torsdag, augusti 06, 2009

Förskolan som trotsar Livsmedelsverket

"På Montessoriförskolan Lärkan i Hässleholm får barnen standardmjölk och bredbart smör.
Personalen tror inte på kostråden från Livsmedelsverket om fettsnål mat för små barn.

– Lättprodukter hör inte hemma i mat för barn, säger ägaren Marija Kogler Johnsson. Hennes idéer om naturlig mat delar hon helt med kokerskan Carina Kvant som har fria händer att sätta ihop matsedeln för barnen.

***

...hon vet att de små behöver fett för att växa och för att deras hjärna ska utvecklas.
– Då ska det inte vara fett från konstgjorda margariner med tillsatser, utan från riktigt mjölk och smör, säger Marija.
– Jag tycker att Livsmedelsverket har fel när det gäller fettet, kostråden är för snäva. Vi måste fråga oss vad den ökande fetman egentligen handlar om, säger Marija."

Kostdoktorn har också skrivit om det HÄR.
ur Kostdoktorn:

"Pengarna styr?

Bra att fler ser igenom dumheterna. Att barn tvingas hålla sig till lönsamma lightprodukter blir i längden bara livsmedelsindustrin glad av.

Industrins lobbyorganisation med det vackra namnet ”Skolmatens Vänner” har jobbat länge för lightprodukter till barnen.

Det är lönsamt att sälja lättmjölk till liknande pris som standardmjölk. Sen kan man nämligen sälja fettet som tagits bort, och tjäna pengar en gång till.

Margarin är också lönsamt. Det tillverkas av de billigaste omega-6 rika växtoljorna. Vilket kanske gör margarin allergiframkallande. Lättmargarin består dessutom till runt 70% av vatten. Billigare och näringsfattigare än så blir det inte.

Allt sådant matfusk slipper barnen på förskolan Lärkan. De får istället äta sig mätta på naturligt fet mat."

*

*

Själv har jag upptäckt att barnen orkar mer och är piggare under hela dagen, nu när de äter mer naturligt (mättat) fett, och mindre kolhydrater.

Mindre trötthet = betyder mindre syskonbråk (mm) = betyder gladare familj ;-)

Dessutom var det LÄNGE SEN dom var sjuka, eller snuviga !! *niiice*

2 kommentarer:

  1. Hoppas att många som faktiskt jobbar med mat kommer styra inköp och servering och det vettiga hållet!

    SvaraRadera
  2. Ja, det får man hoppas!
    Många gör det redan idag, även om det ännu bara är små steg ännu, men det finns även dom som inte ens börjat! Där kan det ta lite längre tid skulle jag tro....

    SvaraRadera