diverse metoder som jag redan påbörjat och känner att de ger tillbaka, och sen får kilona gärna rinna av - som de gjorde förut då jag var strikt LCHF:are ;-)
Sen ser vi om jag plinkar ner mina tankar och metoder här i bloggen, .....eller om skrivlusten ska gömma sig ett tag till ;-)  Det är skönt att få skriva av sig också!
Gott nytt år på er alla, och jag önskar er en mycket god fortsättning på 2016 <3 br="">

Vad kan jag mer säga? NU KÖR VI - LIVET PÅGÅR FÖR FULLT! <3 b="">

*Probiotica: Vi är inte bara det vi äter, vi består också av det vi absorberar. För att på bästa sätt bryta ned och ta upp näringsämnen i matsmältningssystemet behöver vi en tillräcklig mängd hälsosamma bakterier. Ett friskt matsmältningssystem innehåller bokstavligen biljontals bakterier och mer än 500 olika arter av mikroflora. De goda bakterierna i våra tarmar stödjer allmänhälsan, den naturliga immuniteten och en hälsosam matsmältning. De allra vanligaste nyttobakterierna är Lactobacilli, som utgör större delen av alla bakterier som lever i tunntarmen, och Bifidobacteria som är den vanligaste nyttobakterien i tjocktarmen. De flesta friska männisor har 100 gånger fler bifidobakterier än lactobacilli. Forskning har visat att när vi åldras börjar antalet hälsosamma bakterier i vår matsmältningsapparat att minska. Till följd av detta löper äldre vuxna en större risk att drabbas av matsmältningsbesvär som förstoppning, diarré och irriterad tarm (IBS) och dessutom ett nedsatt immunförsvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar