fredag, augusti 21, 2009

VITAMINER och LCHF

Vitaminer

Vitaminer och mineralerHur får man i sig vitaminer och andra nyttigheter när man äter så lite frukt? Behöver man äta kosttillskott?

Faktum är att om man äter kött, fisk och ägg samt lite grönsaker så får man i sig allt man behöver.

Att man behöver äta frukt för att få tillräckligt med vitaminer är en myt.

Ett exempel är C-vitamin där apelsin kommer på plats 42 i listan med livsmedel med högst C-vitamininnehåll med 51 mg C-vitamin per 100 gram apelsin.

Detta kan jämföras med t.ex Broccoli som har 120 mg C-vitamin/100 gram och

gul paprika som har 204 mg C-vitamin/100 gram.

Här är en lista över de vanligaste vitaminerna och bra,

LCHF-vänlig mat för att få i sig dessa:

  • Vitamin A (Retinol): Lever, ägg, smör, mjölk
  • Vitamin B1 (Tiamin): Kött (gris och nöt), Solrosfrön, Sesamfrön
  • Vitamin B2 (Riboflavin): Kött, lever, njure, mandel
  • VItamin B3 (Niacin): Kött, lever, fisk, mjölk
  • VItamin B5 (Pantotensyra): Avocado, nötter
  • Vitamin B6 (Pyridoxin): Lever, Kött, Fisk, Nötter
  • Vitamin B8 (Biotin): Ägg, lever
  • Vitamin B12 (Kobalamin): Kött, Lever, Strömming
  • Folat/Folsyra: Lever, Sparris, Ägg, Broccoli, Blomkål
  • Vitamin C (Askorbinsyra): Paprika, Broccoli, Blomkål
  • Vitamin D (Kaciferol): Fet fisk, ägg, lever, smör
  • Vitamin E (Alfa-tokoferol): Mandel, Spenat, Ägg
  • Vitamin K (Fyllokinon): Sallad, Spenat, Broccoli, lever
Detta är hämtat från Allt om LCHF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar