onsdag, februari 08, 2017

#rensa #rensa #rensa

Nu är det dax att RENSA !
Själva orden är skönt att säga; RENSA! Det är så .... befriande, på nåt sätt!

Rensa kan man göra på många ställen (hö hö).
Rensa i källaren bland alla kartonger! Behöver man verkligen allt som legat där i 105 år och bara samlat damm? När tog ni upp en låda senast och kollade igenom innehållet ?

Rensa bland ungarnas (och ni vuxnas också för den delen!) kläder!
Oj, här hittade vi två hyllplan med alldeles för små kläder! Vad hände ??
Sortera bort, sälj, kasta!

Rensa bland alla kökslådor! Det finns nog mycket som hamnat där, som egentligen hör till garaget, kontoret... ja du fattar när du öppnar lådorna ;-)

Rensa på toan! Gamla schampoflaskor, tvålpumpar som ligger i ett skåp och glömts bort. Kasta rakhyvlar, plåsterpapper och allt som råkat hamna där de inte ska va ;-)
Kanske några handdukar, som alla i familjen vägrar använda, måste rensas bort ? Tomma toarullar ?

Kontoret! Ett oöverstigligt berg för min del *phu*, men nu är det gjort!
Rensat i alla pärmar, kastat gammal skit (nu har jag ju inte ordagrant haft SKIT på kontoret, men det förstod ni förhoppningsvis!), lagt ihop gammalt material från en utbildning i en plastlåda (och ojdåååå...--> burit ner till källarn - som jag just rensat, hahah).
Fick mycket ledig plats på kontoret helt plötsligt, och det känns lättare i själen att jobba där inne!

Ekonomin! 
Bästa stället att rensa på, gärna flera gånger per år!
Vad har smugit sig in för utgifter ? Kanske dax att säga upp en massa abonnemang som står och drar pengar? Avsluta bokklubben? Kanske dax att se över alla försäkringar ? Ta bort autogiro-betalningar, så att du får KOLL på vad du betalar varje månad!

 Gör ett excel-blad med en stor Årsbudget, indelat i flera månadsbudgetar!
Det behöver inte vara så avancerat!
Jag har självt kört Års/månadsbudget sedan 2004, och det är absolut DET BÄSTA JAG GJORT!
 Full koll på varenda krona! Full koll på när års- försäkringarna ska betalas osv. Och eftersom att du redan vet, eller med tiden lär dig, att varje augusti ska husförsäkringen på 4000:- betalas, så kommer du att kunna spara 4000/12= 333:- varje månad. När Husförsäkrings- räkningen dimper ner i brevlådan så har du redan sparat ihop till dessa 4000:- och du kan känna dig lugn!
Ekonomi är något ROLIGT! Det ska inte vara en källa till bråk och osämja i familjen, tex om man inte har råd till alla räkningar en eller flera månader per år.... det tär på familjen!
Sätt er hellre ner och kolla igenom: 
Vad har vi för inkomster, och vad har vi för utgifter! Utgå från det! 
Lägg upp en plan på hur ni ska spara ihop till större räkningar som kommer 1 gång/år, eller större utgifter såsom nya cyklar, semesterpengar osv. För det är ju nu i januari/februari vi börjar spara till semestern! Det är på semestern vi börjar spara till julklappar osv! På så sätt ligger vi på "rätt sida" hela tiden!
OCH glöm inte att spara till oförutsedda utgifter; gärna 10.000:- som ligger på ett konto, som bara får röras ifall diskmaskinen pajjat, eller sånna grejjer! Bra-å-ha-när-livet-krånglar-pengar!

Datorn! Nästa Mount Everest :-/
Hur mycket skiiiiit har man inte i datorn ?? Filen man sparat, foton som är suddiga, dokument som man sparat från 1500-talet, ja.....en hel del kan stoppas i sopkorgen!
Något jag får lite lätt panik-känsla över, är FOTON som laddats in huller om buller, utan datum och i total kaos med blandade tidsepoker! *hyperventilering*
Jag har gjort så fina mappar, med årtal "Foton 2016", som fått 12 mappar under sig: 1. Januari 2016, 2.Februari 2016 .....osv.
TANKEN är att alla foton ska åka in i rätt mapp, i rätt årtal, och därmed ORDNING & REDA i datorn!
Oj...har en hel del jobb kvar på den här biten... ;-)
Och alla screenshots ?? Vad ska jag göra med dem ?? Sätta mig och LÄSA IGENOM ALLA ?? Will not happend! Även om jag vet att jag bara tar skärmbilder på viktiga saker.... jo tjena, viktiga i 5 sekunder sen går livet vidare! Tänk alla skärmbilder man tänker; den här behöver jag nästa gång jag ska till läkarn tex! Finns inte en fis i rymden att jag kommer ihåg det när jag väl ska dit!!!!! :-D

Dessutom har jag haft ALLA mina foton från då mina 5 barn fötts och varit småsmå i 2 externa hårddiskar..... som nu kraschat BÄGGE TVÅ!!! Jag blir lite smååågalen!!!  Får lite lätt panik av bara tanken!
Och hur skulle jag kunna skicka iväg dem på lagning, när jag har förlossningsbilder och förlossningsfilmer på dem ?? hahahaha  Jag sitter fast i skiten nu känner jag ;-P

Hur som helst.... RENSA RENSA RENSA !!
Känslan efteråt är bara MAGISK !!

På tal om rensa, slänger in en gammal bild, som jag hittade på datorn, från 2008, då jag var gravid med nummer 3 :-)
 Me and my homie <3 i="">

Sitt int här och å bara sitt - gå å rensa !! ;-) :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar