torsdag, december 18, 2008

Becel får böter!


Becel får nu böter i Danmark på grund av vilseledande marknadsföring. Deras “kolesterolsänkande” margarin måste nämligen ha en varningstext: att det inte skall ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin.

"Becel - medicin eller mat?

Mattillverkaren Unilever har dömts till böter på 40.000 kronor för vilseledande marknadsföring av den kolesterolsänkande produkten Becel pro-activ, enligt Konsumentrådet.

Konsumentrådet har anmält företaget fyra gånger.

“Det är en produkt som ligger på gränsen mellan medicin och mat. Därför måste det finnas en varning om att den enbart är till för människor som har högt kolesterolvärde och vill sänka det”, säger Sofie Krogh Holm, livsmedelspolitiskt ansvarig på Konsumentrådet.

Skadligt för gravida kvinnor och barn

Konsumentrådet har bland annat krävt att förpackningen märks med ett uttalande om att det bara bör ätas av målgruppen, och det kan vara skadligt för gravida kvinnor, små barn och personer som redan äter medicin för högt kolesterol.

“Det är inte svårt att föreställa sig att när produkten hamnat i hemmet, så äter hela familjen den. Även de barn som bör hålla sig borta från den”, säger Sofie Krogh Holm.

(hämtat från kostdoktorn.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar